https://kolorline.hu/Az Úr angyala leszállt az égből, odament, elhengerítette a követ és ráült.” Mt 28,2

Az Úr angyala leszállt az égből, odament, elhengerítette a követ és ráült.” Mt 28,2

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Nagyon érdekes ez a szó, hogy „elhengerítette” hiszen, ha a latin fordítást nézzük, akkor azt látjuk, hogy ennek a szónak köze van a „feltámadás” szóhoz (revolvit – revolutio). Mi a húsvéti „revolutio”?

Átalakítás, forradalom, de barikádok, erőszak és vérontás nélkül. Ez a forradalom a belsőnkben kell, hogy végbemenjen. Hengerítsük el a követ, a vallási közöny, az érdektelenség kövét, a lelketlen kereszténység kövét, a látszatkereszténység kövét, mely életünket áthatolhatatlanul lezárja! Hengerítsük el a követ a megszokás és a „rutinkereszténység” kövét. Hengerítsük el, hogy az eltemetett hit erőteljes virágba boruljon.

A világtörténelem csodája áll most előttünk: tizenkét egyszerű ember az akkori világ legnagyszerűbb lelki forradalmát hozta létre. Nem intelligenciájukkal, nem nagyszerű képzettségükkel, nem ragyogó szónoklatukkal értek el sikert. Hanem azzal, hogy életük minden pillanatát eltöltötte a föltámadott Krisztus szeretete! Azzal, hogy bátran kiálltak Krisztus mellett. S amikor hallgatásra akarták bírni őket, Péter így válaszolt? „Inkább kell engedelmeskedni Istennek, mint embereknek.”

Vigasztaló Krisztus föltámadása, hiszen az örök élet bizonyítéka és az egyház hitének az alapja. A halál többé már nem cél, csupán átmenet. az élet végén nem a megsemmisülés vár, hanem az örök élet. Ugyanakkor a valódi húsvéti ember hordozza magában az egyház jövőjét is. Az Élet győzött a Halál felett, az igazság az igazságtalanság felett. Ez a győzelem bennünk él és ez élteti az egyházat. Ezt a győzelmi örömöt kell sugároznunk és hirdetnünk. Testvér, ne keseregj, ne aggódj, ne törj össze, Krisztus él és veled van. Ha szenvedsz is kapaszkodj Bele! Ha imádkozol hozzá, nem fogsz összetörni a kereszt alatt. Krisztus él és segít neked, hogy te is élhess, úgy és ott ahol Ő.

Kétezer év óta hisszük és valljuk, hogy a feltámadt Krisztus él. Ez a Húsvét szent ünnepének a lényege. Ez a mi vigaszunk, örömünk, hitünk, reményünk és boldogságunk. Hengerítsünk el minden olyan követ, mely el akar választani az Élettől, hogy ez az ünnep valóban a mi életünkről és örömünkről szóljon, mint ahogyan ezt Aranyszájú Szent János leírta:
„Gazdagok és szegények, mindannyian örvendjetek! Komolyak és könnyelműek, becsüljétek meg ezt a napot! Böjtölők és nem böjtölők, vigadjatok ma! Roskadozik az asztal, vegyetek róla mindnyájan! Élvezzétek mindnyájan a hit lakomáját! Részesüljetek mindnyájan a jólelkűség gazdagságából! Ne panaszolja senki a szegénységet, mert feltűnt az új birodalom! Ne keseregjen senki bűnei miatt, mert felragyogott a sírból a bocsánat! Ne féljen senki a haláltól, mert megszabadított minket az Üdvözítő halála!”

Dr. Janka Gábor

görögkatolikus parókus

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk