https://kolorline.hu/A kazincbarcikai védőnőket jutalmazták

A kazincbarcikai védőnőket jutalmazták

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Miniszter elismerő oklevele kitüntető díjat vehettek át a Kazincbarcikai Védőnői Szolgálat munkatársai június 11-én kedden a budapesti Vígadóban rendezett gálaműsoron, amelyen a Magyar Védőnők napjának alkalmából díjazták az országban kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó védőnőket.

Prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere nevében Horváth Ildikó államtitkár asszony nyújtotta át az elismeréseket az arra érdemes szakembereknek, köztük a Kazincbarcikai Védőnő Szolgálat hét területi védőnőjének: Laczkó-Balogfalvi Orsolyának, Szombati Erzsébetnek, Szabó Boglárkának, Csáki-Eszter Laurának, Filepkóné-Bene Ágnesnek, Szendreiné Károlyfalvi Ritának és Kovácsné Tóth Ildikónak, akiknek érdemeit és az elmúlt években végzett munkáját miniszteri elismerő oklevéllel díjazták. 

védőnők
Fotók: Kovács Loretta


A védőnők munkája sokkal járulhat hozzá az egészséges életmód kialakításához, a civilizációs betegségek kialakulásának megelőzéséhez – mondta az egészségügyért felelős államtitkár kedden a védőnők napja alkalmából tartott ünnepségen.
Horváth Ildikó azt mondta, már a várandósgondozás során elkezdődik nemcsak az édesanya, hanem a születendő gyermek egészségéért vállalt védőnői felelősség, és tudásukat egyfajta bizalmi tőkeként értékelik a családok.
Az államtitkár kitért a személyes példamutatásra is, hiszen – mint mondta – a védőnők többsége abban a közösségben él, ahol dolgozik, és sokan, sokat köszönhetnek nekik, akik holisztikus szemléletmóddal segítenek a családoknak.
Mint azt Dienes Krisztinától, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Edelényi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály járási vezető védőnőjétől megtudtuk, a miniszteri elismerést a városi alapellátásban végzett szakmai munka elismeréseként kapták meg Kazincbarcika hét körzetében szolgálatot ellátó védőnők, akik az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. 
A városban már jó ideje gondot jelent ugyanis, hogy a körzetek egy része könnyen bejárható bérházas terület, de egyre komolyabb feladat elé állítja a védőnőket a családi házas környezetben születő gyermekek bejárása is, valamint az is, hogy bizonyos körzetekben olykor 60-70 százalékban vannak a komolyabb odafigyelést igénylő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek. 

védőnők


Szintén komoly kihívást jelent a folytonosan változó jogszabályi környezet is, illetve bár a létszámuk jó ideje nem változott, feladatköreik folyamatosan bővülnek, újabb és újabb, addig nem látott problémákat kell megoldaniuk munkájuk során.  
Kiemelt hangsúlyt fektetnek a kazincbarcikai gyermekek egészséges életmódra való nevelésében is, a védőnői szolgálat jelen van a város mind a 8 óvodájában is, ahol a gyermekeket és a pedagógusokat bevonva, interaktív módon próbálják segíteni az új generáció egészségtudatos szemléletének kialakítását is. Emellett aktívan részt vesznek az intézményekben tartott egészségnapok lebonyolításában is, a közösségi integráció jegyében pedig az egészségmegőrzés témakörében előadásokat tartanak nemcsak a gyermekek, de a felnőttek számára is. 
A Kazincbarcikai Városi Kórházban 2016-ig működő újszülött osztály életében is aktívan részt vettek, szakmai tudásukkal és tapasztalatukkal pedig a mai napig is segítik a főiskolai hallgatók képzését a védőnői feladataik során szerzett tapasztalataik átadásával. 
Részt vettek a szolgálat munkatársai a 2013-as anyatejes világnapi rendezvénysorozat kapcsán „Születésfa” kezdeményezés lebonyolításában is, amely mára komoly hagyománnyá nőtte ki magát és üde színfoltja a rendezvénysorozatnak. 

Négy évvel ezelőtt csatlakoztak  a népegészségügyi célú Védőnői Méhnyakszűrő Programhoz is, elvégezvén akkor a szükséges tanfolyamokat és gyakorlati képzést, képesítést szereztek a szűrés elvégzésének lebonyolításához, így Kazincbarcika egész területén lehetővé vált a 25 és 65 év közötti nők számára, hogy a szakorvosi szolgálat mellett a védőnői szolgálatnál is sort keríthessenek a méhnyakrákkal kapcsolatos szűrés elvégzésére.

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk