https://kolorline.hu/A kazincbarcikai védőnőket jutalmazták

A kazincbarcikai védőnőket jutalmazták

Szerző:

Bartók Alexandra

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Miniszter elismerő oklevele kitüntető díjat vehettek át a Kazincbarcikai Védőnői Szolgálat munkatársai június 11-én kedden a budapesti Vígadóban rendezett gálaműsoron, amelyen a Magyar Védőnők napjának alkalmából díjazták az országban kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó védőnőket.

Prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere nevében Horváth Ildikó államtitkár asszony nyújtotta át az elismeréseket az arra érdemes szakembereknek, köztük a Kazincbarcikai Védőnő Szolgálat hét területi védőnőjének: Laczkó-Balogfalvi Orsolyának, Szombati Erzsébetnek, Szabó Boglárkának, Csáki-Eszter Laurának, Filepkóné-Bene Ágnesnek, Szendreiné Károlyfalvi Ritának és Kovácsné Tóth Ildikónak, akiknek érdemeit és az elmúlt években végzett munkáját miniszteri elismerő oklevéllel díjazták. 

védőnők
Fotók: Kovács Loretta


A védőnők munkája sokkal járulhat hozzá az egészséges életmód kialakításához, a civilizációs betegségek kialakulásának megelőzéséhez – mondta az egészségügyért felelős államtitkár kedden a védőnők napja alkalmából tartott ünnepségen.
Horváth Ildikó azt mondta, már a várandósgondozás során elkezdődik nemcsak az édesanya, hanem a születendő gyermek egészségéért vállalt védőnői felelősség, és tudásukat egyfajta bizalmi tőkeként értékelik a családok.
Az államtitkár kitért a személyes példamutatásra is, hiszen – mint mondta – a védőnők többsége abban a közösségben él, ahol dolgozik, és sokan, sokat köszönhetnek nekik, akik holisztikus szemléletmóddal segítenek a családoknak.
Mint azt Dienes Krisztinától, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Edelényi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály járási vezető védőnőjétől megtudtuk, a miniszteri elismerést a városi alapellátásban végzett szakmai munka elismeréseként kapták meg Kazincbarcika hét körzetében szolgálatot ellátó védőnők, akik az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. 
A városban már jó ideje gondot jelent ugyanis, hogy a körzetek egy része könnyen bejárható bérházas terület, de egyre komolyabb feladat elé állítja a védőnőket a családi házas környezetben születő gyermekek bejárása is, valamint az is, hogy bizonyos körzetekben olykor 60-70 százalékban vannak a komolyabb odafigyelést igénylő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek. 

védőnők


Szintén komoly kihívást jelent a folytonosan változó jogszabályi környezet is, illetve bár a létszámuk jó ideje nem változott, feladatköreik folyamatosan bővülnek, újabb és újabb, addig nem látott problémákat kell megoldaniuk munkájuk során.  
Kiemelt hangsúlyt fektetnek a kazincbarcikai gyermekek egészséges életmódra való nevelésében is, a védőnői szolgálat jelen van a város mind a 8 óvodájában is, ahol a gyermekeket és a pedagógusokat bevonva, interaktív módon próbálják segíteni az új generáció egészségtudatos szemléletének kialakítását is. Emellett aktívan részt vesznek az intézményekben tartott egészségnapok lebonyolításában is, a közösségi integráció jegyében pedig az egészségmegőrzés témakörében előadásokat tartanak nemcsak a gyermekek, de a felnőttek számára is. 
A Kazincbarcikai Városi Kórházban 2016-ig működő újszülött osztály életében is aktívan részt vettek, szakmai tudásukkal és tapasztalatukkal pedig a mai napig is segítik a főiskolai hallgatók képzését a védőnői feladataik során szerzett tapasztalataik átadásával. 
Részt vettek a szolgálat munkatársai a 2013-as anyatejes világnapi rendezvénysorozat kapcsán „Születésfa” kezdeményezés lebonyolításában is, amely mára komoly hagyománnyá nőtte ki magát és üde színfoltja a rendezvénysorozatnak. 

Négy évvel ezelőtt csatlakoztak  a népegészségügyi célú Védőnői Méhnyakszűrő Programhoz is, elvégezvén akkor a szükséges tanfolyamokat és gyakorlati képzést, képesítést szereztek a szűrés elvégzésének lebonyolításához, így Kazincbarcika egész területén lehetővé vált a 25 és 65 év közötti nők számára, hogy a szakorvosi szolgálat mellett a védőnői szolgálatnál is sort keríthessenek a méhnyakrákkal kapcsolatos szűrés elvégzésére.

További híreink

Ötletbörze 2.0 – Kolorcity extreme park tervezete

Dátum: 2019. jún 22. 15:00

Második alkalommal hívta meg Kazincbarcika Város Önkormányzata a KolorLab Innovációs központba azokat a fiatalokat, akik a környék extreme sportolói közegét alkotják.

Borsod MTB Bajnoka verseny Kolorcityben

Dátum: 2019. jún 20. 13:35

Kazincbarcikára érkezik augusztus 11-én a Borsod MTB Bajnoka elnevezésű kerékpáros verseny, melynek a Csónakázó-tó lesz az otthona.

„Kétkeréken Biztonsággal, szabadon!” – Kazincbarcikai siker a TDH rajzpályázatán

Dátum: 2019. jún 20. 13:18

Kazincbarcikai iskolások diadalmaskodtak a „Kétkeréken Biztonsággal, szabadon!” című rajzpályázaton, melyet a 2019-es Tour de Hongrie Magyar Kerékpáros Körverseny szervezője, a Vuelta Sportiroda írt ki.

Városmarketing gyémánt díjat nyert a Fitt Ovi

Dátum: 2019. jún 19. 12:31

Idén június 5-én került sor az ötödik Országos Városmarketing Díj pályázat díjátadójára, melynek a MédiapiacON konferencián a - Magyar Marketing Szövetséggel közös szervezésű „Smart City Smart Marketing” szekciója adott otthont. Kazincbarcika idén újra városmarketing gyémánt díjat kapott.

Programajánló

3. Sri Chinmoy Lázbérc tó Maraton

Uppony

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Magtár udvar - KolorCountry

Dubicsány

Szekeres Adrien - KolorCountry - Kolorfesztivál 7.0

Nekézseny

KolorFutás Kazincbarcika 2019

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk