https://kolorline.hu/Külső Védelmi Terv Gyakorlat: Klórömlés szimuláció Kazincbarcikán

Külső Védelmi Terv Gyakorlat: Klórömlés szimuláció Kazincbarcikán

Szerző:

Bartók Nándor

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Kirendeltség helyi szervezete Kazincbarcika Város Önkormányzatával közösen egy klórömléses szimuláció segítségével tartott katasztrófavédelmi gyakorlatot június 13-án.

Mint minden évben kétezer-négy óta, idén is összeültek a szakemberek Kazincbarcika városában, hogy egy katasztrófahelyzet szimulálásával külső védelmi terv gyakorlatot tartsanak, ezzel is erősítve az érintett szervek reagálását egy ilyen helyzetre.

A nap a polgármesteri hivatalban kezdődött ahol Szitka Péter polgármester a védelmi bizottsággal tartott közös megbeszélést az adott szituáció kezelésének elindításáról. A városvezető elmondta, mennyire fontos egy városnak egy vészhelyzet imitálása és megoldása, ha egy ekkora gyáróriás van a település mellett, fontos, hogy az esetleges problémákra fel  legyen készülve mindenki.

Ezt követően Szent-Királyi László tűzoltó ezredes, a Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője nyitotta meg a gyakorlatot néhány gondolattal, melyben felhívta a figyelmet ezeknek a szimulációknak a fontosságára és a rutin megszerzésére.


Fotók: Kovács Loretta

A hivatal után a következő helyszín a Wanhua BorsodChem Zrt. belterülete volt, ahol sor került magára a katasztrófa szimulációs elhárítására. Itt azt feltételezték, hogy a gyár kettes telepén, egy Berentéhez viszonylag közel eső részen, a helyben tárolt vasúti kocsik egyike megsérül. A tartályban cseppfolyós klórt tárolnak, ami a szivárgás során a légtérbe került és veszélyezteti a környező lakosság egészségét. Az észlelést követően a riasztás azonnal megtörtént, mellyel egy időben a katasztrófavédelem megyei ügyeletét is figyelmeztették az adott szituációról. Az eset elhárítására a cég a legmodernebb műszaki eszközöket veti be, így speciális tömítő eszközökkel és vízfüggönyökkel gátolja meg a szivárgás elhárítását és a gáz terjedését.

– Nagyon örülünk ezeknek a gyakorlatoknak, hiszen így be tudjuk mutatni, hogy mennyire felkészültek. Az is fontos számunkra, hogy építeni tudjuk a kapcsolatunkat a környező településekkel. A kommunikáció kulcsfontosságú egy ilyen esetben a különböző egységek között, ilyenkor pedig alkalmunk nyílik az információáramlást fejleszteni  - tudtuk meg Klement Tibortól, a zrt. egészségbiztonsági és környezetvédelmi igazgatójától.

További híreink

Folytatja szúnyoggyérítési programját a város

Dátum: 2024. júl 29. 10:58

A héten újabb szúnyoggyérítésre kerül sor Kazincbarcikán. Az időjárás függvényében július 31-én vagy augusztus 1-2. közötti napokon, az éjszakai órákban végzik a szakemberek a beavatkozást.

Indul a parlagfűszezon — a hétvégétől a közepes szintet is elérheti a pollenszint

Dátum: 2024. júl 28. 06:38

Egyre magasabb a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, és a hétvégétől akár elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is — tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk