https://kolorline.hu/Hogyan közlekedjünk kerékpárúton?

Hogyan közlekedjünk kerékpárúton?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Elkészült Kazincbarcikán a kerékpárút-hálózat utolsó szakasza is, így gyakorlatilag a város minden intézménye, nagyobb bevásárlóhelye megközelíthető lesz biciklivel. A biztonságos közlekedéshez azonban az is szükséges, hogy a kerékpárúton haladók tisztában legyenek a rájuk vonatkozó szabályokkal, illetve a gyalogosok is tudják, hogy az nem nekik van fenntartva. Érdemes tudni azt is, hogy ki minősül gyalogosnak.

– Gyakorta találkozhatunk a közúti forgalomban elektromos kerékpárokkal, amelyeket főként az idősebb korosztály részesít előnyben. Az elektromos kerékpárt a vezető saját erejével hajtja és a hajtást legfeljebb 300 Watt teljesítményű motor segíti. Az elektromos kerékpárral közlekedőkre a kerékpárosokhoz kapcsolódó szabályok vonatkoznak, ám azzal a kivétellel, hogy amennyiben a vezető a hajtást segítő motort használja, abban az esetben gépi meghajtású járműnek minősül és az alkohol fogyasztás szempontjából zéró tolerancia vonatkozik rá – tájékoztatott Rácz Tamás, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, aki további fontos információval is szolgált.

kerékpárút


Azok a járművek, melyeken a motor teljesítménye meghaladja a 300 Wattot, már segédmotoros kerékpárnak minősülnek, így használatuk engedélyhez és bukósisak viseléséhez kötött, valamint biztosítás megléte szükséges.
Akkumulátoros kisautóval a közúti forgalomban kizárólag a gyalogosok számára is megengedett helyen szabad részt venni. Gyalogos a járdán, gyalogúton vagy gyalog- és kerékpárúton közlekedhet. Ahol ezek nincsenek, ott a kerékpárúton vagy az útpadkán, ezek hiányában pedig az úttest szélén – lakott területen kívül mindig, lakott területen lehetőleg a menetirány szerint a baloldalon –, a járműforgalommal szemben közlekedhet.
– A fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendenek a rollerek, a görkorcsolyák, a gördeszkák és különböző elektromos sporteszközök, például az elektromos rollerek. Sokan nem tudják, hogy ezen eszközök használói szintén gyalogosnak minősülnek, így a közúti közlekedésben a gyalogosok számára előírt szabályok vonatkoznak rájuk is – tudtuk meg az osztályvezetőtől.
A kézi vagy elektromos meghajtású kerekes­székkel közlekedők is gyalogosok. Ők az úttest jobb oldalán csak abban az esetben közlekedhetnek, ha az úton például járda, gyalogút, vagy kerékpárút nincs, vagy az a kerekesszékkel történő közlekedésre alkalmatlan.
A kerékpárral közlekedőnek a gyalogátkelőhely előtt le kell szállniuk, és át kell tolniuk a kétkerekűt, hiszen a gépkocsivezetők arra vannak felkészülve, hogy a gyalogátkelőhelyet óránként 5-6 kilométeres sebességgel közlekedő gyalogosok közelítik meg, a kerékpáros azonban négyszer ilyen gyorsan is a gyalog­átkelőhelyhez érhet. A gépkocsivezetők erre nem számítanak, és sokszor emiatt következnek be a balesetek.

Kerékpár felszereltsége

A közúti közlekedésben részt vevő kerékpárra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek szerint a kerékpárt fel kell szerelni:

–       könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működtetését,
–       két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezettel, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
–       hangjelző berendezéssel, amely csak csengőhangot adhat,
–       egy előre fényt adó fehér vagy kadmiumsárga, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,
–       egy hátra fényt adó piros, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,
–       elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel, és
–       legalább az első keréken, legalább két darab, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy a gumiabroncsokon. 

Hol szabad kerékpározni?

Kerékpárúton

kerékpárút

Ha az út mellett van kerékpárút, akkor csak itt szabad kerékpározni, kivéve, ha az úttesten kerékpáros nyom (piktogram) van felfestve. A megengedett sebesség kerékpárúton 30 km/h. A kerékpárút kereszteződéseiben nem biztos, hogy elsőbbségünk van! Ha mégis, akkor is előbb győződjünk meg arról, hogy megadják azt, csak utána hajtsunk le az úttestre! 
Kerékpársávban
Ha az úttesten van felfestett kerékpársáv, akkor csak itt szabad kerékpározni. A kerékpársáv egyirányú közlekedésre szolgál. Nemcsak szabálytalan, hanem veszélyes is szembe menni a forgalommal! A kerékpársáv mellett gyakran parkolnak autók. Ilyenkor tartsuk meg a biztonságos ajtónyitásnyi távolságot! Fokozottan figyeljünk a szélső sávból jobbra kanyarodó autókra is, mert a biciklisávban kevésbé vagyunk láthatóak az autóvezetők számára!


Nyitott kerékpársávban

nyitott krékpársáv

A nyitott kerékpársávra ugyanazok vonatkoznak, mint a kerékpársávra, két kivétellel:
1.      A nyitott kerékpársávot el szabad hagyni biciklivel például balra kanyarodás előtt.
2.      A nyitott kerékpársávra más járművek is ráhajthatnak például jobbra kanyarodás előtt.


Gyalog- és kerékpárúton

gyalog- és kerépkpárút

A gyalogosok (különösen az idősek, gyerekek és kutyák) kiszámíthatatlan mozgására, hirtelen előbukkanására mindig számítanunk kell, ezért a megengedett sebesség 20 km/h! A gyalog-kerékpárút használata általában kötelező, azonban, ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, vagy az úttesten van felfestett kerékpáros nyom (piktogram), a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek.
A gyalog-kerékpárúton mi vagyunk az erősebbek, ezért nekünk kell vigyáznunk a gyalogosokra! Előzési szándékunkat jóval előre, csöngetéssel jelezzük, és a gyalogosok számára is megnyugtató sebességgel és oldaltávolsággal előzzünk! 


Gyalogos-kerékpáros zónában

gyalogos és kerékpárzóna

Gyalogos-kerékpáros zónában a kerékpárosok számára kijelölt részen a megengedett sebesség 20 km/h, a zóna többi részén 10 km/h. Egyébként ugyanazok érvényesek rá, mint amelyek a gyalog-kerékpárútra. Az úttesten, az útpadkán és a járdán (ha nem tilos) csak egy vonalban szabad kerékpározni, a kerékpársávon, a kerékpár- és a gyalog-kerékpárúton egymás mellett is szabad. 


Kerékpáros nyomon

kerékpáros nyomon

Az úttestre festett kerékpáros nyom a kerékpárosok számára jelzi az úttesten javasolt pozíciót, egyúttal a többi jármű vezetőt figyelmezteti a kerékpárosok jelenlétére.
Amennyiben ilyen nyom van felfestve az úttestre, akkor a párhuzamos kerékpárút, illetve gyalog-kerékpárút használata nem kötelező.
Természetesen az úttesten elfoglalt pozíció csak javaslat, tehát el lehet térni tőle, valamint más járművek is ráhajthatnak, mivel nem jelent külön sávot.

További híreink

Nyílt hét a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézményében

Dátum: 2024. ápr 20. 07:03

Előadások, szakmai programok és nyílt foglalkozások keretében a szülőknek és a szakmai partnereknek mutatkozott be a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye. Egy héten keresztül számos tehetséggondozó és felzárkóztató programot tekinthettek meg az érdeklődők.

Bejárás a Vízi komplexumban — a város vezetői látogatták meg az épülő létesítményt

Dátum: 2024. ápr 19. 23:31

Az elmúlt héten Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete, a térség országgyűlési képviselője és a hivatal vezetői kaptak meghívást, hogy bejárják az épülő Vízi komplexumot, miután zárul a beruházás első üteme és kezdődik a második. A látogatást követően most szombaton a lakosság számára is megnyílik a lehetőség egy hasonló programon való részvételre. Az érdeklődés akkora, hogy az első nap nyilvános túráira a helyek pillanatok alatt beteltek.

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk