https://kolorline.hu/Kolorcountry – Dubicsányban is beindult a térségi fesztiválszezon

Kolorcountry – Dubicsányban is beindult a térségi fesztiválszezon

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az ötven éve rendezett Woodstock fesztivál előtt fejet hajtó kiállítással és egy fergeteges koncerttel kezdődtek meg a Kolorfesztivál partnertelepüléseinek programjai Dubicsányban. A 68-as generáció, nemzedékeken átívelő fesztiválja inspirálta annak a 15 kortárs művésznek a munkáit, akiknek alkotásaiból nyílt a Woodstock 50. dokumentumfotó-kiállítás.

– Igen nagy megtiszteltetés számunkra, hogy évek óta mi adjuk a fesztivál nyitónapjának vidéki programját. Kazincbarcika önkormányzata és Dubicsány közötti jó kapcsolat gyökerei jóval a Kolorcity fesztivál előtti időkre nyúlnak vissza, és azt hiszem ez a bizalmi kapcsolat mindkét település számára évről évre gyümölcsözőbb. Hiszek abban, hogy minden ilyen egyes rendezvénnyel egyre messzebb eljut ennek a tényleg összetartó helyi közösség és a fesztivál híre. Tudom, hogy a mai napra is többen érkeztek a fővárosból, így a rendezvény, és vele együtt az egykori Gömör vármegye kapuja, Dubicsány jó híre is egyre messzebb terjed – mondta el Radnai Zsolt, Dubicsány polgármestere.

Fotók: Kovács Loretta

Mint azt Fignár Zoltán, a dubicsányi civilek fesztiválszervezésben jeleskedő tagja, akinek legendás, egykor saját udvarán tartott fesztiváljaiból kinőtt Magtár fesztivál szervezője is megerősítette, a helyi közösség tagjai is magukénak érzik ezeket a rendezvényeket, és látogatják is a helyszínen rendezett helyi kiállításokat valamint koncerteket, így példaértékű az az összefogás, amit évről évre egyre inkább megtapasztalni a dubicsányi rendezvények körül.

A Woodstock 50 kiállítás megnyitója kapcsán elárulta, hogy a felkért művészek nagyon nagy része szinte azonnal igent mondott a múltidézésre, a 15 felkért alkotóból mindössze ketten nem jelentek meg művekkel a tárlaton, amely ingyenesen megtekinthető a dubicsányi magtár udvaron augusztus 20-ig, de a szervezők szívesen fogadják a felajánlásokat a kiskapudi állatmenhely számára. Az állatbarátok és kultúra iránt érdeklődők, száraz és konzerv kutya- és macskaeledellel, valamint pénzadománnyal segíthetik az ott élő állatokat, valamint a menhelyet üzemeltető alapítványt.

A helyi képzőművészek közül Vincze Andrea, Sarkadi Péter, Urbán Tibor, E. Szabó István, Müller Kata, Csurák Erzsébet, Kovács Gabriella, Stark Attila, Fignár Levi, Telekes Balázs, Hegedűs János, Somodi-Hornyák Szilárd,Dobos Norbert, Győrfi Szofi és Faragó Gergő művei kerültek kiállításra a Magtár két emeletén. 

A kiállítást megnyitóját megelőzően a csoltói hagyományőrző cigányzenekar szórakoztatta a klasszikus cigányzenéjével a közönséget, amely végül a rövid megnyitót követően Ferenczy György és a Rackajam koncertjén szórakozhatott önfeledten augusztus első estéjén. A zenekar nem először járt Dubicsányban, hiszen korábban is játszottak már a Fignár Udvarban, ami annyira bejött a zenekarnak, hogy nagyon szívesen vállalták a mai nyitónapi fellépést.

A Rackajam pedig ennek megfelelően ki is tett magáért. Zenéjükben egyszerre van jelen a funk, a blues, a hatvanas évek pszichedeliája és a magyar népzene. A humorral is fűszerezett, közönséget magával ragadó örömzenéjük olyan, mintha James Brown felfedezné magának az Petfői Sándort és a magyar beatkorszakot.

A hatvanas-hetvenes évek fordulóját is megidéző koncertjük egyszerre volt kocsmazene és brechti kabaré is, amelyért a közönség is nagyon hálás volt, hiszen az eredetileg másfél órára tervezett koncert végül is közel kétórásra sikeredett és pár perccel tíz előtt ért csak véget.a

További híreink

Egységben az erő: szeptember 21-én eldördül a rajtpisztoly a Kolorfutáson

Dátum: 2024. júl 30. 07:46

Már lehet nevezni a 2024-es Kolorfutásra! A verseny szeptember 21-én kerül megrendezésre, és számos izgalmas változást hoz.

Folytatja szúnyoggyérítési programját a város

Dátum: 2024. júl 29. 10:58

A héten újabb szúnyoggyérítésre kerül sor Kazincbarcikán. Az időjárás függvényében július 31-én vagy augusztus 1-2. közötti napokon, az éjszakai órákban végzik a szakemberek a beavatkozást.

Indul a parlagfűszezon — a hétvégétől a közepes szintet is elérheti a pollenszint

Dátum: 2024. júl 28. 06:38

Egyre magasabb a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, és a hétvégétől akár elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is — tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk