https://kolorline.hu/Kolorcountry – Dubicsányban is beindult a térségi fesztiválszezon

Kolorcountry – Dubicsányban is beindult a térségi fesztiválszezon

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az ötven éve rendezett Woodstock fesztivál előtt fejet hajtó kiállítással és egy fergeteges koncerttel kezdődtek meg a Kolorfesztivál partnertelepüléseinek programjai Dubicsányban. A 68-as generáció, nemzedékeken átívelő fesztiválja inspirálta annak a 15 kortárs művésznek a munkáit, akiknek alkotásaiból nyílt a Woodstock 50. dokumentumfotó-kiállítás.

– Igen nagy megtiszteltetés számunkra, hogy évek óta mi adjuk a fesztivál nyitónapjának vidéki programját. Kazincbarcika önkormányzata és Dubicsány közötti jó kapcsolat gyökerei jóval a Kolorcity fesztivál előtti időkre nyúlnak vissza, és azt hiszem ez a bizalmi kapcsolat mindkét település számára évről évre gyümölcsözőbb. Hiszek abban, hogy minden ilyen egyes rendezvénnyel egyre messzebb eljut ennek a tényleg összetartó helyi közösség és a fesztivál híre. Tudom, hogy a mai napra is többen érkeztek a fővárosból, így a rendezvény, és vele együtt az egykori Gömör vármegye kapuja, Dubicsány jó híre is egyre messzebb terjed – mondta el Radnai Zsolt, Dubicsány polgármestere.

Fotók: Kovács Loretta

Mint azt Fignár Zoltán, a dubicsányi civilek fesztiválszervezésben jeleskedő tagja, akinek legendás, egykor saját udvarán tartott fesztiváljaiból kinőtt Magtár fesztivál szervezője is megerősítette, a helyi közösség tagjai is magukénak érzik ezeket a rendezvényeket, és látogatják is a helyszínen rendezett helyi kiállításokat valamint koncerteket, így példaértékű az az összefogás, amit évről évre egyre inkább megtapasztalni a dubicsányi rendezvények körül.

A Woodstock 50 kiállítás megnyitója kapcsán elárulta, hogy a felkért művészek nagyon nagy része szinte azonnal igent mondott a múltidézésre, a 15 felkért alkotóból mindössze ketten nem jelentek meg művekkel a tárlaton, amely ingyenesen megtekinthető a dubicsányi magtár udvaron augusztus 20-ig, de a szervezők szívesen fogadják a felajánlásokat a kiskapudi állatmenhely számára. Az állatbarátok és kultúra iránt érdeklődők, száraz és konzerv kutya- és macskaeledellel, valamint pénzadománnyal segíthetik az ott élő állatokat, valamint a menhelyet üzemeltető alapítványt.

A helyi képzőművészek közül Vincze Andrea, Sarkadi Péter, Urbán Tibor, E. Szabó István, Müller Kata, Csurák Erzsébet, Kovács Gabriella, Stark Attila, Fignár Levi, Telekes Balázs, Hegedűs János, Somodi-Hornyák Szilárd,Dobos Norbert, Győrfi Szofi és Faragó Gergő művei kerültek kiállításra a Magtár két emeletén. 

A kiállítást megnyitóját megelőzően a csoltói hagyományőrző cigányzenekar szórakoztatta a klasszikus cigányzenéjével a közönséget, amely végül a rövid megnyitót követően Ferenczy György és a Rackajam koncertjén szórakozhatott önfeledten augusztus első estéjén. A zenekar nem először járt Dubicsányban, hiszen korábban is játszottak már a Fignár Udvarban, ami annyira bejött a zenekarnak, hogy nagyon szívesen vállalták a mai nyitónapi fellépést.

A Rackajam pedig ennek megfelelően ki is tett magáért. Zenéjükben egyszerre van jelen a funk, a blues, a hatvanas évek pszichedeliája és a magyar népzene. A humorral is fűszerezett, közönséget magával ragadó örömzenéjük olyan, mintha James Brown felfedezné magának az Petfői Sándort és a magyar beatkorszakot.

A hatvanas-hetvenes évek fordulóját is megidéző koncertjük egyszerre volt kocsmazene és brechti kabaré is, amelyért a közönség is nagyon hálás volt, hiszen az eredetileg másfél órára tervezett koncert végül is közel kétórásra sikeredett és pár perccel tíz előtt ért csak véget.a

További híreink

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

Elballagtak a kazincbarcikai vén diákok

Dátum: 2024. máj 04. 17:56

Kazincbarcika négy középiskolájából: a Szaléziből, az Irinyiből, a Deákból és a Surányiból május 3-án, pénteken elballagtak a végzősök. Idén 320 diák búcsúzik szeretett iskolájától, társaitól és tanáraitól Kolorcityben. A Don Bosco Szakképzőben később tartják a diákok búcsúztatását.

Fergeteges retró majális Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 04. 14:21

Pihenéssel és szórakozással ünnepelte Kazincbarcika május 1-jét. A program a retró jegyében zajlott: volt mazsorettfelvonulás, veteránautó-bemutató, a Fő téren felállított színpadon fellépett többek között Zoltán Erika, Csonka András, az LGT sztárjai pedig Falusi Mariannal adtak közös koncertet.

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk