https://kolorline.hu/Szent István-ünnep Kazincbarcika 65. születésnapja jegyében

Szent István-ünnep Kazincbarcika 65. születésnapja jegyében

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Különleges, „családias” hangulatú képviselő-testületi ülésen ünnepelte a város az államalapítást, Szent Istvánt, a Swidnicával kötött húszéves testvérvárosi kapcsolatot és Kazincbarcika 65. születésnapját augusztus 20-án. A jeles alkalomból adták át Kazincbarcika Város Képviselő-testületének Elismerő Plakettje és a Pro Urbe Kazincbarcika kitüntető díjakat. Idén a legrangosabb elismerést, Kazincbarcika Város Díszpolgára posztumusz kitűntető díjat P. Havasi József SDB szerzetesnek, volt szalézi tartományfőnöknek adományozták.

Káel Norbert
Káel Norbert

Az ünnepség kezdetén a kazincbarcikai származású Káel Norbert zongoraművész nagyszerű produkcióját követően Vitális Gábor apát, dr. Janka Gábor parókus, Bundzik Attila és Kolumbán Gábor református lelkészek szentelték meg az alkalomra sült nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret.

Kenyérszentelés
Kenyérszentelés

Szitka Péter
Szitka Péter

Szitka Péter polgármester köszöntő beszédében nem csak az államalapításról, Magyarország születésnapjáról emlékezett meg, hiszen többszörös jubileumnak is örülhettünk 2019-ben:

– Városunk 65. születésnapja alkalmából külön örömmel tölt el, hogy egy nagy családként együtt ünnepelhetünk városunk meghatározó kiválóságaival, valamint kedves testvérvárosaink képviselőivel: a szlovákiai Nagyrőcéről, a romániai Nagyszentmiklósról, a bolgár Dimitrovgrádból, a német Burkirchenből, valamint a lengyelországi Knurówból és Świdnicából, akikkel idén húsz esztendeje tart a szoros együttműködés. Az életben mindig öröm elsőnek lenni, ami úttörőként, városvezetőként nagy felelősséggel is jár. A rendszerváltás után, nem volt könnyű dolga elődeinknek, hogy településünk fejlődésének útjára lépjenek, és megalapozzák azt, ezért külön köszönet illeti őket – mondta el Szitka Péter.

Polgármeterek
Klimon István, Dr. Király Bálint, Gyárfás Ildikó, Ludányi Attila, Szitka Péter

A jubileum alkalmából Gyárfás Ildikó országgyűlési képviselő, közgyűlési elnök és tanácselnök, Ludányi Attila és dr. Király Bálint polgármesterek egy kisfilm erejéig emlékeztek vissza városvezetőként a legemlékezetesebb pillanataikra, és árulták el kazincbarcikai kötődésük titkát, majd átvették a jelenlegi városvezetőtől a születésnapi plakettet.

KrunowA lengyel-magyar barátság egyik jelképét, egy szablya reprodukcióját városunk vezetőjének Adam Rams adta át

Szintén a 65 éves jubileum alkalmából Knurow ajándékát, a lengyel-magyar barátság egyik jelképét, egy szablya reprodukcióját városunk vezetőjének Adam Rams polgármester adta át, aki köszöntőjében méltatta Kazincbarcikát. Elismeréssel szólt az itt folyó dinamikus fejlődésről, kiemelten dicsérte az Európa-szerte is egyedülálló Völgy parkot.  A lengyel városvezetőtől magyarázatot is kaptak a jelenlévők a különleges meglepetésre, ugyanis a jól ismert mondás „lengyel magyar két jó barát együtt harcol s issza borát” eredeti fordításában a harc szó helyett szablya szerepel.

Swidnica
Szymon Chojnowskinek a sikeres együttműködés jegyében Hegedűs János különleges munkáját nyújtotta át a jubileum alkalmából Szitka Péter

Az ajándékozás ezzel még nem ért véget, hiszen kiemelt vendégünkkel, Swindicával idén húszéves a testvérvárosi kapcsolat. A városi televízió a gyönyörűen fejlődő településről szóló rövid összeállítását tekinthették meg a jelenlévők, majd Szymon Chojnowski, a település alelnöke a várost ábrázoló képet és egy a barátságot jelképező alkotást adományozott a polgármesternek, aki a sikeres együttműködés jegyében Hegedűs János különleges munkáját nyújtotta át a jubileum alkalmából.

– Bajban ismerszik meg a barát, és Kazincbarcika húsz évvel ezelőtt a nagy árvíz alkalmából elsőként nyújtott segítséget Swidnicának, később pedig mi is siettünk ezt viszonozni az itteni vészhelyzet esetén az önkéntes segítőcsapatunkkal – mesélte el a két város kapcsolatának kezdetét az alelnök köszöntőjében.

 Az ünnepi pillanatok folytatásaként Szitka Péter  polgármester és Klimon István alpolgármester adta át a kitüntető díjakat olyan személyeknek, akik a település életében maradandót alkottak, a város fejlődéséhez, jó hírének, elismertségének növeléséhez hozzájárultak. 

Kazincbarcika Város Képviselő-testületének „Elismerő Plakettje” azoknak a városhoz kötődő személyeknek és közösségeknek adományozható, akik a tudományok, a művészetek, az oktatás-nevelés, a kulturális, társadalmi és gazdasági élet, a gyógyítás területén, valamint a város közigazgatásában kifejtett példaértékű, magas színvonalú munkájukkal hozzájárultak Kazincbarcika fejlődéséhez, hírneve növeléséhez.

Kazincbarcika Város Képviselő-testületének Elismerő Plakett kitüntető díjat kapta: Fodor Pál villamosmérnök, irányítástechnikai szakmérnök, a BorsodChem fejlesztési mérnöke; Kemény János építész-üzemmérnök; Székely Tamás kutató; dr. Walid Salha Khalil főorvos; Zsuga Imre súlyemelő edző; valamint Elek Ákos válogatott labdarúgó.

Fodor Pál
Fodor Pál Kazincbarcika Város Képviselő-testületének Elismerő Plakettje kitüntető díját kapta

Kemny János
Kemény János Kazincbarcika Város Képviselő-testületének Elismerő Plakettje kitüntető díját kapta

 Székely Tamás
Székely Tamás Kazincbarcika Város Képviselő-testületének Elismerő Plakettje kitüntető díját kapta


Dr. Walid Salha Khalil  Kazincbarcika Város Képviselő-testületének Elismerő Plakettje kitüntető díját kapta

Zsuga Imre
Zsuga Imre Kazincbarcika Város Képviselő-testületének Elismerő Plakettje kitüntető díját kapta

A Kazincbarcika Város Képviselő-testületének „Pro Urbe Kazincbarcika” díja azoknak a városban élő, alkotó vagy munkásságukkal a városhoz kötődő alkotóművészeknek, kutatóknak, elméleti és gyakorlati szakembereknek adományozható, akik a tudományok, művészetek, kultúra, kommunikáció, gazdaság vagy a közélet egyéb területein maradandót alkottak, vagy átlagot meghaladó színvonalú munkavégzésükkel a település lakossága körében is elismerést váltottak ki. 

Kazincbarcika Város Képviselő-testületének Pro Urbe Kazincbarcika kitüntető díját kapta: Bagyal József, nyugállományú alezredes, Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Szövetségének volt Területi Elnöke; Fancsik József, a Városszépítő Egyesület elnöke; Fehér Béla, a Don Bosco Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese; valamint Tóth János, a Kazincbarcika Városi Sakk Club elnöke

 Bagyal József
Bagyal József Kazincbarcika Város Képviselő-testületének Pro Urbe Kazincbarcika kitüntető díját kapta

Fancsik József
Fancsik József Kazincbarcika Város Képviselő-testületének Pro Urbe Kazincbarcika kitüntető díját kapta

Fehér Béla
Fehér Béla Kazincbarcika Város Képviselő-testületének Pro Urbe Kazincbarcika kitüntető díját kapta

Tóth János
Tóth János Kazincbarcika Város Képviselő-testületének Pro Urbe Kazincbarcika kitüntető díját kapta

A „Kazincbarcika Város Díszpolgára” kitüntető cím a város legnagyobb erkölcsi elismeréseként kimagasló életműért, tevékenységért, – évente egy –, azoknak a magyar vagy külföldi személyeknek adományozható, akik a város gazdasági, társadalmi, tudományos és művészeti életében maradandót alkottak, egész életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal szolgálták az egyetemes haladás, a kultúra, a művészet ügyét, hozzájárulva ezzel - közvetlenül vagy közvetve - a város fejlődéséhez, jó hírének, elismertségének a növeléséhez. 2019-ben: a posztumusz kitűntető díjat P. Havasi Józsefnek SDB szerzetesnek, volt szalézi tartományfőnöknek adományozták, melyet Ábrahám Béla tartományfőnök vett át a városvezetőktől.

P. Havasi József
A „Kazincbarcika Város Díszpolgára” posztumusz kitűntető díjat P. Havasi Józsefnek SDB szerzetesnek, volt szalézi tartományfőnöknek adományozták, melyet Ábrahám Béla tartományfőnök vett át a városvezetőktől


Havasi József 1929. március 14-én született Rákosszentmihályon, hatgyermekes családban. Mindig is pap szeretett volna lenni, de a szüleinek nem volt pénze a taníttatására, ezért szerzetesrendeknél érdeklődött.  Havasi József atya 1990 januárjában települt haza Magyarországra, harminc év bécsi szolgálat után, miután az akkori rendfőnök azzal bízta meg, hogy irányítsa az újjáépítés munkáját. 1993-ban kereste meg őt a városunk azzal, hogy Kazincbarcikán lehetőség van egy leromlott állapotú iskola átvételére. Az atya igent mondott és megkezdték a munkát. „Örülök neki, ha valaki ott jár és tudja, honnan indult, és hol tart most. Azt mondják, ha többen álmodnak valamiről, azt meg lehet valósítani. Hát így voltunk mi is: álmodtunk valamiről, küzdöttünk, és sikerült.” – nyilatkozta egy interjúban.

A magyar szaléziak a mai napig hálával és tisztelettel emlékeznek egykori tartományfőnökükre, akinek optimizmusa és lelkesedése nagy lendülettel vitte a tartományt előre minden viszontagságon keresztül tizennyolc évig. Havasi atya 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, idén júniusban hunyt el.

További híreink

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk