https://kolorline.hu/Megalakult a Kazincbarcikai Idősügyi Tanács

Megalakult a Kazincbarcikai Idősügyi Tanács

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A számos más, többnyire nagyobb városokban és budapesti kerületekben már sikerrel bevezetett szervezet megalapítására Szitka Péter, Kazincbarcika város polgármestere még augusztusban tett javaslatot és alig egy hónappal később, szeptember 23-án meg is tartotta alakuló ülését a tanácsadó szervezet.

A civil szervezetek és az önkormányzat, valamint a szépkorúakkal foglalkozó intézmények bevonásával megalapított testület első ülésén a városvezető expozéjában ismertette a megfogalmazott célokat és az elérni kívánt eredményeket. „Bármelyik városvezető, akivel egyeztetettem erről a kérdésről azt említette, hogy ezt helyben, az adott szervezeteknek kell kitalálniuk, hiszen minden városban és tanácsban más és más kérdések azok, amelyek foglalkoztatják az idősebbeket.”

Az alakuló ülésen döntöttek a Szervezeti- és Működési Szabályzat kidolgozásának szükségességéről, valamint arról is, hogy folyamatosan újabb és újabb időskorúakat tömörítő szervezetet keresnek meg majd meg és próbálják azokat bevonni az Idősügyi Tanács munkájába.

Fotók: Bartók Alexandra

Egyelőre nagyobb az önkormányzati szerepvállalás a szervezetben, mint az hosszú távon elvárható lenne. Amennyiben ezek az újabb és újabb szer­vezetek csatlakozni tud­nak a kezdeményezéshez, egyre több érintett tudja majd megosztani a véleményét, javaslatát az az Idősügyi Tanáccsal.

Hazag Mihály, a Felsőbarcikáért Alapítvány elnöke javaslatot tett egy Idősügyi koncepció kidolgozására, amelyet meg kellene előznie egy szociográfiai felmérésnek, hogy felmérjék az egyes társadalmi csoportok milyen arányban vannak képviselve a városi idősek között, amely később jó kiinduló pontot jelenthet arra nézve, hogy hosszú távon milyen tevékenységet kellene folytatni a tanácsnak.

Pelle Anna, az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub elnöke örült, hogy nagyobb nyilvánosságot kapnak a városban az idős­korúakkal is foglalkozó szervezetek az Idősügyi Tanácson keresztül. Bár nagyon jó az együttműködés az önkormányzat és az idősekkel foglalkozó szervezetek között, de ez most a nagyobb nyilvánosságon keresztül talán mindenki számára nyilvánvalóbb lesz.

A most megalakult tanács döntött arról is, hogy a következő ilyen ülés előtt, az elkövetkező másfél hónapban, melyre a tervek szerint november elején esedékes következő ülésig kidolgozásra kerül az Idősügyi Tanács SZMSZ-e, valamint a tagok felveszik a kapcsolatot más, idősügyben érintett szervezetekkel, akiket próbálnak bevonni a jövőbeli munkába.

Szitka Péter polgármester sikeresnek látta az Idősügyi Tanács alakuló ülését. „Jó volt látni, hogy a meghívottak mennyire magukénak érzik a kezdeményezést. Most elsősorban azt a célt tűztük ki, hogy meg szólítunk minden olyan civil szervezetet, minden olyan intézményt, ahol idősügyekkel foglalkoznak Kazincbarcikán és velük együtt feltérképezzük azt, hogy kik azok, akikkel ezekben a kérdésekben együtt lehet gondolkodni. Másodsorban pedig ezekből az együttműködésekből kiindulva a szereplők vállalták, hogy kidolgoznak egy olyan hosszabb távra szóló Idősügyi Stratégiát, amely a kérdésben érintett szervezeteknek és intézményeknek segíthet az idősekkel való együttműködés kialakításában. Hosszú távon hozzájárulva ahhoz, hogy jelentősen javuljon az idősebb kazincbarcikaiak életminősége.

 

További híreink

Kedden és szerdán aszfaltoznak az Újkazinc városrészben

Dátum: 2024. máj 06. 15:12

A kivitelezőnél felmerült váratlan technikai fennakadás megszűnését követően — amennyiben az időjárás is engedi — május 7-én és 8-án történik meg az Újkazinc városrész fő közlekedési útjának aszfaltozása. Mind a keddi, mind a szerdai napon a teljes útszakaszt lezárják reggel 07:00 és 18:00 óra között.

Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Dátum: 2024. máj 05. 19:01

Nagy nap lesz május 6. Kazincbarcika életében. Elkészült és a helyére kerül a város új alkotása, a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző szobor. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap helyet.

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

Elballagtak a kazincbarcikai vén diákok

Dátum: 2024. máj 04. 17:56

Kazincbarcika négy középiskolájából: a Szaléziből, az Irinyiből, a Deákból és a Surányiból május 3-án, pénteken elballagtak a végzősök. Idén 320 diák búcsúzik szeretett iskolájától, társaitól és tanáraitól Kolorcityben. A Don Bosco Szakképzőben később tartják a diákok búcsúztatását.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk