https://kolorline.hu/A Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének találkozása a Pápával

A Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének találkozása a Pápával

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Vatikánban jártak, sőt még a Pápával is találkoztak a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének tagjai. Örömmel adunk helyet képes beszámolójuknak, Kissné Király Piroska tollából.

December 9-én déli 12 órakor felültünk Ferihegyen a Rómába tartó repülőjáratra és kezdetét vette a nagy utazás. Akkor még nem gondoltuk, hogy milyen  nagy élmények várnak ránk, csak azt tudtuk, Szárnyas oltárunkat kiállítják a Vatikánban a 100 Jászol nemzetközi kiállításon. Négy alkotója közül, csak Barta Józsefné, Kissné Király Piroska, Mariska Györgyné utazott. A negyedik alkotótársunk Veres Tivadarné itthonról izgulta végig utazásunkat.

A 100 Jászol kiállítás december 7-e és 2020. január 12-e között látogatható ingyenesen a Szent Péter-tér tőszomszédságában található Via dell’Ospedalén, ami a Via della Conciliazione egyik mellékutcája. Miközben nézegettük a kiállítás szebbnél szebb darabjait arra figyeltünk fel, hogy ismerős magyar karácsonyi dalok csendülnek fel: Csordapásztorok, Ó, gyönyörű szép titokzatos éj, Dicsőség a mennyben az Istennek. 

Aztán megtudtuk az ünnepségen a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Sapszon Borbála vezette kamarakórusa énekel. A kiállításon 130 Betlehem látható, melyek közül 18 érkezett Magyarországról. 26. éve a Magyar Kézművességért Alapítvány javasolja kiállításra a beérkezett munkákat, melyek a Vatikánban újabb válogatáson esnek át. Büszkén álltunk és nézelődtünk a magyar kézművesek remekeinek kiállítóterén, mivel az egy  nagyon előnyös helyen látható. Sok volt az érdeklődő és nagyon sok fotó készült a magyar kézműves remekekről.

A megnyitón jelen voltak több ország szentszéki nagykövetei, a római magyar közösség tagjai.

Meglepetésként ért mindenkit, amikor feltűnt a pápa hófehér alakja. Senki nem tudott a jöveteléről, a szervezők meglepetésnek szánták a jövetelét. Rino Fisichella érsek fogadta a pápát, körbevezette a kiállított jászlak között, ahol a pápa elbeszélgetett az alkotókkal miközben magyar karácsonyi énekeket adott elő a budapesti kórus. 

Feledhetetlen élmény volt, hogy nemcsak láthattuk személyesen közvetlen közelről a pápát, de kezet foghattunk vele és örök emlékül egy-egy féldrágakőből készült olvasót kaptunk tőle (achát és rózsakvarc). 

A pápa végül imát mondott és áldást adott az egybegyűltekre. Köszöntötte a magyar delegációt, a magyar kiállítókat és a kórus tagjait.

Majd Fisichella érsek átadta a frissen kelt apostoli levél egy eredeti, Ferenc pápa által aláírt példányát Magyarország szentszéki nagykövetének. Habsburg-Lotharingiai Eduárd megköszönte a lehetőséget, és felhívta a jelenlévők figyelmét a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. 

Az ünnepség végén  Habsburg - Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete személyesen megköszönte munkánkat és jelenlétünket, mivel mi képviseltük ott a magyar kiállítókat.

Mi pedig egy gobelin mappával köszöntük meg neki, hogy évek óta támogatja és hozzásegíti a magyar kézműveseket e kiállítson való bemutatkozásra.

Kissné Király Piroska
Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre

További híreink

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

Idén is pályázhatnak támogatásra a kazincbarcikai vállalkozások — KolorFund 2024

Dátum: 2024. márc 26. 17:00

Zárt ülésen döntött március 25-én Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy idén is segítséget nyújtanak a helyi cégeknek. A KolorFund vissza nem térítendő támogatást kínál a pályázaton megfelelő mikro- és kisvállalkozások számára.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk