https://kolorline.hu/A Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének találkozása a Pápával

A Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének találkozása a Pápával

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Vatikánban jártak, sőt még a Pápával is találkoztak a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének tagjai. Örömmel adunk helyet képes beszámolójuknak, Kissné Király Piroska tollából.

December 9-én déli 12 órakor felültünk Ferihegyen a Rómába tartó repülőjáratra és kezdetét vette a nagy utazás. Akkor még nem gondoltuk, hogy milyen  nagy élmények várnak ránk, csak azt tudtuk, Szárnyas oltárunkat kiállítják a Vatikánban a 100 Jászol nemzetközi kiállításon. Négy alkotója közül, csak Barta Józsefné, Kissné Király Piroska, Mariska Györgyné utazott. A negyedik alkotótársunk Veres Tivadarné itthonról izgulta végig utazásunkat.

A 100 Jászol kiállítás december 7-e és 2020. január 12-e között látogatható ingyenesen a Szent Péter-tér tőszomszédságában található Via dell’Ospedalén, ami a Via della Conciliazione egyik mellékutcája. Miközben nézegettük a kiállítás szebbnél szebb darabjait arra figyeltünk fel, hogy ismerős magyar karácsonyi dalok csendülnek fel: Csordapásztorok, Ó, gyönyörű szép titokzatos éj, Dicsőség a mennyben az Istennek. 

Aztán megtudtuk az ünnepségen a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Sapszon Borbála vezette kamarakórusa énekel. A kiállításon 130 Betlehem látható, melyek közül 18 érkezett Magyarországról. 26. éve a Magyar Kézművességért Alapítvány javasolja kiállításra a beérkezett munkákat, melyek a Vatikánban újabb válogatáson esnek át. Büszkén álltunk és nézelődtünk a magyar kézművesek remekeinek kiállítóterén, mivel az egy  nagyon előnyös helyen látható. Sok volt az érdeklődő és nagyon sok fotó készült a magyar kézműves remekekről.

A megnyitón jelen voltak több ország szentszéki nagykövetei, a római magyar közösség tagjai.

Meglepetésként ért mindenkit, amikor feltűnt a pápa hófehér alakja. Senki nem tudott a jöveteléről, a szervezők meglepetésnek szánták a jövetelét. Rino Fisichella érsek fogadta a pápát, körbevezette a kiállított jászlak között, ahol a pápa elbeszélgetett az alkotókkal miközben magyar karácsonyi énekeket adott elő a budapesti kórus. 

Feledhetetlen élmény volt, hogy nemcsak láthattuk személyesen közvetlen közelről a pápát, de kezet foghattunk vele és örök emlékül egy-egy féldrágakőből készült olvasót kaptunk tőle (achát és rózsakvarc). 

A pápa végül imát mondott és áldást adott az egybegyűltekre. Köszöntötte a magyar delegációt, a magyar kiállítókat és a kórus tagjait.

Majd Fisichella érsek átadta a frissen kelt apostoli levél egy eredeti, Ferenc pápa által aláírt példányát Magyarország szentszéki nagykövetének. Habsburg-Lotharingiai Eduárd megköszönte a lehetőséget, és felhívta a jelenlévők figyelmét a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. 

Az ünnepség végén  Habsburg - Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete személyesen megköszönte munkánkat és jelenlétünket, mivel mi képviseltük ott a magyar kiállítókat.

Mi pedig egy gobelin mappával köszöntük meg neki, hogy évek óta támogatja és hozzásegíti a magyar kézműveseket e kiállítson való bemutatkozásra.

Kissné Király Piroska
Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre

További híreink

Története eddigi egyik legnagyobb rekultivációs projektjét zárta a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. júl 31. 11:00

A vállalat több mint 100 madár- és számos más növény-, illetve állatfajnak adta át a Sóstó területét.

Nagykoncertekkel indul indul az idei Kolorfesztivál

Dátum: 2024. júl 30. 15:00

Augusztus 8. és 10. között a Csónakázó-tónál fellépők sorával veszi kezdetét a Kolorfesztivál. Rúzsa Magdi, Kowalsky meg a Vega és T. Danny indítja a sort.

Egységben az erő: szeptember 21-én eldördül a rajtpisztoly a Kolorfutáson

Dátum: 2024. júl 30. 07:46

Már lehet nevezni a 2024-es Kolorfutásra! A verseny szeptember 21-én kerül megrendezésre, és számos izgalmas változást hoz.

Folytatja szúnyoggyérítési programját a város

Dátum: 2024. júl 29. 10:58

A héten újabb szúnyoggyérítésre kerül sor Kazincbarcikán. Az időjárás függvényében július 31-én vagy augusztus 1-2. közötti napokon, az éjszakai órákban végzik a szakemberek a beavatkozást.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk