https://kolorline.hu/50 éves az Egressy Béni Művelődési Központ

50 éves az Egressy Béni Művelődési Központ

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Idén ünnepelte Kazincbarcika a 65. születésnapját, de kerek évfordulót ünnepel az Egressy Béni Művelődési Központ valamennyi volt és jelenlegi dolgozója is, ugyanis az intézmény 50 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a város lakói előtt.


Fotók: Bartók Alexandra

1969. december 13-án ünnepélyes keretek között kezdte meg működését az Egressy Béni Művelődési Központ. A létesítmény fennállásának 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen jelen voltak Kazincbarcika város vezetői, a képviselő-testület tagjai, városunk korábbi polgármesterei, díszpolgárai, a polgármesteri hivatal osztályvezetői, az intézmények- és cégek vezetői, a civil szervezetek és az egyházak képviselői, valamint a kulturális területen tevékenykedő jelenlegi és időskorú szakemberek.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezés alkalmat adott arra, hogy nagyobb figyelmet kapjanak hagyományaink, gyökereink, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeket.

Mielőtt 1969-ben átadták az intézményt a városban már volt működő közművelődés, de az új épület számtalan lehetőséget nyitott Kazincbarcika számára. Minden adott volt az ötletek megvalósításához, ezért aztán már átadása után két évvel, nemzetközi rendezvényekkel büszkélkedhetett a ház.

A 70-es évek végére kialakult egy kulturális rendezvényrendszer: színjátszófesztivál, képzőművészeti pályázat, szocialista városok gyermekrajzpályázata és kiállítása, fotókiállítások. Egy olyan elmélet megvalósítására törekedtek, mely szerint az állampolgárok ne csak a rendezvények alkalmával kerüljenek kapcsolatba a művelődési házzal, hanem lehetőséget próbáltak teremteni arra, hogy az emberek díjtalanul elfoglaltságot, önálló ismeretszerzésre és tevékenységre szóló alkalmat kapjanak. Így alakult meg az ún. „nyitott ház”, amely mind szakmailag, mind a város lakói számára pozitív változást jelentett. A 80-as években az Egressy a régió kulturális központjává vált. 1989-ben a Béke Filmszínház a Megyei Moziüzemi Vállalattól átvette az irányítást, illetve egy évvel később, májusban átadták a ma is működő Gyermekek Házát.

A ’90 -es évek elején új klubok, szakkörök alakultak, bérletes sorozatok indultak. Az évek során a rendezvények választéka is szélesedett, újabb nagy fesztiválokat rendeztek. 1996-ban megalakult a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma, amely biztosította a szoros együttműködés kialakulását a kazincbarcikai civil egyesületekkel.


1999-ben és a 2000-es években jelentős felújításokon ment keresztül a művelődési központ. 2001-ben rendezték meg először a Borsodi Művészeti Fesztivált, amelynek fő célkitűzése volt, hogy professzionális művészeteken keresztül mutassa be Észak-Borsod természeti szépségeit.

A 2013-ban berobbanó Kolorcity Kazincbarcika városmárka megszületése és a városlakók általi befogadása, megkedvelése szélesebb teret engedett a rendezvényszervezésnek.

A kerek évforduló alkalmából Hegedűs János alkotásával köszöntötte Szitka Péter polgármester az intézmény volt és jelenlegi vezetőit.
Jelen voltak:
-    Serfőző Sándor  - 1970. március 1-jétől 1973 végéig vezette az intézményt
-    Hazag Mihály - 1978-tól 1991-ig volt az intézmény vezetője
-    Sajó Attila - 1991-től 2008-ig látta el az igazgatói feladatokat
-    Kerekes Ottó - 2008-tól 2012-ig irányította az intézményt

Nem tudtak eljönni a rendezvényre:
-    Göndörné Veres Judit
-    Juhász Rita

Az ünnepélyes pillanatok után a Tanboren Trió műsorát tekintette meg a nagyérdemű, majd az évforduló alkalmából készített Egressy 50. márványtábla felavatása következett a művelődési ház előterében, amit Serfőző Sándor, a ház első igazgatója és Szitka Péter polgármester lepleztek le.

Ezt követően a jubileum kapcsán, Neszádeli Gyula saját alkotását adta át Dr. Makkai Orsolya igazgató asszonynak, mely egy kézműves technikával készült virágkompozíció volt.

 

 

 

 

További híreink

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk