https://kolorline.hu/50 éves az Egressy Béni Művelődési Központ

50 éves az Egressy Béni Művelődési Központ

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Idén ünnepelte Kazincbarcika a 65. születésnapját, de kerek évfordulót ünnepel az Egressy Béni Művelődési Központ valamennyi volt és jelenlegi dolgozója is, ugyanis az intézmény 50 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a város lakói előtt.


Fotók: Bartók Alexandra

1969. december 13-án ünnepélyes keretek között kezdte meg működését az Egressy Béni Művelődési Központ. A létesítmény fennállásának 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen jelen voltak Kazincbarcika város vezetői, a képviselő-testület tagjai, városunk korábbi polgármesterei, díszpolgárai, a polgármesteri hivatal osztályvezetői, az intézmények- és cégek vezetői, a civil szervezetek és az egyházak képviselői, valamint a kulturális területen tevékenykedő jelenlegi és időskorú szakemberek.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezés alkalmat adott arra, hogy nagyobb figyelmet kapjanak hagyományaink, gyökereink, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeket.

Mielőtt 1969-ben átadták az intézményt a városban már volt működő közművelődés, de az új épület számtalan lehetőséget nyitott Kazincbarcika számára. Minden adott volt az ötletek megvalósításához, ezért aztán már átadása után két évvel, nemzetközi rendezvényekkel büszkélkedhetett a ház.

A 70-es évek végére kialakult egy kulturális rendezvényrendszer: színjátszófesztivál, képzőművészeti pályázat, szocialista városok gyermekrajzpályázata és kiállítása, fotókiállítások. Egy olyan elmélet megvalósítására törekedtek, mely szerint az állampolgárok ne csak a rendezvények alkalmával kerüljenek kapcsolatba a művelődési házzal, hanem lehetőséget próbáltak teremteni arra, hogy az emberek díjtalanul elfoglaltságot, önálló ismeretszerzésre és tevékenységre szóló alkalmat kapjanak. Így alakult meg az ún. „nyitott ház”, amely mind szakmailag, mind a város lakói számára pozitív változást jelentett. A 80-as években az Egressy a régió kulturális központjává vált. 1989-ben a Béke Filmszínház a Megyei Moziüzemi Vállalattól átvette az irányítást, illetve egy évvel később, májusban átadták a ma is működő Gyermekek Házát.

A ’90 -es évek elején új klubok, szakkörök alakultak, bérletes sorozatok indultak. Az évek során a rendezvények választéka is szélesedett, újabb nagy fesztiválokat rendeztek. 1996-ban megalakult a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma, amely biztosította a szoros együttműködés kialakulását a kazincbarcikai civil egyesületekkel.


1999-ben és a 2000-es években jelentős felújításokon ment keresztül a művelődési központ. 2001-ben rendezték meg először a Borsodi Művészeti Fesztivált, amelynek fő célkitűzése volt, hogy professzionális művészeteken keresztül mutassa be Észak-Borsod természeti szépségeit.

A 2013-ban berobbanó Kolorcity Kazincbarcika városmárka megszületése és a városlakók általi befogadása, megkedvelése szélesebb teret engedett a rendezvényszervezésnek.

A kerek évforduló alkalmából Hegedűs János alkotásával köszöntötte Szitka Péter polgármester az intézmény volt és jelenlegi vezetőit.
Jelen voltak:
-    Serfőző Sándor  - 1970. március 1-jétől 1973 végéig vezette az intézményt
-    Hazag Mihály - 1978-tól 1991-ig volt az intézmény vezetője
-    Sajó Attila - 1991-től 2008-ig látta el az igazgatói feladatokat
-    Kerekes Ottó - 2008-tól 2012-ig irányította az intézményt

Nem tudtak eljönni a rendezvényre:
-    Göndörné Veres Judit
-    Juhász Rita

Az ünnepélyes pillanatok után a Tanboren Trió műsorát tekintette meg a nagyérdemű, majd az évforduló alkalmából készített Egressy 50. márványtábla felavatása következett a művelődési ház előterében, amit Serfőző Sándor, a ház első igazgatója és Szitka Péter polgármester lepleztek le.

Ezt követően a jubileum kapcsán, Neszádeli Gyula saját alkotását adta át Dr. Makkai Orsolya igazgató asszonynak, mely egy kézműves technikával készült virágkompozíció volt.

 

 

 

 

További híreink

Története eddigi egyik legnagyobb rekultivációs projektjét zárta a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. júl 31. 11:00

A vállalat több mint 100 madár- és számos más növény-, illetve állatfajnak adta át a Sóstó területét.

Nagykoncertekkel indul indul az idei Kolorfesztivál

Dátum: 2024. júl 30. 15:00

Augusztus 8. és 10. között a Csónakázó-tónál fellépők sorával veszi kezdetét a Kolorfesztivál. Rúzsa Magdi, Kowalsky meg a Vega és T. Danny indítja a sort.

Egységben az erő: szeptember 21-én eldördül a rajtpisztoly a Kolorfutáson

Dátum: 2024. júl 30. 07:46

Már lehet nevezni a 2024-es Kolorfutásra! A verseny szeptember 21-én kerül megrendezésre, és számos izgalmas változást hoz.

Folytatja szúnyoggyérítési programját a város

Dátum: 2024. júl 29. 10:58

A héten újabb szúnyoggyérítésre kerül sor Kazincbarcikán. Az időjárás függvényében július 31-én vagy augusztus 1-2. közötti napokon, az éjszakai órákban végzik a szakemberek a beavatkozást.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk