https://kolorline.hu/Tüneményes mézeskalács-falu

Tüneményes mézeskalács-falu

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Mintha a Grimm fivérek meséje kelt volna életre a mézeskalács-falu láttán, a Munkácsy téren. Akár Jancsi és Juliska is megirigyelhetné azt a bájos mesevilágot, mely az odalátogatók elé tárul. Története van a falucskának, mely ezúttal nem a mesék szokásos hol volt, hol nem volt mondatával kezdődik. Igaz, a házikók históriája sok-sok szeretetről regél. Gondos kezek tenni akarásáról, az örömszerzésről. S egy rendkívüli kísérletről, melynek célja Magyarország legnagyobb mézeskalács-falujának a létrehozása volt. A terv sikerült, december 7-én Magyarország legnagyobb mézeskaláccsal borított épületegyüttesével újabb magyar rekord született Kazincbarcikán.

Sebestyén István, a magyar rekordok hitelesítője már nem először járt a városban, hiszen több mint tíz rekorddal büszkélkedhet a település, és bízik abban, hogy nyáron ismét valami szokatlan kísérletet sikerül az itt élőknek megvalósítaniuk. Az esemény végén a mézeskalács-falu bejáratához Klimon Istvánnal közösen felakasztották a kimondottan erre az alkalomra készült táblát, amin jól látható, hogy újabb magyar rekorddal büszkélkedhet Kazincbarcika. Ennek a különleges tervnek a megvalósulásáról faggattuk Kalácska Violát, a Barcika Art Kft. rendezvényszervezőjét.

Igazi látványosság a városban ez a kis mesefalu. Honnan jött az ötlet, hogy mézeskalácsból építsenek fel egy mini települést?

Az adventi időszakhoz kapcsolódóan mindenképpen mézeskalácsból szerettünk volna készíteni valamit. Mivel a rekordkísérlet a Barcika Art Kft. „Adventi mesevilág” pályázatának részét képezte, kézenfekvő volt, hogy a karácsony jellegzetes édességét használjuk a rekorderedmény eléréséhez. Utánajártam, hogy mi az a legnagyobb rekord, ami erre vonatkozóan jelen pillanatban Magyarországon érvényben van, annak a megdöntésére törekedtünk, ezért kellett a mézeskalácsok összefüggő felületének elérnie az 50 m2-t. A kollégákkal együtt elsősorban a gyerekeknek kívántunk kedvezni, bár először egy nagyobb épületet képzeltem el. A kivitelezés nehézségei miatt döntöttünk később egy kis falu mellett, mely tíz házikót és egy templomot foglal magába. Ugyancsak a falucskában kapott helyet Broda Zsolt alkotása, a Kazincbarcikát jelképező unikornis szobor kicsinyített mása.

Érintőlegesen említette, hogy a rekord megdöntéséhez bizonyos kritériumoknak meg kellett felelni. Mekkora területen épült fel a falu, illetve a házak és a templom milyen méretűek?

Az eddigi rekorder Siófok városa volt, akiket a kazincbarcikaiak maguk mögé utasítottak. A csaknem hetven négyzetméternyi összterületű mézeskaláccsal beborított falu három és fél hét alatt készült el. Több mint hat­ezer darab mézeskalácsból állt össze. Az épületek egy 56 m2 nagyságú talapzaton helyezkednek el. A házak egyenként 120 cm magasak, az oldalaik hossza pedig 80 X 130 cm. A templom 180 cm magas, a torony maga 80X80 cm-es.

Ez azt jelenti, hogy egy kisgyermek befér a házakba?

Elvben igen, de a házakon nincs ajtó, a sérülékenységük okán nem szerettük volna nyitottá tenni. Ráadásul nem akartam elvenni a hasznos területből, hiszen, ha ajtót vágunk rájuk, épületenként 1 m2-t elvesztettünk volna. Ám így is körbejárhatják, megcsodálhatják a kicsik.

A mézeskalácslapok sütéséhez a lakosság segítségét kérték. Mennyire fogta össze a városlakókat a rekordkísérlet lehetősége?

Azt gondolom, sokan megmozdultak a siker érdekében, hiszen körülbelül 6500 db mézeskalács érkezett be a Mezey István Művészeti Központba. Sajnos, nem mindegyiket tudtuk felhasználni, mert voltak benne töröttek és olyanok is, melyeknek a formája nem volt megfelelő. A november elején meghirdetett akcióhoz a kazincbarcikai általános iskolák, óvodák pedagógusai, szülői munkaközösségei, az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub, az Újkazinci Baráti Kör, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ, a Barcika Szolg Kft., a Barcika Park Kft., a Barcika Príma Kft. munkatársai is csatlakoztak. November 22-ét jelöltük meg leadási határidőnek, de erre az időpontra a kiírt mennyiségnek nagyjából a fele készült el. A következő héten még mozgósítottuk az embereket, illetve egy helyi Magyar Pékség is csatlakozott a kezdeményezéshez, így egy hét csúszással lett meg az a darabszám, amit eredetileg célul tűztünk ki.

Hány ember keze munkáját dicséri ez a kis mesevilág?

Amellett hogy sok - sok gyermek, szülő, nagyszülő megsütötte a mézes lapokat, tulajdonképpen ez egy céges összefogás, mert a mézeskalács-falu kivitelezésén a Barcika Art-os kollégáinkon kívül a Barcika Park Kft. és a Barcika Szolg Kft. emberei is dolgoztak, sőt a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központtól is kaptunk kollégákat segítségül. Egyébként a házak tervezésétől a kihelyezéséig 30-35 ember munkája van benne.
A ragasztást két emberre bíztuk, de az Újkazinci Baráti Körtől is érkezett segítség. Mint a december 7-ei rekordhitelesítés megnyitóján elhangzott, Kazincbarcika ebben az időszakban mézeskalács illatú felhőben úszott, ugyanis aki élt és mozgott, mézeskalácsot sütött.

Milyen technikával készítették az épületeket?

A tervezésnél figyelembe kellett venni, hogy a Munkácsy téren a talapzat mellett kerékpárút vezet el, illetve fontos volt a világítás megoldása. A házakat OSB-lapokból gyártottuk le, azokra rögzítettük habragasztóval a tető cseréprészeinek lapjait, valamint a 10X10-es mézeskalácslapokat a falakra. Végül az összes épületet vizesbázisú lakkal festettük le és speciális védőfóliával borítottuk. Tavasszal, a jó idő megérkeztével kidíszítjük, és kap egy vastagabb lakkréteget, hogy a következő évekre is megőrizzük az állagát.

A rekord az Európai Unió és Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg. Az esemény a „Színezzük Együtt Kazincbarcikát” elnevezésű pályázat, Művészeti rendezvények, alkotó programok szervezése Kazincbarcikán című, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00340 azonosítószámú, „Adventi Mesevilág” című projekthez kapcsolódik.

További híreink

A gyors intézkedésnek köszönhetően nagyobb volt a füstje, mint a lángja

Dátum: 2022. máj 16. 19:21

Ma délután az épülő vízi komplexum mellett felhalmozott faapríték tüzet kapott, ami nagy füsttel járt. A kazincbarcikai tűzoltóság azonnal kiérkezett a helyszínre, és megkezdte az oltást.

Győzelem a KKSE női csapatánál

Dátum: 2022. máj 16. 13:50

A Kazincbarcikai KSE női csapata az NB II. Északkeleti csoportjának 21. fordulójában május 14-én a Kállósemjéni SZSE csapatát fogadta a Kazinczy Tornacsarnokban.

Május 18-ától 31-éig változik a Fitt Barcika órarendje

Dátum: 2022. máj 16. 10:46

Május 18-a, szerda és május 31-e, kedd között az Egressy Béni Művelődési Központ klubhelyiségében tartott forgalkozások helyszíne átkerül a Mezey István Művészeti Központ rendezvénytermébe.

Hiánypótló élelmiszerbiztonsági kiadvánnyal köszöntötte a kismamákat a Nébih

Dátum: 2022. máj 15. 08:00

Az anyaság már a fogantatás pillanatával elkezdődik, ahogyan az ezzel járó felelősség is. Ilyenkor ösztönösen kiélesednek a kismamák érzékei arra, hogy mi az, amivel a legjobban óvhatják gyermekük egészségét. Az élelmiszerbiztonság a várandósság alatt különösen fontos, ezért a Nébih szakemberei az Ételt csak okosan! program részeként összeállítottak egy kifejezetten kismamáknak szóló tájékoztató kiadványt.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika – Jóga 40 felett

Egressy Béni Művelődési Központ klubterme

Fitt Barcika – Kangoo jumps

Kazinczy Ferenc Tornacsarnok

Fitt Barcika – Kismama torna

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Fitt Barcika – Hastánc

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Fitt Barcika – Gerinctorna

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk