https://kolorline.hu/Élhetőbb lakossági tér kialakítása a Hámán Kató úton

Élhetőbb lakossági tér kialakítása a Hámán Kató úton

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A város vezetése évek óta azon dolgozik, hogy az egykor közkedvelt Hámán Kató úti városrészt a kor követelményeinek megfelelő szintre emelésével, jelentősen növelje az ott élők komfortérzetét.

Ennek érdekében több, sikeres pályázat után kezdődött meg a terület helyreállítása, valamint a közösségi élet erősítése.

Megújul a környezet

A környék rehabilitációja a végéhez közeledik. A „Leromlott városi terület rehabilitációja a kazincbarcikai Hámán Kató akcióterületen” című projekt részeként Kazincbarcika Város Önkormányzata a Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával, 225 millió forintos keretösszegből végzi el a fejlesztéseket.
– Régi kívánsága vált valóra az itt élőknek azzal, hogy új parkolóhelyeket alakítottunk ki az Ifjúmunkás téren. Az időskorúak, illetve a hozzátartozóik közlekedését könnyíti meg az Idősek Klubjához vezető felújított út, illetve járdaszakasz. Ugyancsak időszerű volt a Béke tér rekonstrukciója. A következőkben a járdakorszerűsítés megvalósulásával szintén számottevően javul majd a Május 1. úti orvosi ügyelet, valamint a fogorvosi rendelők megközelítése – tájékoztatta lapunkat Bukó Géza, önkormányzati képviselő.
Természetesen a beruházások sora folytatódik. A gyermekek nagy örömére bővül a közelben található játszótér játékparkja. A tervek szerint nem csupán a legkisebbek élvezhetik a felszabadult kikapcsolódás örömét, hanem az őket kísérő szülők és nagyszülők is.

– A Május 1. úti Szolgáltatóházban lévő üres ingatlanok egy részét elbontjuk, a közterületet rendezzük, parkosítunk, valamint a törmelékkel, illegális szeméttel terhelt területet felszámoljuk, helyén egy zöldfelületi övezetet alakítunk ki – tette hozzá a képviselő.

A Szolgáltatóház egyik megmaradó ingatlanrészében fedett közösségi teret alakítanak ki, mely egyben központjául szolgál majd az Európai Szociális Alap által finanszírozott fejlesztési programoknak, és amelyek már a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ közreműködésével zajlanak.

Fontos a közösségformálás

Tudjuk jól, hogy az ember csak úgy érezheti jól magát, ha a környezeti tényezőkön kívül rendelkezik az alapvető anyagi javakkal és kapcsolati tőkével. Ezt hivatott orvosolni a „Közösségi integráció Kazincbarcikán, a Hámán Kató akcióterületen” elnevezésű pályázat. A közel 80 M Ft-ból megvalósuló program a tartós munkanélküliek foglalkoztatását célozza. Ezen kívül nagy hangsúlyt fektet a szociális támogató munkára, illetve a kisebb mentális problémákkal küzdők pszichológiai gondozására. Fontos továbbá a tankötelezett fiatalok oktatásban tartása, hiszen a releváns tudás megszerzése lényeges eleme a nagybetűs életben való helytállásnak. A közösségfejlesztés alappillére a közös kulturális és szabadidős programok szervezése. Egy-egy színházi látogatás, kirándulás összekovácsolhatja a résztvevőket.

– A 2018-ban indult projekt keretében, évente hat alkalommal vehetnek részt rászoruló családok egy egész napos kulturális témájú kiránduláson. – mondta Klimon István alpolgármester.

Mindezeken túl a gyermekek számára is több, önkifejezést elősegítő programot biztosítanak a pályázaton belül. Szerveztek már családi napot, Mikulás-váró ünnepséget és játszóházat a Gyermekek Háza – Kézművesházba az Eszterlánc Tagóvoda gyermekeinek a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központtal együttműködve.


Reméljük, hogy a projektek befejeztével az ott élők lakókörnyezete és közösségi tevékenységek infrastrukturális feltételei javulnak, és ezáltal a lakosság körében az együttműködés erősödik.

 

További híreink

Színház az egész világ

Dátum: 2024. júl 31. 15:00

Az idei Kolorfesztivál fantasztikus előadásokat is ígér. Kazincbarcikára érkezik az Experidance és a 100 Tagú Cigányzenekar, a Pannon Várszínház pedig A padlás című musicalt hozza el a helyi közönségnek.

Története eddigi egyik legnagyobb rekultivációs projektjét zárta a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. júl 31. 11:00

A vállalat több mint 100 madár- és számos más növény-, illetve állatfajnak adta át a Sóstó területét.

Nagykoncertekkel indul indul az idei Kolorfesztivál

Dátum: 2024. júl 30. 15:00

Augusztus 8. és 10. között a Csónakázó-tónál fellépők sorával veszi kezdetét a Kolorfesztivál. Rúzsa Magdi, Kowalsky meg a Vega és T. Danny indítja a sort.

Egységben az erő: szeptember 21-én eldördül a rajtpisztoly a Kolorfutáson

Dátum: 2024. júl 30. 07:46

Már lehet nevezni a 2024-es Kolorfutásra! A verseny szeptember 21-én kerül megrendezésre, és számos izgalmas változást hoz.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk