https://kolorline.hu/Élhetőbb lakossági tér kialakítása a Hámán Kató úton

Élhetőbb lakossági tér kialakítása a Hámán Kató úton

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A város vezetése évek óta azon dolgozik, hogy az egykor közkedvelt Hámán Kató úti városrészt a kor követelményeinek megfelelő szintre emelésével, jelentősen növelje az ott élők komfortérzetét.

Ennek érdekében több, sikeres pályázat után kezdődött meg a terület helyreállítása, valamint a közösségi élet erősítése.

Megújul a környezet

A környék rehabilitációja a végéhez közeledik. A „Leromlott városi terület rehabilitációja a kazincbarcikai Hámán Kató akcióterületen” című projekt részeként Kazincbarcika Város Önkormányzata a Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával, 225 millió forintos keretösszegből végzi el a fejlesztéseket.
– Régi kívánsága vált valóra az itt élőknek azzal, hogy új parkolóhelyeket alakítottunk ki az Ifjúmunkás téren. Az időskorúak, illetve a hozzátartozóik közlekedését könnyíti meg az Idősek Klubjához vezető felújított út, illetve járdaszakasz. Ugyancsak időszerű volt a Béke tér rekonstrukciója. A következőkben a járdakorszerűsítés megvalósulásával szintén számottevően javul majd a Május 1. úti orvosi ügyelet, valamint a fogorvosi rendelők megközelítése – tájékoztatta lapunkat Bukó Géza, önkormányzati képviselő.
Természetesen a beruházások sora folytatódik. A gyermekek nagy örömére bővül a közelben található játszótér játékparkja. A tervek szerint nem csupán a legkisebbek élvezhetik a felszabadult kikapcsolódás örömét, hanem az őket kísérő szülők és nagyszülők is.

– A Május 1. úti Szolgáltatóházban lévő üres ingatlanok egy részét elbontjuk, a közterületet rendezzük, parkosítunk, valamint a törmelékkel, illegális szeméttel terhelt területet felszámoljuk, helyén egy zöldfelületi övezetet alakítunk ki – tette hozzá a képviselő.

A Szolgáltatóház egyik megmaradó ingatlanrészében fedett közösségi teret alakítanak ki, mely egyben központjául szolgál majd az Európai Szociális Alap által finanszírozott fejlesztési programoknak, és amelyek már a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ közreműködésével zajlanak.

Fontos a közösségformálás

Tudjuk jól, hogy az ember csak úgy érezheti jól magát, ha a környezeti tényezőkön kívül rendelkezik az alapvető anyagi javakkal és kapcsolati tőkével. Ezt hivatott orvosolni a „Közösségi integráció Kazincbarcikán, a Hámán Kató akcióterületen” elnevezésű pályázat. A közel 80 M Ft-ból megvalósuló program a tartós munkanélküliek foglalkoztatását célozza. Ezen kívül nagy hangsúlyt fektet a szociális támogató munkára, illetve a kisebb mentális problémákkal küzdők pszichológiai gondozására. Fontos továbbá a tankötelezett fiatalok oktatásban tartása, hiszen a releváns tudás megszerzése lényeges eleme a nagybetűs életben való helytállásnak. A közösségfejlesztés alappillére a közös kulturális és szabadidős programok szervezése. Egy-egy színházi látogatás, kirándulás összekovácsolhatja a résztvevőket.

– A 2018-ban indult projekt keretében, évente hat alkalommal vehetnek részt rászoruló családok egy egész napos kulturális témájú kiránduláson. – mondta Klimon István alpolgármester.

Mindezeken túl a gyermekek számára is több, önkifejezést elősegítő programot biztosítanak a pályázaton belül. Szerveztek már családi napot, Mikulás-váró ünnepséget és játszóházat a Gyermekek Háza – Kézművesházba az Eszterlánc Tagóvoda gyermekeinek a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központtal együttműködve.


Reméljük, hogy a projektek befejeztével az ott élők lakókörnyezete és közösségi tevékenységek infrastrukturális feltételei javulnak, és ezáltal a lakosság körében az együttműködés erősödik.

 

További híreink

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napján

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk