https://kolorline.hu/Védjük meg közösen értékeinket!

Védjük meg közösen értékeinket!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-Testülete 2017 decemberében fogadta el a településkép védelméről szóló rendeletét. A Kolorhét 7. lapszámában már foglalkoztunk azzal, hogy miért is fontos a város szempontjából ez a határozat, és mi a célja a településkép védelmének. Kazincbarcikán kiemelten kezelik a településképi szempontból meghatározó területeket, mint például a Belvárost: az Egressy utat és tereit. Az itt lévő épületek homlokzatain végzett bármiféle változtatás különösen kihat vagy kihathat az összképre.

Az önkormányzat építészeti szakemberei az elmúlt két év tapasztalatait felhasználva folyamatosan azon dolgoznak, hogy hogyan őrizhető meg többek között a város helyi védelem alatt álló utcáinak és épületeinek egységessége, valamint hogyan tartható meg a múltat idéző utcakép a jövő nemzedékei számára is. Fontosnak tartják a társadalmi egyeztetést, hiszen a lakosság ötleteire is számíthatnak abban, hogyan oldható meg ez a feladat úgy, hogy mindenki megelégedését szolgálja.
Az alábbiakban a leg­gyakrabban előforduló esetekre vonatkozó irányadó előírásokat szedtük össze, ám ezek az esetek is egyedi elbírálásban részesülnek, bejelentéskötelesek, ezért a munkálatok előtt mindenképp konzultálni kell a főépítésszel, majd ezt követően lehet megtenni a következő lépéseket a munka elkezdéséhez. Érdemes és bizonyos esetekben kötelező is a látványtervek, tervdokumentációk elkészítéséhez szakemberek segítségét kérni a folyamatok gyorsításához.


Településképi érvényesítési eszközök

Településképi szakmai konzultáció

•       Kötelező a szakmai konzultáció az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységre vonatkozó tervezés megkezdése előtt, valamint a településképi értelemben meghatározó és kiemelt jelentőségű területeken végzett építési tevékenység megkezdése előtt az építési engedély köteles, egyszerű bejelentés köteles vagy építési engedély és egyszerű bejelentés nélkül végezhető építési tevékenység esetében is. Igény esetén a főépítész bármely építési ügyben tájékoztatást és szakmai konzultációt biztosít.
•       A szakmai konzultációt a tulajdonos, a beruházó, vagy a tervező írásban kezdeményezi az alábbi tartalmi követelménnyel: tervezett tevékenység területi beazonosítása, tervezett tevékenység rövid leírása; fotók a közterület felőli arculati megjelenés bemutatásához, beépítési koncepció vázlatos bemutatása.


Településképi véleményezési eljárás

•       A településképi véleményezési eljárás lefolytatásának megindításához szükséges kérelmet a rendelet melléklete tartalmazza. Az eljárás során a tervdokumentáció tartalmát az önkormányzati főépítész ellenőrzi.
•       A településképi véleményezési eljárás akkor szükséges, ha az építési tevékenység építési hatósági engedélyköteles.


Településképi bejelentési eljárás

•       A településképi bejelentési eljárás lefolytatásának megindításához szükséges kérelmet a rendelet melléklete tartalmazza.
•       A bejelentést és a mellékletét képező dokumentációt a tevékenység megkezdése előtt legalább 15 nappal kell benyújtani a polgármesterhez.
•       A településképi bejelentési eljárás során a polgármester a főépítész szakmai álláspontját megismerve, hatósági határozatban dönt.
•       Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni a lent felsorolt példák mindegyikénél.


Településképi kötelezés

•       A településképi kötelezés alapja a rendeletben foglalt településképi követelmények és eljárási kötelezettségek megsértése.
•       A településképi követelmények és eljárási kötelezettségek megszegése vagy végre nem hajtása esetén 1 MFt-ig terjedő településkép-védelmi bírság szabható ki.
Településképet meghatározó esetek

Belváros
Fotó: Bartók Alexandra


Kültéri klímaberendezések

•       Kültéri klímaberendezést erkéllyel rendelkező lakás esetében csak erkélyre lehet kihelyezni úgy, hogy az homlokzati tagozatot ne érintsen és takarjon, a szomszédos lakások használatát ne zavarja, és az erkély által takarásban legyen.
•       Az erkéllyel nem rendelkező lakások esetében kizárólag a klímaberendezés kültéri egysége helyezhető el az épületen, az épület teljes magasságában ugyanazon homlokzati pozícióban saját ablak alatt, a nyílásosztások tengelyében.
•       Szellőzőt és klímaberendezést utca­fronti homlokzatra tilos elhelyezni.


Cégérek, cégtáblák, cégfeliratok

•       Az épületek homlokzatain elhelyezhető cégéreket, cégtáblákat és cégfeliratokat úgy kell kialakítani, hogy azok szervesen illeszkedjenek a homlokzatok meglévő, vagy tervezett vízszintes és függőleges tagolásához; a nyílászárók kiosztásához, azok ritmusához úgy, hogy együttesen összhangban legyenek az épület építészeti részletképzésével, színezésével, építészeti hangsúlyaival.
•       Amennyiben cégérek és hirdetőtáblák utólagos elhelyezésénél a bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók, akkor az utólagos elhelyezés nem engedhető meg. (Az épületek homlokzataira kerülő cég- és címtábla, információs vagy más célú berendezés épületdíszítő tagozatot nem takarhat el.)


Nyílászárók

•       Az épület a földszinti nyílászárójának anyaghasználata során az eredeti fa szerkezetű, lépcsőházi bejárati ajtókat meg kell őrizni, vagy jellegében azonos módon, fából kell felújítani, vagy pótolni.
•       Fehér színű műanyag portálszerkezet és nyílászáró nem alkalmazható.
•       Az üzlet portálok anyaga fa vagy fém lehet, az eredeti állapotnak megfelelő kiosztással; műanyag portálszerkezet csak abban az esetben létesíthető, amennyiben az épület meglévő nyílászárójának megjelenésével azonos megjelenést biztosít.
•       Az épületeken lévő műalkotásokat és egyéb homlokzati elemeket meg kell őrizni, vagy az eredetivel megegyező módon újra kell gyártatni.


Előtetők

•       A homlokzatok kialakítása során az előtetőket, nyílászáró-rácsokat és az egyéb díszítéseket, berendezéseket az egész épület tömegformájához, homlokzati jellegéhez és részletmegoldásaihoz illeszkedő anyagokból, formai megoldásokkal és színezéssel kell kialakítani.


Információ
Kazincbarcika Város honlapján a Településrendezés menüpontban a rendelet teljes szövegét megtalálhatják (http://www.onkportal.hu/data/rendeletek/allomanyok/2017-46_kazincbarcika.pdf), de a Főépítész csoport kollégái személyes, e-mailes megkeresésre (foepitesz@kazincbarcika.hu), valamint telefonon (06-48/514-789) is szívesen tájékoztatják a területre vonatkozó előírásokról az érdeklődőket.

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk