https://kolorline.hu/Koronavírus: fontos tanácsok időseknek a fertőzés - veszély csökkentésére

Koronavírus: fontos tanácsok időseknek a fertőzés - veszély csökkentésére

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Magyarországon - a kormányzat tájékoztatása alapján - március 4-én jelent meg a koronavírus. Kazincbarcika Város Önkormányzatának március 13-án kiadott tájékoztatása szerint még nem tudnak helyi, vagy környékbeli koronavírus fertőzött betegről.

Ennek ellenére nem szabad elfelednünk a tényt, hogy a járvány az idősekre jelenti a legnagyobb veszélyt! Ennek tudatában kérjük, fogadjanak meg néhány hasznos tanácsot.

  • Kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket, a csoportos rendezvényeket, és lehetőség szerint a tömegközlekedést!
  • Kerüljék az érintkezést lázas betegekkel, vagy olyan hozzátartozóval, aki köhög, tüsszög, lázas!
  • Gyakran szellőztessenek, illetve gyakran és alaposan mossanak kezet, szappannal és vízzel!
  • Kerüljék az érintkezés olyan megszokott formáit, mint a puszi, az ölelés, és a kézfogás!
  • Fogyasszanak sok gyümölcsöt, zöldséget és vitamindús ételeket!
  • Amennyiben tüneteik vannak (például láz, szárazköhögés, izomfájdalom), ne személyesen menjenek a háziorvoshoz, hanem telefonon hívják a háziorvosukat!

 

Kulcsfontosságú, hogy az elkövetkezendő időben a családtagok is jobban figyeljenek az idős hozzátartozóikra!

Abban az esetben, ha valamely családtag (unoka, gyerek) a közelmúltban külföldi, fertőzött területen járt, vagy esetleg olyannal érintkezett, aki fertőzött, lehetőség szerint kerülje az érintkezést idősebb szüleivel, nagyszüleivel!

A hozzátartozók március 13-ától egyszerűen kiválthatják a hozzátartozójuk gyógyszerét. A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel péntektől felírási igazolás nélkül is kiváltható a hozzátartozó gyógyszere. Ez a papíralapú és az e-receptre is igaz. Az idősek és a krónikus betegek lehetőség szerint maradjanak otthon, ne menjenek a patikába, és kerüljenek minden olyan helyet, ahol sokan vannak, ha gyógyszert kell kiváltani, kérjék meg arra hozzátartozóikat!

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás szerint a gyógyszer kiadható annak, aki megmondja a beteg TAJ-számát és saját személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolja. Tehát, március 13-ától bárki kiválthatja családtagja, hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit.

Ez jelentős könnyítés az időseknek és mindazok számára, akik sem az orvoshoz, sem a patikába nem tudnak menni állapotuknál fogva, vagy azért, mert hatósági házi karantént rendelnek el náluk.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu, kolorline.hu

Bővebb információ: koronavirus.gov.hu

Indexfotó: hazipatika.com

 

Kapcsolódó híreink a témában:

https://kolorline.hu/hirek/kazincbarcika/2020-03-13/polgarmesteri-kozlemeny-a-koronavirus-elleni-helyi-vedekezesrol

https://kolorline.hu/hirek/kazincbarcika/2020-03-13/koronavirus-bmh-nonprofit-kft-tajekoztatoja

https://kolorline.hu/hirek/kazincbarcika/2020-03-11/koronavirus-rendkivuli-jogrendet-es-veszelyhelyzetet-hirdetett-a-kormany

További híreink

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 07. 09:44

Frissítve! Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Megkezdődött az érettségi!

Dátum: 2024. máj 07. 09:39

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgával indult az idei érettségi időszaka. Kazincbarcikán az Irinyi, a Szalézi, és a Surányi diákjai adtak számot tudásukról.

Rekordfeszegető kazincbarcikai szereplés a Tenisz Diákolimpián

Dátum: 2024. máj 06. 18:38

A Tenisz Diákolimpia Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei döntőjét május 2-án rendezték Kazincbarcikán. A fővárost kivéve sehol nem jelentkezett olyan sok diák, mint a mi vármegyénkből. Ráadásul a kiemelkedő 103 fő több mint fele, 63 tanuló kazincbarcikai iskolákból nevezett. Végeredményképpen városunk 31 ifjú teniszezője jutott az országos döntőbe.

Kedden és szerdán aszfaltoznak az Újkazinc városrészben

Dátum: 2024. máj 06. 15:12

A kivitelezőnél felmerült váratlan technikai fennakadás megszűnését követően — amennyiben az időjárás is engedi — május 7-én és 8-án történik meg az Újkazinc városrész fő közlekedési útjának aszfaltozása. Mind a keddi, mind a szerdai napon a teljes útszakaszt lezárják reggel 07:00 és 18:00 óra között.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk