https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 6.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 6.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Helyzetjelentés: Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 51 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 1 fő.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján május 4-étől a Pest megyén kívül eső településeken megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés megszűnik. Az, hogy hirtelen visszakapjuk a veszélyhelyzeti előtti életünket, mindenki számára örömtelinek tűnik, azonban fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Védőruhák érkeztek Meishanból

Néhány hónappal ezelőtt a Kína Szecsuán tartományában található Meishan városa egyetértési megállapodást kötött Kazincbarcikával annak érdekében, hogy az ipari, gazdasági, kulturális kapcsolat erősödhessen. A testvérvárosi szerződés ugyan még nem jött létre, Meishan városa a koronavírus-fertőzés magyarországi megjelenését követően azonnal felajánlotta segítéségét Szitka Péter polgármesternek és Kazincbarcika lakosságának. A nagyvonalú felajánlás eredményeképpen április utolsó napjaiban tízezer darab, egyszer használatos sebészi maszk érkezett, tegnap pedig 50 db egyszer használatos védőruhát vett át Klimon István alpolgármester, mely tovább segíti a vírus elleni, helyi védekezést. A védőruhákat az egészégügyi alapellátás dolgozói használják majd fel. Köszönjük!


COVID-19 reprezentatív tesztelést kezd meg a hétvégén a Debreceni Egyetem Kazincbarcikán

Reprezentatív minta alapján, több tízezer fő bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett május 1-től Magyarországon a kormány megbízásából a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával négy hazai orvosképző intézmény. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.  A Semmelweis Egyetem honlapján lévő információk szerint az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

A szűrővizsgálatot az ún. PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki. 

A tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt az ország egész területéről, 14 év felett minden korosztályból. A vizsgált résztvevők egy rövid kérdőívet is kitöltenek majd.

Kazincbarcikán 59 főt érint a vizsgálat, akiket ügyfélkapun vagy telefonon keresztül keresnek meg. A szűrővizsgálat helyszíne a Polgármesteri Hivatal lesz, az időpont május 9-e és 16-a. A szűrést a Debreceni Egyetem munkatársai végzik majd. A tesztelésben való lakossági részvétel ingyenes és önkéntes, az eredményről mindenki kap értesítést.

A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik majd, annak érdekében, hogy az idősebbeknek, vagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen elhagyni otthonaikat. A minták több mint 48,5 százalékát a Semmelweis Egyetem munkatársai gyűjtik be, míg, 20,6 százalékot a Debreceni Egyetem, 16,4 százalékot a Szegedi Tudományegyetem és további 14,3 százalékot a Pécsi Tudományegyetem munkatársaitól várnak a laborok.

A tesztelésen kizárólag a KSH által kiválasztottak és meghívottak vehetnek részt.

https://semmelweis.hu/hirek/2020/04/28/kozlemeny-orszagos-vizsgalatsorozatba-kezdenek-a-semmelweis-egyetem-vezetesevel-a-hazai-orvoskepzok/


Látogathatók a parkok, közterületek, játszóterek

A Magyar Kormány döntése alapján május 4-étől ismét látogathatók a közterületek, parkok, játszóterek. A másfél méteres védőtávolság betartása itt is kötelező. Felhívjuk figyelmüket, hogy a játszótéri eszközök használata fokozottan fertőzésveszélyes még akkor is, ha az eszközök fertőtlenítését az önkormányzat folyamatosan végzi.


Jövő héten nyit a hulladékudvar Kazincbarcikán

Május 12-étől a Kazincbarcikai Múcsonyi úti Hulladékudvar (3700 Kazincbarcika, 2627/3 hrsz.) keddtől-szombatig 8.00-16.00 között tart nyitva.
A személyes kontaktus minden esetben kerülendő. Maszk és kesztyű viselése kötelező.


Hamarosan újra látogatható az Egressy Béni Városi Könyvtár

Az Egressy Béni Városi Könyvtár 2020. május 11-étől az alábbi szolgáltatásokat biztosítja az érdeklődő könyvtárhasználók részére bizonyos korlátozások és szabályok betartása mellett:

Nyitva tartás: minden hétköznap 10 és 18 óra között (keddi napon is május hónapban), szombat: 9 és 14 óra között

- A könyvtár látogatása csak dokumentum kölcsönzésre vehető igénybe.

- Az olvasótermi állomány dokumentumait NEM, a napilapokat és a folyóiratokat csak a Mezey Művész Kávézó teraszán lehet megtekinteni.

  • Alkalmanként maximum 6 db dokumentum kölcsönözhető.

  • A térítéses szolgáltatások szünetelnek (fénymásolás, nyomtatás, internet használat stb.).

  • A könyvtárlátogatás során mindenki számára kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk, valamint a kesztyű használata!

  • 10 és 12 óra között csak a 65 éven felüli használók (rajtuk kívül csak a könyvtárosok) tartózkodhatnak a könyvtár helyiségeiben.

  • A könyvtárban a könyvtárosokon kívül egyidőben maximum 5 fő tartózkodhat.

  • A használók a könyvtár előtti folyosón, a távolságtartási szabályok megtartásával várakozhatnak, esetenként az épület előtt, ha a forgalom megkívánja.

  • Egy fő maximum 30 percet tartózkodhat a könyvtárban.

  • A dokumentumok válogatása közben kötelező egymástól a másfél méter távolság megtartása.

  • A gyermekrészlegben a játszó sarok használata tilos!

  • A zökkenőmentes könyvtárhasználat érdekében a katalóguson keresztül leadott foglalások előkészítése folyamatos, melyhez a használók részéről kezdeményezett időpont egyeztetés szükséges.

  • A telefonon, e-mailen vagy a könyvtár facebook adatlapján leadott igények teljesítéséhez szintén időpont egyeztetés szükséges.

  • A „Házhoz megy a könyvtár szolgáltatás” is újraindul a mozgásukban korlátozott használók részére. 


Veres István kapta a Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat

Száznegyvenöt éve, május 6-án rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját. Ez alkalomból idén a „Kazincbarcika Város Sportjáért” kitüntető díjat Veres István, a Vegyész Röplabda Club Kazincbarcika egykori játékosa kapta.

Élete szorosan összefonódott a sportággal, hiszen edzőként, vezetőedzőként szívvel-lélekkel a fiatalok pályáját egyengette. A városban nincs olyan röplabdás, akinek ne lett volna az edzője. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint azok a sportolók, akik válogatottként, vagy külföldi ösztöndíjasként folytathatták pályafutásukat. Kimagasló érdeme, hogy a kazincbarcikai röplabda az NB II-ből az NB I-es osztályba került. Veres István ma is fáradhatatlanul, a jövőért, az utánpótlás neveléséért dolgozik.

Portré cikk olvasható: https://kolorline.hu/hirek/eletmod/2020-05-06/veres-istvan-kapta-a-kazincbarcika-varos-sportjaert-kitunteto-dijat-nem-a-pacsirta-fontos-csak-a-dal


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk