https://kolorline.hu/Ismét lehet közlekedési vizsgát tenni

Ismét lehet közlekedési vizsgát tenni

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélyével újraindultak az országban a közlekedési vizsgák és utánképzések. Az intézkedés a közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti.

A Kormány 2020. május 16-án hozott döntésével összhangban a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. országszerte újraindíthatta márciusban felfüggesztett tevékenységét. A szervezési folyamat gördülékennyé tétele érdekében hétfőtől a társaság minden ügyfélszolgálata a megszokott nyitvatartási rend szerint várja az autósiskolák részéről érkező vizsgajelentéseket, továbbá a pályaalkalmassági vizsgálatra jelentkező ügyfeleket.

A Vizsgaközpont csak ott szervez vizsgákat, vizsgálatokat és utánképzéseket, ahol járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni. A részvétel kötelező feltétele a védőfelszerelés, vagyis a maszk és a kesztyű viselése. Fontos hangsúlyozni, hogy betegen, rossz közérzettel senki ne menjen el a vizsgákra. A társaság a veszélyhelyzetre való tekintettel rugalmasan kezeli az akár a vizsga napján beérkező lemondásokat is, és ilyen esetben az érintettekkel személyesen egyeztetve ingyenesen biztosít új időpontot.

A vizsgák és vizsgálatok szervezésénél előnyt élveznek azon ügyfelek, akik már rendelkeztek korábban időponttal, de azt a vészhelyzeti korlátozások miatt a Vizsgaközpontnak le kellett mondania. Ezzel kapcsolatban kiemelendő, hogy a 2020. március 19-e előtt befizetett vizsgadíját senki sem veszítette el.

Megkérdeztünk egy kazincbarcikai autós iskolát, mennyiben változott az oktatás, és mik az eddigi tapasztalataik.

Hogyan zajlik most az elsősegély, a KRESZ, illetve a vezetés oktatása? Milyen szabályokat kell betartani közben? Sokan választják az online KRESZ-tanulás lehetőségét?

Az elsősegély-tanfolyamok megoldásán még gondolkodunk. Már arra is gondoltunk, hogy esetleg ebben a jó időben iskolaudvarra kiülve is lehetne egymástól biztonságos távolságban órát tartani. Az is megoldás lehet, hogy kis csoportokban tartjuk meg. Még egyeztetünk egy kollégával, és aki az elsősegélyt oktatja.

A KRESZ-tanulás nem okoz gondot, mert nálunk már egyébként is az online programon keresztül tanulnak a tanulók. A vírus miatt pedig meghosszabbították a program idejét és több órát is kaptak ugyanannyi összegért, mint korábban. Persze ez majd visszaáll valószínűleg régi rendszerre.

A vezetés oktatása során a tanulók és én is maszkot viselünk az autóban, és minden óra után fertőtlenítem többek között a kormányt, a műszerfalat, de egyébként ebben nincs változás.

Vizsgák tekintetében milyen előírások vannak jelenleg érvényben?

Forgalmi vizsgák során csak maszkban, kesztyűben szabad mindenkinek az autóban lennie. Szükséges, még egy nyilatkozatot kitöltve leadni a vizsgázónak és az oktatónak is az egészségügyi állapotával kapcsolatban a vizsga előtt. Csak saját tollat használhat a vizsgázó.

Mi történt azokkal a tanulókkal, akik épp egy vizsga előtt voltak már befizetett vizsgadíjjal?

Akiknek a vírus miatt elmaradt a vizsgájuk azoknak nem kell újra befizetniük, hanem megkérdezték rajtunk keresztül őket, hogy vállalják e a vizsgát és kiírták őket vizsgázni egy új időpontra. A KRESZ- vizsgák május 11-től kezdődtek, a forgalmi vizsgák pedig most hétfőtől.

Mik a tapasztalataik azokkal a tanulókkal, akiknek a korlátozások megszakították a forgalmi vezetés oktatását? Mennyire nehezen rázódtak vissza?

A forgalomban vezető tanulók hamar visszarázódtak, a vezetésbe. Azoknak, akik még nagyon kezdők voltak kicsit nehezebb volt, de ők még egyébként is nagyon küzdöttek. A tapasztaltabbakkal nem volt különösebb probléma.

Egy tanuló, Szabó Niki, aki még a koronavírus előtt kezdte el a jogosítvány megszerzését, kérésünkre elmondta élményeit és véleményét.

Milyen mértékben befolyásolta esetedben a koronavírus a jogosítvány megszerzését?

Szerencsére a KRESZ-vizsgát még sikerült a koronavírus előtt teljesítenem, viszont az elsősegély vizsga körül, még bizonytalanságok vannak. A vezetést jelenleg nem befolyásolja, folyamatosan vannak óráim. Kicsit aggódtam, hogy az elmaradt vizsgák miatt az óráim sűrűsége csökkenni fog, de ez nem így lett, hiszen csak most indultak be a vizsgák igazán.

Mik a tapasztalataid, mennyiben változott az oktatás?

Maga az oktatás nem változott, csak annyiban, hogy maszkot, illetve kesztyűt kell viselnünk a kocsiban, amit természetesen az oktató is folyamatosan hord. Viszont a maszk engem nagyon zavar vezetés közben. Sokszor tapasztalom azt, hogy kicsit elmozdul, és így nehezebben koncentrálok vezetés közben, de biztos ezt is megszokom majd. Egyébként az oktató a maszk és kesztyű viselése mellett egyszerre egy tanulót visz magával, és minden alkalom után fertőtleníti a kocsit, különös tekintettel a kormányra.

További híreink

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 08. 17:25

Közlekedési információkkal és autóbusz-menetrend frissítéssel! Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Haltelepítés és horgászati tilalom tavainkon

Dátum: 2024. máj 08. 17:17

Haltelepítés lesz május 9-én, csütörtökön tavainkon. Ezért péntek reggelig horgászati tilalom lesz érvényben a Csónakázó-tavon és a Herbolyai-tavakon.

Helyére került a Tour de Hongrie szobor az Attila úti körforgalomban

Dátum: 2024. máj 08. 06:29

A Tour de Hongrie kerékpárverseny kazincbarcikai fordulója előtt csak pár nappal elfoglalta második legnagyobb körforgalmunkat Szőke Gábor Miklós szobrászművész új, biciklist megformáló káprázatos műve. A nemzetközileg jegyzett alkotó felelős a városunk jelképeit jelentő unikornisért és oroszlánért, valamint a sárkányért is. Az új látványosság Kolorcity egyik jelentős „kapujába” került, és továbbgazdagítja a helyi rendkívüli vizuálisélmény-tárlatot.

Indul a vízijátékshow Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 07. 22:54

Május 8-tól ismét élvezhető lesz a víz, a fény és a zene fantasztikus összjátékát kínáló szökőkút vízijátékshow-ja a kazincbarcikai Fő téren. A tavaszi menetrend szerint péntektől vasárnapig csodálható majd meg a látványosság, ami újításokban sem szűkölködik majd.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk