https://kolorline.hu/Az önkormányzat újabb eszközzel és húszmillió forinttal támogatja a kazincbarcikai kórházat

Az önkormányzat újabb eszközzel és húszmillió forinttal támogatja a kazincbarcikai kórházat

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata nem csak a veszélyhelyzet idején fordított kiemelt figyelmet a kazincbarcikai kórház működésére, a város lakosságának érdekeit előtérbe helyezve, a lehetőségeihez mérten igyekszik minél több támogatást nyújtani az állami egészségügyi intézménynek.

A Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. vezetősége kérésének megfelelően újabb segítségnyújtásként, az önkormányzat egy közel egymillió forintos videó laringoszkóp-készlet beszerzésével támogatja az orvosok jövőbeli életmentő munkáját. A videó gégetükör kiváló eszköz a felnőtt és a gyermek betegek felső légútjának vizsgálatára és megjelenítésére, illetve lélegeztetéshez szükséges légcsőtubus elhelyezésének megkönnyítésére.

videolangriroszkóp

Kazincbarcika Város Önkormányzata 2006 februárjában fejlesztési célokra hitelszerződést kötött az akkor még tulajdonában álló kórház rekonstrukciójához kapcsolódóan. Ezen kötelem 2008 októberében a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. által átvállalásra került, vagyis a kórház kötelezettségévé vált a kölcsöntartozást rendezése.
A hitelkötelmet később mégsem fizette meg a kórház, emiatt peres eljárás indult a két fél között. Tavaly az önkormányzat peren kívüli megegyezést javasolt, ezzel is támogatva az intézmény nehéz anyagi helyzetét, de az ajánlatot elutasították.
A koronavírusos időszak alatti jó együttműködés lehetőséget biztosított arra, hogy a peres ügyet a lehető legbékésebb úton rendezzék, és változatlan tartalommal a korábbi peren kívüli egyezség ajánlatát elfogadta a kórház vezetése. Ennek keretében az önkormányzat a 20 301 398 Ft összegű tartozás felét elengedte, a tartozás fennmaradó részét pedig a nonprofit kft. megfizette az önkormányzat részére. Azonban támogatva a helyi egészségügyi ellátás működését a városvezetés a tartozás összegének a felét, azaz 10 150 699 Ft-ot visszautalta az intézmény számára.
Az elmúlt időszakban több területen is támogatta a kórházat Kazincbarcika Város Önkormányzata, többek között tavaly augusztusban három darab asztali számítógépet adtak át a városi kórház laboratóriumi osztályának, annak érdekében, hogy a betegfelvétel és adminisztráció gyorsuljon, ezáltal csökkenjen a várakozási idő a laborvizsgálatok esetében.
A koronavírus-járvány megelőzése érdekében a Kazincbarcikai Nonprofit Kórház Kft.-vel való egyeztetéseket követően május 7-én érkezett meg Kazincbarcikára az a gép, mellyel laboratóriumi körülmények között COVID-19 tesztelés is végezhető. Az önkormányzat által vásárolt eszköz más típusú szűrésekre is alkalmas, pl. az urológiai, pajzsmirigy- és szívproblémákra, meddőségre vagy D-vitamin hiányra utaló jeleket, eltéréseket is vizsgálhatják vele.
A kórház laboratóriuma a gépen kívül több mint ezer gyorstesztet, valamint a Meishanból érkező védőfelszerelésekből ezer egyszer használatos maszkot és kétszáz védőruhát kapott a városvezetőktől.
Városunkban – az ország településeinek többségével ellentétben – ennek köszönhetően történt meg a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok intézményi szűrése is.
Ezek az eszközök, az esetleges későbbi újabb járvány kitörésének megelőzésében is nagy szerepet játszhatnak majd.

 

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.