https://kolorline.hu/Rendkívüli hírek Kazincbarcikán – November 18.

Rendkívüli hírek Kazincbarcikán – November 18.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Karanténba került egy óvodás csoport, egy pedagógus és egy dajka a Nefelejcs Tagóvodában

A november 17-i, szokásos keddi, városvezetői közleményben arról számoltunk be, hogy minden városi óvodai csoport működik. Tegnap este azonban a Kazincbarcikai Összevont Óvodák Nefelejcs Tagóvodája egyik pedagógusánál elvégzett COVID-19 gyorsteszt pozitív lett. A járványügyi hatósági kontaktkutatás eredményeként a fertőzöttel kapcsolatba került 15 fő gyermek és 1 fő dajka hétfő éjfélig járványügyi megfigyelés alá került.
A tagóvoda többi csoportjában és a város többi óvodájában zavartalanul működnek a csoportok, amint ebben változás történik, azonnal közöljük.


Mindenhol viseljünk maszkot!

2020. november 11-étől a Magyar Kormány rendelkezései alapján a 10.000 fő feletti települések polgármesterei szabadon dönthettek/dönthetnek a közterületi maszkviselés szabályairól. Ez Magyarországon egyedülálló, hiszen az európai szomszédos országokban a kormányzat központi szinten rendelkezett a témában, és vállalta, hogy a lakosság körében ez megosztó lehet, hazánkban a polgármesterekre maradt a nem túl népszerű feladat.
A koronavírus járvány első hullámában a WHO és a magyar járványügyi szakemberek a légúti fertőzés tüneteit produkálóknak javasolták a maszkhordást.
Mára, tanulmányozva a koronavírus terjedését, ez a javaslat megváltozott. Világszinten a járványügyi szakemberek azt javasolják, hogy ahol csak lehet, viseljünk maszkot, és helyesen tegyük azt, takarjuk el a szánka, orrunkat.

Mi ennek az oka?

Az utóbbi hónapokban a vírusról egyre többet tudunk meg, hiszen mindenhol, erőn felül végzik a kutatásokat a szakemberek. A rendelkezésre álló, pl. szerológiai tesztek, melyeket az önkormányzat is végeztetett a városi intézmények, cégek dolgozóin, megmutatják, hogy rengeteg esetben tünetmentes vírushordozók vannak a lakosság körében. Ők nem tudnak arról, hogy megfertőződtek a koronavírussal, így akaratukon kívül terjeszthetik azt bárhol, veszélyeztetve a krónikus betegeket, időseket, gyengébb immunrendszerűeket. Ezekben a hetekben, amikor a járvány még mindig felfutó ágban van, ezért szükséges maszkot viselnünk. Egyrészt, hogy tudtunkon kívül ne fertőzzünk meg másokat, másrészt, hogy saját egészségünket védjük vele.
Kazincbarcika Város Önkormányzata ezért rendelte el a város teljes közigazgatási területén a kötelező maszkviselést.

A maszk helyes viselése, fertőtlenítése

  1. A maszk úgy véd a leginkább, ha az az orrot és szájat is eltakarja.

  2. A maszkot felvételkor ne érintsük meg, ha mégis megtesszük, fertőtlenített kézzel nyúljunk hozzá!

  3. Az általános sebészi szájmaszkot 4 óránál tovább ne hordjuk, 4 órát követően dobjuk el!

  4. Az FFP2 maszkok a külső felület szennyeződéséig hordhatóak.

  5. A textil, varrott maszkokat minden nap, magas hőfokon mossuk ki, vasalóval fertőtlenítsük!


Újabb textil maszkok eljuttatását tervezi az önkormányzat a háztartásokba

Kazincbarcika Város Önkormányzata a járvány első hullámában minden háztartásba igyekezett 2 db mosható, fertőtleníthető, minősítő tanúsítvánnyal rendelkező maszkot eljuttatni a lakossági védekezést segítve ezzel.
A terjesztés a visszajelzések alapján nem mindenhol volt sikeres, volt olyan eset, hogy a postaládákból eltűntek.
Az önkormányzat jelenleg ismét azt tervezi, hogy a következő hetekben újabb textilmaszkok gyártását rendeli meg, és fokozottan ellenőrzött terjesztéssel juttatja el a lakosságnak. kérjük, hogy folyamatosan figyeljék az önkormányzati tájékoztatást!

Az önkormányzat közel 1100 embert teszteltetett saját forrásból, köztük az általános iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozókat, mivel a kormányzat által heti rendszerességgel ígért COVID-19 gyorstesztelés még nem indult el.

A Magyar Kormány a múlt héten bejelentette, hogy megkezdik a kritikus, fertőzésveszélynek leginkább kitett területek dolgozóink, többek között általános iskolai pedagógusoknak a heti rendszerességgel történő szűrését. A Kazincbarcikai Tankerület vezetője, Markovicsné Demeter Edina a mai napon a KolorTv szerkesztőségének megkeresésére azt mondta, hogy a teljes tankerületben jelenleg 45 intézményben szükséges teszteket végezni, a tesztelés menetét és logisztikáját a Kormányhivatal határozza meg. Ezidáig a szűrés nem indult el, erre vonatkozóan a tankerület vezetője a mai napig információt nem kapott, jelenleg a rendszeres szűrés lebonyolításának tervezési folyamata zajlik.

Kazincbarcika Város Önkormányzata a múlt héten közel 1300 tesztet végeztetett el saját forrásból és személyzettel, a nyár elején a kórháznak adományozott laboratóriumi eszköz segítségével, melynek során az általános iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók szűrése is megtörtént a gyermekek, a szülők és az intézmények munkatársai egészségének védelme érdekében. Mind a kórház vezetőségének és a tesztelésben résztvevő egészségügyi szakembereknek köszönetét fejezi ki a városvezetés.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester
 

 

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk