https://kolorline.hu/Vigyázzunk a gyalogosokra!

Vigyázzunk a gyalogosokra!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Volt olyan nap Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, amikor 24 órán belül öt gyalogost ütöttek el a zebrán. A rendőrök a közlekedők fokozott figyelmét és óvatosságát kérik a megváltozott út, látási és időjárási viszonyok miatt is – olvasható a police.hu oldalán.

Az elmúlt időszak gyalogos balesetek összegzésnél elmondható, hogy a sofőrök nem az út, a látási és az időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedtek, a gyalogosok pedig nem viseltek a láthatóságuk elősegítése érdekében semmiféle kiegészítőt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya felhívja a figyelmet arra, hogy szabályok betartásával a balesetek elkerülhetők, továbbá a rendőrség intelmeinek betartásával mindenki hazaérhet:

  • a gépjárművezetők mindig az út és látási, valamint időjárási viszonyok figyelembevételével válasszák meg járművük sebességét!
  • az autósok kiemelt figyelemmel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, fokozottan ügyelve azokra a napszakokra, amikor a jelzőlámpa nem üzemel!
  • a gépjárművezetők ellenőriztessék autójuk fényjelző berendezéseit, ezzel is elősegítve láthatóságukat!
  • a gyalogosok mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e menni anélkül, hogy veszélybe sodornák magukat, vagy másokat. A gyalogosok nagy kockázatnak vannak kitéve, ha korlátozott látási viszonyok között közlekednek. A veszélyhez hozzájárul, a sötét ruházat, ha lakott területen kívül nem viselnek láthatósági mellényt, és ezáltal szinte teljesen beleolvadnak a környezetbe. Legyen mindig látható!
  • a járművek vezetői fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környékét. Sokat segít a szemkontaktus, hogy mindenki számára világos legyen ki mit lép.

A gyalogos közlekedés szabályai

Bár kevesen tudják, de a gyalogosok közlekedése is szabályozva van, méghozzá a KRESZ által. Mivel a gyalogosok is a közlekedés részét képezik, - és ők a közlekedés legsérülékenyebb részvevői - ezért szükséges volt az ő közlekedésük rendjének szabályozása is a balesetek megelőzése érdekében. A következőkben a legalapvetőbb szabályokat ismertetjük, amit mindenkinek tudni szükséges a biztonságos közlekedés végett.

Először is szükséges tisztázni, hogy ki is a gyalogos. Gyalogosnak minősül az úton gyalogló személy, a kerékpárt vagy segédmotoros kerékpárt toló, valamint az úton babakocsit, talicskát toló személy is.

A gyalogosnak alapvetően a járdán kell közlekednie. De mi van olyankor, ha nincsen járda? Ilyenkor a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell a gyalogosnak közlekednie.

Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs, akkor a gyalogosnak az úttest szélén egy sorban, lakott területen kívül az úttest menetirány szerinti bal oldalon kell közlekednie. A segédmotoros kerékpárt és kerékpárt toló gyalogosnak az úttest menetirány szerinti jobb szélén kell közlekednie.

A gyalogos az úttesten általános szabályként a gyalogos átkelőhelyen („zebra”) mehet át az út másik oldalára. Ha a közelben kijelölt gyalogos átkelőhely nincs, akkor a következő helyeken kelhetünk át szabályosan az úttesten:

- lakott területen lévő főútvonalon az útkereszteződésnél, a járda meghosszabbított vonalában,
- járdasziget és az ahhoz legközelebb eső járda között,
- egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban.

A gyalogos az úttestre csak akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről, valamint arról, hogy az úton közlekedő gépkocsi vezetője észlelte és az áthaladását biztosítja. Keressük a szemkontaktust a közlekedő gépkocsi vezetőjével! Sose lépjünk az úttestre hirtelen, mert a közlekedő gépkocsi elüthet minket, tekintettel arra, hogy annak fékútja több tíz méter is lehet! (egy 50 km/h sebességgel közlekedő személygépkocsinak száraz úton kb. 13 méter nedves úton kb. 21 méter!)

 

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk