https://kolorline.hu/Boldog születésnapot, Kazincbarcika!

Boldog születésnapot, Kazincbarcika!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Február 1-jén ünnepli Kazincbarcika várossá nyilvánításának hatvanhetedik évfordulóját. A város és a térség legnagyobb munkáltatója, a BorsodChem Zrt. – az egykori Borsodi Vegyi Kombinát – nagyjából egyszerre születtek és fejlődtek, történetük szorosan összefonódik. A kezdetektől fogva szimbiózisban él a település és a vegyipari gyáróriás. A két fél közötti viszony nagyban meghatározta, hogy milyen irányban alakult Kazincbarcika sorsa.

Békeváros
Fotó: Barcikai Históriás

Az első ötéves tervről szóló, 1949 végén elfogadott törvény a szocialista iparosítás keretében két új iparvidék, a borsodi és a pécs-mohácsi létrehozásáról rendelkezett. Az állampárt jóváhagyta a borsodi kooperációs tervet, amely Sajószentpéter-Kazincbarcika térségében a borsodi szénre, a Sajó vizére, az út és a vasút közelségére alapozva szénosztályozó, kokszolómű, széntüzelésű erőmű és barnaszén alapú vegyiüzem, valamint a kiszolgáló művek megépítését irányozta elő. A beruházás egymilliárd forintos ráfordítással valósult meg. Kazincbarcikán Magyarország legnagyobb ipari létesítménye épült meg. A jól fizető munka és a lakáshoz jutás lehetősége rövid idő alatt ezreket vonzott ide.

régi városképFotó: Képi Demokrácia Kazincbarcika, Kalydy Dóra

A Magyar Közlöny 1954. január 28. számában az 1006/1954 határozat értelmében a Minisztertanács Kazincbarcikát február 1-i dátummal várossá nyilvánította és az új városhoz csatolta Berente területét is.
1954 februárjában nemcsak városi rangot kapott Kazincbarcika, de pár hónappal később a Minisztertanács kiemelt várossá nyilvánította a települést. Ez azt jelentette, hogy onnantól kezdve a város területén csak az jelentkezhetett be állandó lakosnak, akinek letelepedési engedélye volt, amelyet a városi tanácstól írásban kellett kérni. A rendelet 1956. július 31-éig volt érvényben.
A várossá avatásban nagy szerepet játszott a kor gazdaságpolitikája. Ennek a mára és a jövőre vonatkozóan is igen jelentős kihatása van, s a BorsodChem Zrt.-hez fűződő viszony jelenleg is meghatározó a város szempontjából.

Lenin út
Forrás: Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

Fejlődés és nehézségek

A ’60-as években a fejlődés felgyorsult, Kelet-Magyarország egész területéről érkeztek munkások, főleg fiatalok. Az 1963-tól Borsodi Vegyi Kombinátnak nevezett vegyiüzem egyre nagyobb szerepet játszott a város életében. A munkalehetőség mellett számos intézményt tartott fenn és részt vett a város építésében.
A ’70-es években a lakosságszám növekedése hatására új lakóövezet épült elsősorban házgyári technikával. Új városközpont épült, elkészültek a még hiányzó középületek. A város intézményei kialakították vonzáskörzetüket, melyeket napjainkig megőriztek.
A ’80-as évek azonban már számos, elsősorban gazdasági jellegű problémát hoztak a város számára. Kazincbarcikán és környékén sorra zárták be a gazdaságtalanná vált bányákat. Az évtized végére megszűnt a szén kitermelése. Ennek következtében szintén megszűnt a szénosztályozó üzem és a bányagépjavító. A helyi építőipar szerepe is csökkent. A válság a vegyipart is érintette. A mai BorsodChem-ben a foglalkoztatottak száma csökkent, de a gyártás korszerűsítésével, új termékek, tevékenységek bevezetésével talpon tudott maradni.

Közös stratégia, közös siker

Lassan, fokozatosan 2011-től ismét elindult a növekedés. A racionalizálások, összevonások, modern városirányítási technikák stabilizálták a költségvetést, majd a pályázatok, a helyes gazdálkodás már nyereséget is hozott, ami előfeltétele volt a város fejlődésének.
Kazincbarcika Város Önkormányzatának kiemelt célja volt (és ma is az) a település hosszú távú előrehaladásának a biztosítása, a lakosság foglalkoztatási helyzetének javítása. A városvezetés úgy gondolta, hogy az ezzel kapcsolatos feladatok hordereje széleskörű összefogást, tudatos fejlesztési politikát, és koordinált végrehajtást igényel minden területen.
A város és a térség életében, a munkahelyteremtésben óriási jelentőséggel bíró stratégiai együttműködés kialakítására törekedtek a BorsodChem Zrt.-vel, mára a Wanhua cégcsoport magyarországi tagjával. A kazincbarcikai önkormányzat számára a munkahelyteremtés, a Wanhua-BorsodChem Zrt. számára pedig a település kiszámítható gazdaságpolitikája, befektetés-ösztönző adópolitikája volt a megegyezés elsődleges szempontja. Együttműködési területként szóba került a sport- és civil élet támogatása, a kínai kultúra megismertetése a város és a térség lakóival. Alapos előkészítést követően a stratégiai együttműködési megállapodás 2014. szeptember 5-én került a kazincbarcikai képviselő-testület elé, majd a nagy horderejű szerződést ünnepélyes aláírás követte. Az aláírási ceremónia részeként leplezték le Szőke Gábor Miklós kortárs szobrászművész kínai sárkány szobrát a Fő téren.
Ezzel párhuzamosan az újszerűség, kreativitás, kísérletező szellem jegyében egy sikeres svájci pályázatnak és Kazincbarcika Város Önkormányzatának köszönhetően – a település 2013-tól új arculatot kezdett építeni. A Kolorcity Kazincbarcika brand hordozta játékosság, kreativitás és újszerűség az évek alatt beépült a város mindennapjaiba. Színes falak, köztéri óriás szobrok, street art akciók, művészeti pályázatok, közösségi programok, minden megjelent, ami izgalmassá tehet egy várost.

Csónakázó zó

A cég a sportberuházások megvalósításához szükséges több milliárdos társasági adó (TAO) forrás rendelkezésre állásában a hosszútávú stratégiai megállapodása alapján szintén partnere Kazincbarcikának, és ezáltal a helyi sportéletnek. Ennek köszönhetően ma már a kézilabdások az újonnan épült Kazinczy Tornacsarnokban, a kosarasok a teljesen felújított Irinyi Tornacsarnokban edzhetnek. A futballistáink pedig a nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas Kolorcity Arénában, végre hazai pályán öregbíthetik városunk hírnevét. A TAO forrás rendelkezésre bocsátásának köszönhetően a közeljövőben az önkormányzat nagymértékű önerő hozzájárulásával szeretné, ha megvalósulhatna a röplabdacsarnok, a vízikomplexum és a jégcsarnok is.

Völgy park

A BorsodChem Zrt. a legnagyobb mértékű iparűzési adót fizeti meg a városnak a helyben működő cégek közül, melyből az állam szolidaritási hozzájárulás formájában évente több mint egymilliárd forintot elvon Kazincbarcikától, ennek ellenére a település eddigi költségvetési stabilitását és fejlődési lehetőségeinek formálódását is nagyban köszönheti a gyáróriásnak és a felelős gazdálkodásnak. Mindemellett a városban működő cégek, vállalkozások, vállalkozók egészítik ki a forrásokat, valamint az önkormányzat európai uniós és egyéb pályázatokon való sikeres szereplései, melyek Kazincbarcika fejlesztési projektjeiben, városképében az elmúlt tíz évben egyértelműen megmutatkozik.

BC 70BorsodChem 2019 családi nap – Szitka Péter polgármester és Varga Béla, a cég HR és kommunikációs igazgatója Kazincbarcika 65 éves és a BorsodChem 70 éves születésnapjának évében

A jövő útján: felsőfokú képzés és környezetvédelem

Tavaly két új, nagy jelentőségű megállapodás született Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt között, amely még vonzóbbá teheti a várost a fiatalok számára, és még élhetőbbé az itt élőknek.

vegyipari aláírás
Klimon István alpolgármester, Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, Prof. Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora, Szitka Péter polgármester és Varga Béla, a BorsodChem Zrt. HR és kommunikációs igazgatója az aláírást követően

Kihelyezett vegyészmérnöki alapképzésnek adhat helyet az Irinyi János Református Oktatási Központ. A Kémiai Intézet szervezésében a Miskolci Egyetem Műszaki és Anyagmérnöki Kara vegyészmérnöki alapképzést indít levelező szakon a tervek szerint 2021. szeptember elsejétől. Az erről szóló szándéknyilatkozatot 2020. szeptember 29-én írták alá a város, a cég, az egyetem és az iskola fenntartói.
A képzés magával vonhatja azt, hogy a település tovább népesedik, a fiatalok helyben tanulhatnak tovább, gyakorlatot szerezhetnek. A vállalatnál jelenleg is zajló beruházások tükrében elengedhetetlen, hogy elegendő és magasan képzett munkavállalót tudjanak foglalkoztatni.

Új, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célul kitűző mintaprojekt indult

A projekt Kazincbarcika és a BorsodChem Zrt. között jött létre konzorciumi partnerekkel kiegészülve, a Miskolci Egyetem koordinálásával. A város és a cég 2020. szeptember 22-én a tagok kijelölésével létrehozta a Klíma Platformot, a megalapításra és a működtetésre szóló együttműködési megállapodást pedig november 30-án írták alá.
A program célja olyan köz- és magánszféra közötti partnerség kialakítása, városi és vállalati együttműködés fejlesztése, tesztelése és eredményeinek terjesztése, amelynek során az érdekeltek kollektívan lépnek fel a helyi éghajlati kockázatok csökkentése érdekében.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is mindent megtett annak érdekében, hogy az itt élők életminősége javuljon. A szállópor-koncentrációját a BorsodChem Zrt.-nek és a lakosság szilárd tüzelőanyag használata csökkentésének köszönhetően jelentősen sikerült már csökkenteni. Az új projekten belül számos olyan beruházás valósulhat meg, amivel tovább növelhető az itt lakók életminősége. Többek között az eddig vezetékes, ivóvízminőségű vízzel való locsolást felválthatja a technológiai szürke, környezetre nem ártalmas vízzel való öntözés egy új berendezés létesítésével. Szintén javulást eredményez majd, ha megépül az okospad, amelyen egy mohafal segítségével tiszta, friss levegőt szívhatnak az emberek.

Klíma platform
A megalapításról és a működtetésről szóló együttműködési megállapodást november 30-án írta alá Kazincbarcika Város Önkormányzata nevében Klimon István alpolgármester, a BorsodChem Zrt. képviselőiként Varga Béla HR és kommunikációs igazgató, valamint Hegedűs István pénzügyi vezető.

 

Forrás: Kismarton Zsolt, Barcikai Históriás, Csurák Zsuzsanna: Kazincbarcika története, Kazincbarcikai Mozaik archív

 

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.