https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. március 2.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. március 2.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 35 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 937 fő
elhunytak száma:  25 fő
oltásban részt vett lakosok száma: 1324 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Közel egy éve jelent meg először igazolt formában a COVID-19 koronavírus Magyarországon. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban már meghaladta a 15 ezer főt az elhunytak száma. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg hazánkban és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Jelenleg a védőoltás beadása lassú ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

 


Több, mint 1300 COVID-19 elleni védőoltás történt Kazincbarcikán

A múlt héten is zökkenőmentesen zajlott a kazincbarcikai háziorvosi praxisokban a betegellátás melletti, névlista szerinti oltások koordinálása és beadása. A héten a 18 és 20 év közötti korosztálynál is elkezdődött a vakcinák beadása. Március elsejétől változott az oltási program, a második körös oltások időpontját bővítették, de továbbra is a háziorvosok döntik el, hogy ki, mikor és melyik vakcinát kapja.
A Shinopharm oltóanyagot a városban többen is visszautasították, február 28-a után viszont ez a folyamat megállt, és szívesebben elfogadják ezt a vakcinát is.
A mai napig 1324-en kapták meg összesen Kazincbarcikán az oltás első vagy mindkét adagját.
A mellékhatásokkal kapcsolatos problémáról mostanáig sem érkezett semmilyen negatív visszajelzés.

Az oltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon a továbbiakban is lehet jelentkezni.


Vakcina kisokos

A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzésekre is. Magyarországon jelenleg az alábbi vakcinákkal oltanak.

Pfizer

Milyen típusú a vakcina?
A vakcina a vírus molekuláris szerkezetén alapuló technológia segítségével jött létre. Az oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt, a stabilitás miatt módosított hírvivő RNS molekulát (mRNS) tartalmaz.

Kiknek ajánlott?
A 16 éves és idősebb személyeknél.

Mennyi idő szükséges a két oltás között?
Az első és a második oltást 35 nap különbséggel adják be a március 1-jétől érvényes oltási protokoll szerint.

Meddig tart a védettség?
Az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követő 7 napon belül alakul ki. Mint minden vakcinánál, a Comirnaty esetében is előfordulhat, hogy a 2 adagból álló oltási sorozat nem véd meg minden beoltott személyt, és nem ismert, meddig tart a védőhatás.

Milyen oltási reakciók jelentkezhetnek?
Jelentkezhet fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés.
Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.
A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és / vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek.

Moderna

Milyen típusú a vakcina?
A vakcina a vírus molekuláris szerkezetén alapuló technológia segítségével készült. Az oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS molekulát (mRNS) tartalmaz.

Kiknek ajánlott?
A 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

Mennyi idő szükséges a két oltás között?
A két adagot 28 nap különbséggel adják be.

Meddig tart a védettség?
A védettség a második adag után kb. a 14. napon alakul ki. A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

Milyen oltási reakciók jelentkezhetnek?
Oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. Mivel lehet kezelni az oltási reakciót? A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer (pl. paracetamol, ibuprofen, metamizol) alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek.

AstraZeneca

Milyen típusú a vakcina?
SARS-CoV-2 (ChAdOx1-S)* tüske fehérjét kódoló csimpánz adenovírus.

Kiknek ajánlott?
A 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható. A jelenleg rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján Magyarországon a vakcinát a 60 év alatti korcsoportban alkalmazzák. Ez a későbbiekben változhat.

Mennyi idő szükséges a két oltás között?
A két adag között, 4-12 hét javasolt. Magyarországon az oltási protokoll március 1-jei változásával – ellenkező döntésig - 12 hét különbséggel alkalmazzák a vakcinát.

Meddig tart a védettség?
A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

Milyen oltási reakciók jelentkezhetnek?
Oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

Szputnyik V

Milyen típusú a vakcina?
Kombinált, vektor alapú vakcina, a SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírus-fertőzés megelőzésére. Az I. komponens (az adagolási sorozat 1. adagja) a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 26-os szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza. A II. komponens (az adagolási sorozat 2. adagja) a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 5-ös szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmaz

Kiknek ajánlott?
A 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

Mennyi idő szükséges a két oltás között?
A védettség kialakulásához két adag, I. és II. komponens, 21 nap különbséggel történő beadása szükséges.

Meddig tart a védettség?
A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

Milyen oltási reakciók jelentkezhetnek?
Oltási reakciók lehetnek: érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, fájdalom, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz esetleg bőrmelegség az injekció beadásának helyén, étvágytalanság, hányás, szédülés. Mivel lehet kezelni az oltási reakciót? A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

Sinopharm

Milyen típusú a vakcina?
Inaktivált SARS-CoV-2 (Vero Cell) vakcina alumínium-hidroxid adjuvánssal.

Kiknek ajánlott?
A 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

Mennyi idő szükséges a két oltás között?
A védettség kialakulásához két adag, 21-28 nap időközzel történő beadása szükséges. Magyarországon 28 nap különbséget tartanak a két oltás beadása között.

Meddig tart a védettség?
A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

Milyen oltási reakciók jelentkezhetnek?
Oltási reakciók lehetnek: érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, fájdalom, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz esetleg bőrmelegség az injekció beadásának helyén, étvágytalanság, hányás, szédülés. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

Forrás: koronavirus.gov.hu


Két COVID-19 fertőzésben érintett iskolás van a Dózsa György Tagiskolában

A Dózsa György Tagiskolában jelenleg két tanuló van karanténban a szülők koronavírus-fertőzöttsége miatt. Más kazincbarcikai iskolában, bölcsődében, önkormányzati és egyházi fenntartású óvodában nincs COVID-19 fertőzésben érintett személy.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön vagy magukon légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne menjenek közösségbe, maradjanak otthon!


A maszkviseléssel megakadályozható, hogy a városban is drasztikusan emelkedjen a koronavírus-fertőzöttek száma

A koronavírus-fertőzöttek száma már a városban is emelkedő tendenciát mutat, ugyan még csak enyhe mértékben, de figyelve az országos esetszámokat, várható, hogy itt is megnövekedhet a fertőzésveszély. A közterületeken is egyre inkább ajánlott a maszkot viselni, bár Kazincbarcikán nem kötelező.  
A vírus mutáns változata az eddigi tapasztalatok alapján már nemcsak az idősebb, krónikus betegeknél, hanem a negyven év feletti, betegséggel nem rendelkezőknél is okozhat súlyosabb, akár kórházi kezelést igénylő tüneteket is. Bár nő a városban az oltottak száma, az oltások folyamatosan zajlanak, ha valaki bármilyen akut lázas betegségben szenved, annak nem adható be a vakcina.
A saját és a mások védelme érdekében ajánlatos, hogy ne csak beltéren, hanem a forgalmasabb közterületeken is viseljünk maszkot, különösen a bankok, posta, oktatási és szociális intézmények közelében, valamint ahol nem tartható a 1,5-2 méteres távolság.

Amennyiben az aktív fertőzöttek száma megnövekszik, úgy Kazincbarcika Város Önkormányzata ismét visszaállítja a közterületi maszkviselési kötelezettséget.


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

Lakossági tájékoztató szúnyoggyérítésről

Dátum: 2021. júl 29. 13:25

Kazincbarcika Város Önkormányzata nevében tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy 2021. augusztus 4-én, szerdán szúnyoggyérítésre kerül sor városunkban.

Legvirágosabb úti cél – Szavazzon Kazincbarcikára!

Dátum: 2021. júl 29. 12:01

Kazincbarcika idén is elindult a „Virágos Magyarország” Legvirágosabb úti cél online versenyén a 30 000 főnél kisebb települések kategóriában. Már elindult a Facebook-oldalon a szavazás, amely augusztus 1-jén éjfélkor zárul. A legtöbb szavazást begyűjtő település oklevélben és tárgyjutalomban részesül, valamint a szavazók is részt vehetnek egy nyereményjátékban.

Adományozzunk helyben!

Dátum: 2021. júl 28. 14:27

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ feladatai közé tartozik a hátrányos helyzetű lakosság segítése. Az intézményegységek közül a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, és a Család- és Gyermekjóléti Központ szolgáltatásai keretében a társadalmi osztályok közötti szakadék csökkentése érdekében igyekszik a lehetséges támogatásokhoz való hozzájutást biztosítani.

Péntekig ismét hőségriadó

Dátum: 2021. júl 28. 11:29

Péntek éjfélig rendelte el az országos tisztifőorvos a legmagasabb fokú hőségriadót. Kánikula lesz a következő napokban, a délutáni csúcshőmérséklet sokfelé eléri, meghaladja a 35 fokot és az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést. 

KolorTV élőben

Programajánló

Páratlan páros

Mezey István Művészeti Központ udvara

Süsü a sárkány

Mezey István Művészeti Központ udvara

St. Martin-koncert

Szent Család Templom

Kolorfutás Night

Kolorcity

Kolor Kölyöktábor – Kézműves tábor II.

Gyermekek Háza – Kézművesház

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk