https://kolorline.hu/Az állami kompenzáció összegének ismerete nélkül kellett elkészíteni Kazincbarcika 2021. évi költségvetését

Az állami kompenzáció összegének ismerete nélkül kellett elkészíteni Kazincbarcika 2021. évi költségvetését

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A 25000 fő lélekszám feletti városok állami kompenzálása kapcsán március 9-én Budapesten találkozott Szitka Péter polgármester Balla György miniszteri biztossal a Miniszterelnökség épületében. A kompenzáció kapcsán ez volt a második találkozó, februárban a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely hívta egyeztetésre az érintett települések vezetőit.

A tavalyi adóelvonások kompenzálása ügyében Szitka Péter polgármester Demeter Zoltán országgyűlési képviselővel is tárgyalt az elmúlt időszakban. A szolidaritási hozzájárulás és a vírus elleni védekezés költségei jelentős terhet róttak Kazincbarcika költségvetésére. A város esetében ez az összeg 1.7 milliárd forint, amit a városnak önállóan kellene kigazdálkodnia. A megbeszélések során kiderült, hogy a 890 milliós szolidaritási hozzájárulást már biztosan nem fogja figyelembe venni a kormány. Az adóelvonások és a koronavírus elleni védekezés miatt kieső 824 millió forint kompenzálására viszont ígéretet kapott Szitka Péter az országgyűlési képviselőtől. Kazincbarcika Város Önkormányzatának március 1-jéig az állami kompenzáció összegének ismerete nélkül kellett elkészíteni a város 2021. évi költségvetését. Idén egy úgynevezett állami kompenzációs összeg elnevezésű sort jelöltek meg a tervezetben, azzal az összeggel, amit szeretnének megkapni a Magyar Államtól.
– Demeter Zoltánnal együtt abban maradtunk, felsorakoztatjuk a költségeket és az elvonásokat, majd ezeket számszerűsítjük. Arra a végkövetkeztetésre jutottunk, hogy a kormányzati támogatást feltétlen beletesszük a költségvetésbe, egyfajta ellenlábaként a kiadásoknak, ami azt jelenti, hogy a kompenzálás mértéke fogja meghatározni, hogy a későbbiekben hogyan kell majd módosítanunk. Ezzel a lábbal fogadtuk el a költségvetést – mondta el a városvezető.

Csak a fejlesztéseket támogatja az állam, a működést nem

Balla György miniszteri biztos a március 9-ei egyeztetésen elárulta, hogy elsősorban a városok fejlesztéseit akarják támogatni.
– A miniszteri biztossal történt megbeszélés során körvonalazódott, hogy az a 824 millió forint, ami az adóelvonások és a koronavírus elleni védekezés miatt kiesett nem feltétlenül lesz kompenzálva, mivel működést nem finanszíroz a kormányzat. Ami azért esik rosszul, mert tavaly év végén volt egy olyan önkormányzati csokor, amely konkrétan működési finanszírozásra kapott nagymértékű támogatást – árulta el a polgármester.
A találkozón a miniszteri biztos kérése az volt, hogy a fejlesztésekről készítsenek egy részletes listát és küldjék el a miniszterelnökségnek.
– Értelemszerűen ez egy táblázatban rendelkezésre áll a polgármesteri hivatalon belül, mert ezek folyó beruházások, amiket a kollegák felügyelnek és naprakészen görgetnek maguk előtt. A fejlesztéseket és beruházásokat felsorakoztattuk és adtunk nekik egy rangsort is, melyek azok, amiket feltétlen szeretnénk, hogy megvalósulnának és melyek azok, amelyek tolhatóak és ütemezve megvalósíthatók lesznek – tájékoztatott Szitka Péter, aki hozzátette, hogy a listát postázás előtt Demeter Zoltánnal együtt írták alá.
A tervek szerint következő állomásként egy újabb találkozóra kerül majd sor Balla Györg­gyel és a szakmai stábjával, ahol tovább pontosítják a listát, illetve az is kiderül, hogy mekkora lesz a kompenzáció összege. Ha ez nem történik meg, mert a táblázat alapján ezek egyértelmű iránymutatások a szerzők irányába, akkor ebből egy összesített levél formájában Gulyás Gergely előterjeszti a kormánynak, amely várhatóan áprilisban dönt a támogatásról.

Továbbra is fontos a tervezhetőség

– Ha egy önkormányzat tudja, hogy milyen bevételre számít, és mire szeretné azt költeni, automatikusan meghatározza, hogy milyen stabil az éve a városnak. Ha a tervezett bevételeket érintő kormánydöntések születnek a következő időszakban is a pandémiára hivatkozva, akkor megborul az egész egyensúlya. Rutinosabb városvezetők és testületek igyekeznek ezeket kompenzálni, de eljön egy határ, aminél már ez nem lehetséges – fejtette ki a polgármester, aki kiemelte, hogy a találkozókon az érintette városvezetők jelezték, hogy elsődleges prioritás mindenki számára egy kijelölt egyenes sávot határozzanak meg, amiben nincs kilengés.
Ha hamarabb kapnak jelzést az önkormányzatok a tervezett törvény- vagy jogszabályi módosításról, ami érinti az éves költségvetést, akkor felkészültebben tudnak reagálni rá, és tervezni akár a járvánnyal kapcsolatosan vagy azt nem érintő ügyről
– Most tárgyalja az országgyűlés az építéshatósági kérdésköröket, amelyekről mi, városvezetők sem tudjuk, mi köze van a pandémiához. Ezeket az aggályokat próbáltuk jelezni. Jó lenne, azt áthidalni, hogy különbség van önkormányzat és önkormányzat között – mondta Szitka Péter, aki bízik benne, hogy a következő évi választás ellenére a kormány az ellenzéki önkormányzatok, illetve a városban élők helyzetét nem politikai hovatartozás szerint fogja kezelni, és minden segítséget megadnak, hogy a települések megfelelően működhessenek.

További híreink

Kitüntetések Kazincbarcikán a rendőrség napja alkalmából

Dátum: 2024. ápr 30. 07:11

Az április 24-i rendőrség napja alkalmából a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon elismerő okleveleket adott át Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere Barnóczki Rolandnak és Andó Lászlónak. Ezen kívül Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Közbiztonságáért díjban részesült a miskolci Vármegyeházán tartott közgyűlésen Juhász József Zoltán rendőr alezredes.

Föld napja a kazincbarcikai ovikban a játékos környezettudatosság szellemében

Dátum: 2024. ápr 29. 19:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák környezet munkaközössége újra játékos, környezettudatosságot megalapozó programra hívta a Föld napján városunk óvodásait. Az esemény során a gyerekek játékos állomásokon keresztül tanulhattak a hulladékszelektálásról, a növények és az állatok védelméről, illetve arról, hogy a környezettudatos magatartás nemcsak egy napra szól, hanem egy egész évre, életre.

Új, modern buszmegállókkal és mutatós hulladékgyűjtőkkel szépül tovább Kazincbarcika

Dátum: 2024. ápr 29. 17:00

Kolorcity jól mutató és tiszta városi környezetét legújabban 19 modern buszmegálló és új hulladékgyűjtő edényzetek csinosítják tovább. Az önkormányzat a lakosság igényeinek figyelembevételével törekszik a városon belüli életminőség javítására.

Környezetvédelem és fenntarthatóság – játékosan és színesen

Dátum: 2024. ápr 29. 15:02

A Föld napján interaktív kiállítással lepték meg az iskolás és óvodás korosztályt a Mezey István Művészeti Központban. A tárlat a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet színesen és nagyon sok hasznos információval.

KolorTV élőben

Programajánló

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Fitt Barcika május

Kazincbarcika

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk