https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. április 20.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. április 20.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 134 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma:1353 fő
elhunytak száma: 45 fő
oltásban részt vett lakosok száma: 7563 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Jelenleg tetőzik a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban már 25 580 fő az elhunytak száma. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg itthon és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Jelenleg a védőoltások beadása fokozatos ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Elkezdődött a jelenléti nevelési, oktatási, gondozási munka a bölcsődékben, az óvodákban, az általános iskola alsó tagozataiban és a Pedagógiai Szakszolgálatban

A szigorú járványügyi protokoll betartása mellett kezdődött el a jelenléti nevelési, oktatási munka a kazincbarcikai bölcsődékben, óvodákban és az általános iskolákban. Kazincbarcika Város Önkormányzata a pedagógusok, a munkatársak és a gyermekek fokozott védelme érdekében az intézményi dolgozóknak összesen 1000 db FFP2-es maszkot biztosított!
A kazincbarcikai I-es és II-es számú bölcsődékben a gyermekek 60 %-a vette igénybe a bölcsődei szolgáltatást. A Kazincbarcikai Összevont Óvodákban szintén 60 %-os az óvodába járók aránya. Az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában a gyermekek 74 %-a, az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc óvodájában a gyermekek 40 %-a ment oviba. A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában és tagiskoláiban az alsó tagozatos diákok 77 %-a, a Tompa Mihály Református Általános Iskolában pedig az alsósok 95 %-a vesz részt a jelenléti oktatásban.
Április 19-től a Pedagógiai Szakszolgálatban is újra személyes jelenléttel érhetőek el a következő szolgáltatások: pszichológiai tanácsadás, korai fejlesztés, és a járási szakértői bizottsági vizsgálatok. A többi szolgáltatás rendelkezésig online folytatódik tovább.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön vagy magukon légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne menjenek közösségbe, maradjanak otthon!


3,5 millió beoltottnál nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei

A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbította a korábban is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, április 19. után is kötelező a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben maradt az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is.
A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót.
A Magyar Közlöny április 15-ei számában megjelent 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 8. §-a helyébe lépő rendelkezése szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni! A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető. A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén ötezer forinttól ötszázezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható. A kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat. A munkahelyi, iskolai, kórházi menzák és büfék nyitva lehetnek. A szálláshelyen található étterem és bár csak az ott megszálló - üzleti céllal érkezett - vendéget szolgálhatja ki. (MTI)


Újraindultak a közlekedési vizsgák

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához, az erről szóló jogszabályokhoz igazodva 2021. április 19-én újraindította a vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit.
A múlt hónapban bevezetett korlátozásokkal összhangban a KAV 2021. március 8-án függesztette fel a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzéseit. A vizsgaközpont a működését érintő védelmi intézkedések és jogszabályok alapján - az Innovációs és Technológiai Minisztériummal történt előzetes egyeztetést követően -újraindította a vizsgáztatási és vizsgálati tevékenységeit a közúti, a vasúti, a hajózási és a drón területen is. A társaság ügyfélszolgálati irodáiban a járványügyi előírások betartásával ismét lehetővé vált a személyes ügyintézés.
A társaság munkatársai megkezdték a szervezést. Első körben a korábban lemondott közlekedési vizsgákat bonyolítják le, az érintett ügyfelek kiértesítése folyamatban van. Ők a leállás előtt beadott jelentkezésük alapján, a már megfizetett díj ellenében vehetnek majd részt az újrainduló vizsgákon, vizsgálatokon és utánképzéseken. A vizsgázók elsődlegesen a képzőszervek útján kapnak tájékoztatást az új időpontokról!
A vizsgaközpont a bevált gyakorlatnak megfelelően csak ott szervez vizsgákat, vizsgálatokat és utánképzéseket, ahol járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni! A részvétel kötelező feltétele az orrot és szájat eltakaró maszk viselése! A társaság minden helyszínen kézfertőtlenítőt biztosít, a védőtávolság betarthatósága érdekében korlátozza az egyszerre vizsgázók számát. A veszélyhelyzetre tekintettel rugalmasan kezelik az akár a vizsga napján beérkező lemondásokat is, és ilyen esetben ingyenesen biztosítanak új időpontot! (ITM)


A kiberbűnözők hamis oltási ajánlatokkal is csalnak a szakértők szerint

A kiberbűnözők hamis oltási ajánlatokkal próbálják kicsalni a gyanútlan internetezők személyes adatait, információit és pénzét, illetve alaptalan kijelentéseket terjesztenek az oltásokkal kapcsolatban - figyelmeztet az ESET biztonságtechnikai szoftvermegoldásokat fejlesztő vállalat legfrissebb jelentésében.
A pénzveszteségen túl a potenciális vásárlók több veszélynek is kiteszik magukat, ideértve az egészségi kockázatot, valamint a személyazonosság-lopást. Az egyik gyakran alkalmazott taktika a COVID-19 vakcinákra, vagy az előállításukra és tárolásukra használt technológiára fókuszál. Példaként említik, amikor a csalók az egyik brit gyógyszergyártó cég alkalmazottjaként üzleti ajánlatot tesznek az oltóanyaggal kapcsolatban,  egy másik népszerű módszer szerint pedig az ismert egészségügyi hatóság, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselőinek adják ki magukat, hamis alkalmazásokat vagy fontos információnak beállított álhíreket terjesztve. Az elemzés szerint a koronavírus-helyzet lehetőség az olyan e-mailek terjesztésére is, amelyek azt állítják, hogy a linkre kattintva megtudhatjuk az „eltitkolt igazságot”! A valóban elhangzott állítások szándékos félreértelmezésével és manipulatív átszerkesztésével az a céljuk, hogy az embereket rávegyék a mellékelt linkre való kattintásra.
A szakértők a csalások ellen ezért azt javasolják, hogy senki ne nyisson meg olyan linket és ne töltsön le olyan fájlt, amelyek ismeretlen vagy nem hitelesíthető címről érkeztek. Ha a levél állítólag egy hivatalos szervezettől jött, látogassanak el a weboldalukra, majd vegyék fel velük a kapcsolatot az ott található elérhetőségeiken, hogy kiderüljön, valóban tőlük származik-e.
A szakértők kiemelik: vigyázni kell az olyan üzleti ajánlatokkal, amelyek túl jónak tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek!
Az ESET szakértőinek javaslata szerint megbízható, többrétegű biztonsági megoldást kell használni a digitális eszközökön, amely a vírusvédelem mellett kiszűri a spam-leveleket és az adathalász weboldalakat is. Óvatosan kell kezelni minden olyan kéretlen levelet, amely vakcinákat akar eladni főleg, ha kriptovalutás fizetést vagy személyes adatokat kérnek érte. (MTI)


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

 

További híreink

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

Lalák Angelika keramikusművész színes kiállítása a Gimi Galériában

Dátum: 2024. ápr 24. 13:00

Lalák Angelika városunk extravagáns köztéri kerámiaalkotásainak, a Mesélőnek és a Kolorkerámiának a művésze újabb kiállítást nyitott a vizuális élmények kedvelőinek. Egyedi stílusban készült hatásos forma- és színkombinációi a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Gimi Galériájában tekinthetők meg május közepéig.

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napja alkalmából

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk