https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. április 27.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. április 27.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma:  124  fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma:  1403  fő
elhunytak száma:  47  fő
oltásban részt vett lakosok száma:  8616  fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Jelenleg tetőzik a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban már 26 984 fő az elhunytak száma. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg itthon és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Jelenleg a védőoltások beadása fokozatos ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Az újraindítás lépései 4 millió beoltottnál

Amikor a beoltottak száma eléri a 4 milliót, új intézkedések lépnek életbe. Ezen intézkedések jelentős része védettséghez (védettségi igazolványhoz) kötött.
A kormány véglegesítette az új szabályokat tartalmazó rendeleteket, ezek alapján:
- A kijárási tilalom kezdete este 11:00 óráról éjfélre módosul.
- Az üzletekben este 11:00 óráig lehet vásárolni.
- A védetteknek (akinek  védettségi  igazolványa  van) este 11:00 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek  belső  tere  is.  A szülők és családtagok a gyermekeiket is magukkal vihetik.
- A védettek szállodákba is mehetnek, a gyermekeikkel együtt.
- A 2020  novemberében  bezárt  szabadidős  létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a  színházak, a mozik és a könyvtárak is.
- Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
- A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11:00 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
- A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy a hely akár egyéves bezárással is sújtható.

Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket! Ezért egyes helyszíneken, a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk! Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások!
A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, a boltokban - azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak - továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja!
A részleteket tartalmazó kormányrendelet itt érhető el!
(koronavirus.gov.hu)


Ki és hogyan kaphat védettségi igazolványt?

Háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve, ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is.
Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt! Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét.

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett, miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak). Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült - mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt - akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap! A kártya ebben az esetben is ingyenes, hivatalból postázzák, a kiállítását külön nem kell kérni.

Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 000 forint. Emellett ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításnak 3000 forintos összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban!

Sajnálatos és vigyázzunk, mert a védettségi igazolványt olyanok is megkapják, akik még nem estek át a fertőzésen, még nem kaptak védőoltást, ugyanis a rendszer nem működik tökéletesen!

A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően - az EESZT-ből szerzett adatok alapján - igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett TAJ-számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét, vagy annak hiányát jeleníti meg.
A kártya személyazonosító igazolvány, vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza.
A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendelet itt olvasható!

A www.magyarorszag.hu weboldalon elektronikusan is benyújtható a védettségi igazolvány cseréje, pótlása iránti kérelem, valamint az ellenanyag-vizsgálaton alapuló védettségi igazolvány iránti igény. A kérelmeket az alábbi linkekre kattintva indíthatja el: Ellenanyag-vizsgálaton alapuló védettségi igazolvány kiállítása

Az ellenanyag-vizsgálaton alapuló védettségi igazolvány igényléséhez olyan, az egészségügyi szolgáltató által kiállított leletre van szükség, amelyen szerepel, hogy „az igénylő szervezetében a koronavírus elleni ellenanyag jelen van.” A négy hónapig érvényes igazolvány kiállításának díja 3000 forint, melyet átutalással lehet kifizetni!

Igénylésre csak az igazolvány cseréje, pótlása esetében van szükség, illetve az ellenanyag-vizsgálaton alapuló védettség igazolásához. Az igénylés az alábbi linken nyújtható be: Védettségi igazolvány cseréje, pótlása

Amennyiben valaki jogosult a védettségi igazolványra, de azt az oltást vagy az igénylést követően nem kapta meg, illetve egyéb bejelentést kíván tenni az igazolvánnyal kapcsolatban, azt az alábbi, szintén elektronikusan elküldhető űrlapon teheti meg.

Részletek: www.magyarorszag.hu

(kormany.hu, kormanyhivatal.hu)


Rendben zajlik a jelenléti nevelési, oktatási, gondozási munka a bölcsődékben, az óvodákban, az általános iskola alsó tagozataiban és a Pedagógiai Szakszolgálatban

A szigorú járványügyi protokoll betartása mellett zajlik a jelenléti nevelési, oktatási, gondozási munka a kazincbarcikai bölcsődékben, óvodákban és az általános iskolákban. Kazincbarcika Város Önkormányzata a pedagógusok, a munkatársak és a gyermekek fokozott védelme érdekében az intézményi dolgozóknak összesen 1000 db FFP2-es maszkot biztosított!
Az  intézményekben  nincs  COVID-19  fertőzésben  érintett  személy!  A  kazincbarcikai  I-es  és  II-es számú bölcsődékben a gyermekek 65 %-a vette igénybe a bölcsődei szolgáltatást. A Kazincbarcikai Összevont Óvodákban 67 %-os az óvodába járók aránya. Az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában a gyermekek 83 %-a, az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc óvodájában a gyermekek 36 %-a ment óvodába. A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában és tagiskoláiban az alsó tagozatos diákok 80 %-a, a Tompa Mihály Református Általános Iskolában pedig az alsósok 95 %-a vesz részt a jelenléti oktatásban.
A Pedagógiai Szakszolgálatban személyes jelenléttel érhetőek el a következő szolgáltatások: pszichológiai tanácsadás, korai fejlesztés, és a járási szakértői bizottsági vizsgálatok. A többi szolgáltatás rendelkezésig online folytatódik tovább.
A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön vagy magukon légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne menjenek közösségbe, maradjanak otthon!


Újabb tájékoztató ügyfélfogadási rendekről Kazincbarcikán

Mint ahogy azt az április 23-ai közleményünkben írtuk, a kormány döntése értelmében ismét lehetővé vált a személyes ügyintézés a szolgáltatók ügyfélszolgálatainál, ezért fokozatosan nyitnak a kazincbarcikai ügyfélszolgálati irodák is. Most további helyi intézmények ügyintézési rendjével bővítjük tájékoztatásunkat.
Az eddig közölt szolgáltatók listája az alábbi linken található: https://kolorline.hu/hirek/kazincbarcika/2021-04-23/vigyazzunk-egymasra-kazincbarcikan-2021-aprilis-23

Kazincbarcikai Járásbíróság
Kazincbarcika, Fő tér 41.
Telefon: (06-48) 510 740
E-mail: birosag@kbarcika.birosag.hu

2021. április 20. napjától - a jogi képviselő nélkül eljáró ügyfél által - szóban újra előterjeszthető a kérelem az annak jegyzőkönyvbe foglalására meghatározott ügyfélfogadás (ügyfélsegítő) keretében, - valamint a bírósági kezelőirodákban a személyes ügyfélfogadás rendje a 2021. március 8. napja előtt meghatározott rendre áll vissza, így a bíróságok által elrendelt egyedi szabályok (előzetes regisztráció) szerint a beadványok a bírósági kezelőirodán újra személyesen beadhatóak.

Bírósági vezetők ügyfélfogadási rendje: csütörtök 09:00 - 11:00
A kezelőirodák ügyfélfogadási rendje: péntek kivételével, munkanapokon 09:00 - 11:00
Ügyfélsegítő ügyintézés: péntek 08:00 - 15:00
Telefonos időpontfoglalás: megelőző nap 15:00 óráig, a (06-48) 510 740-es telefonszámon

Kazincbarcikai Járási Ügyészség
Kazincbarcika, Fő tér 4.
Telefon: (06-48) 312 822
Fax: (06-48) 512 492
E-mail: kazincbarcika@mku.hu

A Kazincbarcikai Járási Ügyészség személyes ügyfélfogadása szünetel! Az ügyészséget elektronikusan, ügyfélkapun keresztül, postai úton és telefonon tudjuk, lehet elérni!

Kazincbarcikai Rendőrkapitányság
Kazincbarcika, Barátság tér 1-3.
Telefon: (06 48) 510 550

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság ügyfélfogadási rendje továbbra sem változott! A rendőrség a hivatali munkaidőben: péntek kivételével munkanapokon 07:30-tól 16:00-ig, pénteken 07:30 - 13:30 óra között tart nyitva.
Rendkívüli helyzetben, ha segítségre van szüksége hívja a 112-es telefonszámot!

Közjegyzői Iroda

2021. április 19-étől a kérelem, illetve egyéb beadvány szóban előterjeszthető, az iratbetekintési jog személyes megjelenés útján gyakorolható, személyes meghallgatás tartható, hagyatéki tárgyalás kitűzhető, a közjegyzői okirat elektronikus hírközlő eszköz útján nem olvasható fel és a kioktatási, tájékoztatási kötelezettség sem teljesíthető ilyen módon, a hagyaték nem adható át.

Dr. Sád Edvárd
Kazincbarcika, Rákóczi tér 3. fsz. 2.
Nyitvatartási idő:
hétfő 08:00 - 16:00
kedd 08:00 - 16:00    
szerda 08:00 - 16:00  
csütörtök 08:00 - 16:00
péntek 08:00 - 12:00

Dr. Fodor Richárd
Szabadság tér 3. fsz. 3.
Nyitvatartási idő:
hétfő 10:00 - 18:00    
kedd 08:00 - 16:00    
szerda 08:00 - 16:00
csütörtök 08:00 - 16:00         
péntek 08:00 - 16:00


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

 

További híreink

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

Közelít a Tour de Hongrie — jöhetnek a szurkolók, állítsunk rekordot!

Dátum: 2024. máj 01. 13:00

Május 9-én és 10-én Kolorcity szolgáltatja a híreket a Tour de Hongrie-hoz. Hogy ne csak minden a versenyzőkről szóljon, Kazincbarcika városa két programmal is csatlakozik a sporteseményhez. Az első napon csak szurkolnunk kell, a másodikon pedig a cél az, hogy megdöntsük az egyidőben történő városi kerékpározás rekordját!

Szavazott már a diákpolgármester-jelöltekre? Ismerje meg őket!

Dátum: 2024. máj 01. 07:00

A végzős diákok köszöntésén, a KiRepülőshow-n, amely arra hivatott, hogy elbúcsúzzon a város utolsóéveseitől, egy régi-új hagyományt elevenített fel Szitka Péter polgármester. Ennek kapcsán elhangzottak a diákpolgármester-jelöltek nevei is.

„Miénk a város!” – Helytörténeti vetélkedő a kazincbarcikai iskolásoknak

Dátum: 2024. ápr 30. 18:00

Az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub a 70 éves Kolorcity tiszteletére rendezte a lakóhelyismereti és várostörténeti versenyt, amelynek utolsó fordulóján 12 csapat mérte össze tudását a Mezeyben.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika május

Kazincbarcika

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk