https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. május 4.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. május 4.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 85 fő
a koronavírus-járvány második és harmadik hullámában meggyógyult személyek száma: 1480 fő
elhunytak száma: 48 fő
oltásban részt vett lakosok száma: 10306 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Jelenleg is tart a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban már 28 045 fő az elhunytak száma. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg itthon és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. A védőoltások beadása fokozatos ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására.
A járványügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a védettség csak a második vakcina után két héttel alakul ki, és ez az oltás típusától függően változó! A védettségi igazolványt olyanok is megkapják, akik még nem estek át a fertőzésen, illetve nem kaptak védőoltást, mert a rendszer jelenleg még nem működik megfelelően!
A beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, ezért a nyitás után fontos lenne, hogy mindenki ugyanolyan komolyan vegye a megelőzést elősegítő előírásokat, mint ezidáig.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Időpontfoglalás nélkül intézhetők a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügyek a kormányablakokban

Több mint 4,2 millió védettségi igazolványt gyártottak le a mai napig, a beoltottak és koronavírus-fertőzésen igazoltan átesettek számára automatikusan kézbesítik az okmányokat. Amennyiben az igazolvány nem érkezik meg, vagy az azon szereplő adatok pontosítása szükséges, elektronikusan a magyarorszag.hu oldalon, személyesen pedig a kormányablakokban lehet bejelentést tenni, utóbbiak május 3-a óta már előzetes időpontfoglalás nélkül is felkereshetőek a védettségi igazolvánnyal kapcsolatosan ügyintézés céljából.
A védettségi igazolványok kiállítása és postázása az oltási programhoz hasonlóan példátlanul összetett logisztikai feladat, eddig 3,6 millió okmányt állítottak ki a beoltottak, több mint 660 ezret pedig a fertőzésen átesettek számára, ezeket a lakcímkártyán szereplő tartózkodási helyre, ennek hiányában az állandó lakcímre kézbesítik. Amennyiben a védettségi igazolvány nem érkezik meg az arra jogosult részére, elektronikus úton a www.magyarorszag.hu egészségügy menüpontját kiválasztva lehet bejelentést tenni az ügyfélkapuval rendelkező állampolgároknak. Az okmány pótlását vagy cseréjét szintén ezen az oldalon lehet kérni, illetve személyesen kezdeményezni!
A kormányhivatal minden esetben kivizsgálja, miért nem érkezett meg a védettségi igazolvány, akár az elektronikus bejelentést, akár a személyes ügyintézést választotta az ügyfél. A hivatal leellenőrzi, hogy elkészült-e az oltási igazolvány, azt hová kézbesítették, illetőleg pótlás esetén intézkedik a kártya legyártásáról! Fontos tudni, hogy kártyakiállítás nem történik a kormányablakokban, a kártyát minden esetben postai úton kézbesítik.
A beoltottak maguk is leellenőrizhetik, hogy a védőoltás beadásának tényét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítették-e, ami azért fontos, mert az igazolvány gyártása csakis azon adatok alapján történhet, amelyeket az oltóponton rögzítettek; ez az EESZT lakossági portálján keresztül, a https://www.eeszt.gov.hu/ oldalon lehetséges.
Amennyiben az oltás beadásának ténye még napokkal később sem jelenik meg a rendszerben, úgy az oltott személy kérheti az oltóponttól, a háziorvostól, hogy rögzítse az adatokat.
Védettségi igazolványra mindenki jogosult, aki megkapta legalább az első védőoltását, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, - az ingyenes okmányt automatikusan postázzák. Az oltottak esetében a kártyának nincs lejárati határideje, míg a fertőzésből való felgyógyulással megszerzett védettségi igazolvány érvényessége a gyógyulást követő 6 hónap! Az igazolvány kiállítására azok esetében is lehetőség van, akik tudtukon kívül estek át a fertőzésen. Ők az okmányt személyesen vagy a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül kérelmezhetik 3000 forint ellenében, valamint egy olyan, akkreditált labor által kiállított lelet bemutatásával, amely igazolja, hogy az érintett szervezetében jelen van a koronavírus elleni védőanyag. A kártya érvényességi ideje ez esetben az ellenanyag jelenlétét kimutató vizsgálat dátumát követő négy hónap. (koronavirus.gov.hu)

Kormányablak Kazincbarcika
Kazincbarcika, Fő tér 39.
Telefon: (06 48) 795 060
Web: http://kormanyablak.hu/hu

Nyitvatartás
hétfő, szerda 08:00 - 18:00
kedd, péntek 08:00 - 14:00
csütörtök 08:00 - 16:00


Már a 16 - 18 éves fiatalokat is lehet regisztrálni oltásra!

Az oltásra már a 16. életév betöltése után is lehet regisztrálni. Arra kérik a szülőket, törvényes képviselőket, hogy minél előbb regisztrálják az ebbe a korcsoportba tartozó gyermekeiket. A regisztrációkor figyeljenek a személyes és elérhetőségi adatok pontos kitöltésére! Regisztráció: www.vakcinainfo.gov.hu
A 16 és 17 évesek esetében - érvényes regisztráció esetén - az oltás időpontjára, a fiataloknak szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük. A 16 - 18 évesek oltása május 10. után kezdődik majd Pfizer-vakcinával!
Felhívják a szülők figyelmét, hogy a 16. életévet még be nem töltött gyermekek regisztrációja továbbra sem érvényes, ahogy az az adatvédelmi tájékoztatóban is szerepel: https://vakcinainfo.gov.hu/adatkezelesi-tajekoztato
A 16 év alattiak oltása ugyanis még nem engedélyezett!
Az a 18 év alatti, aki a fenti időpontot megelőzően regisztrált, de csak most vált jogosulttá a regisztrációra,  annak  újból  szükséges  regisztrálnia,  mivel  a  korábbi  regisztrációját  2021. április 30-án reggel 08:00 óra előtt érvényes adatkezelési tájékoztató szerint törölni kellett!
Az oltásra történő regisztrációt követően, a regisztráció érvényesítéséig ebben az esetben is szükséges néhány munkanap, amíg a regisztrációs felület adatai átkerülnek a NEAK lekérdező felületének adatbázisába: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/


A  Kazincbarcikai  Fedett  Uszoda  karbantartás  miatt,  a  tervek  szerint  május 25-én nyílik meg a nagyközönség előtt

A Barcika Art Kft. kezelésében lévő Kazincbarcikai Fedett Uszodában jelenleg a hatósági előírásoknak megfelelő feladatokat végzik, és előkészítik az intézményt az ütemezett, fokozatos nyitásra. A leállás alatt megtörténik a medencékben a vízcsere, elvégzik az általános karbantartási, takarítási, illetve fertőtlenítési munkálatokat is. Az elmúlt időszakban a kormányrendelet értelmében az uszodát a sportegyesületek sportolói vehették igénybe, így nekik  az  edzések  és  a  zártkörű  mérkőzések  idejére  biztosított  volt  a  létesítmény  használata.  A szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy nyitásra megteremtsék a biztonságos úszás feltételeit a látogatóknak.
A tervek szerint az uszoda május 25-én, kedden nyílik meg a nagyközönség előtt, és Magyarország Kormányának döntése értelmében csak védettségi igazolvánnyal látogatható.


Május 5-én nyit az Egressy Béni Városi Könyvtár

Az Egressy Béni Városi Könyvtár 2021. május 5-étől újra lehetőséget biztosít a személyesen igénybe vehető szolgáltatásokra (kölcsönzés, könyvek visszahozatala, helyben olvasás, internet- és számítógéphasználat). Magyarország Kormányának 194/2021. (IV. 26.) rendelete alapján a könyvtárat személyesen csak azon érdeklődők vehetik igénybe, akik koronavírus elleni védettséget igazoló okirattal rendelkeznek. A védettséget igazoló okiratot a könyvtárosok ellenőrzik! A könyvtár továbbra is működteti a „Kölcsönzés másképp!” szolgáltatását azon személyek részére, akik nem rendelkeznek védettséget igazoló okirattal, valamint a „Házhoz megy a könyvtár!” szolgáltatást mozgásukban korlátozott és idős személyek részére. A párhuzamos szolgáltatások működtetése miatt a könyvtár kéri, hogy az egyeztetett időpontok betartására fokozottan figyeljen oda mindenki és a kölcsönözni kívánt dokumentumok igénylését lehetőség szerint a honlapon található űrlap kitöltésével végezzék! 18 éven aluli személyek csak olyan szülő, törvényes képviselő kíséretében látogathatják a könyvtárat, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Írásbeli meghatalmazással a kíséret joga átruházható (pl. nagyszülő, testvér, pedagógus) részére!

A nyitvatartás 2021. május 5-étől határozatlan ideig az alábbiak szerint módosul:
hétköznapokon, hétfőtől péntekig: 10:00 órától 17:00 óráig
szombat, vasárnap: zárva

A könyvtár személyes látogatása során kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése, valamint javasolt a kesztyű használata!


Május 10-én leállítják a fűtésszolgáltatást Kazincbarcikán

Mivel a napi átlaghőmérsékletek az elmúlt hétvégén és e hét elején meghaladták a szolgáltatási szerződésekben rögzített értékeket, a Barcika Szolg Kft. 2021. 05. 10-én, hétfőn leállítja a fűtésszolgáltatást Kazincbarcika távhőszolgáltatással ellátott épületeiben. Azok a társasházak, melyek ettől eltérő időpontban kívánják leállíttatni a szolgáltatást, képviselőjük által jelezhetik igényüket írásban, meghatározva abban a szolgáltatás leállításának napját, legkésőbb 2021. május 15-éig.
A fentiek érvényesek az intézményekre és az egyéb felhasználókra is!
Az írásbeli igényeket az érintettek, az alábbi elérhetőségeken juttathatják el a szolgáltató részére:


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

 

További híreink

Nyílt hét a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézményében

Dátum: 2024. ápr 20. 07:03

Előadások, szakmai programok és nyílt foglalkozások keretében a szülőknek és a szakmai partnereknek mutatkozott be a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye. Egy héten keresztül számos tehetséggondozó és felzárkóztató programot tekinthettek meg az érdeklődők.

Bejárás a Vízi komplexumban — a város vezetői látogatták meg az épülő létesítményt

Dátum: 2024. ápr 19. 23:31

Az elmúlt héten Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete, a térség országgyűlési képviselője és a hivatal vezetői kaptak meghívást, hogy bejárják az épülő Vízi komplexumot, miután zárul a beruházás első üteme és kezdődik a második. A látogatást követően most szombaton a lakosság számára is megnyílik a lehetőség egy hasonló programon való részvételre. Az érdeklődés akkora, hogy az első nap nyilvános túráira a helyek pillanatok alatt beteltek.

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

KolorTV élőben

Programajánló

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk