https://kolorline.hu/Nem mindegy, hogy elektromos vagy segédmotoros a kerékpár

Nem mindegy, hogy elektromos vagy segédmotoros a kerékpár

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A kazincbarcikai kerékpárutakon is egyre több elektromos kerékpárral találkozhatunk, főként az idősebb korosztály használja előszeretettel a hajtást segítő megoldást. Fontos azonban felhívni arra a figyelmet, hogy vásárlásnál mindenképpen győződjünk meg róla, hogy elektromos vagy segédmotoros biciklit néztünk ki magunknak, mert a két esetben mások a rájuk vonatkozó KRESZ-szabályok.

Az elektromos kerékpárok és kerékpárok elhatárolása során elsődlegesen a KRESZ fogalomrendszeréből kell kiindulni. A kerékpár olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. Ezen a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen., és utánfutó vontatására alkalmas berendezés is elhelyezhető. A definíció meghatározó kulcsszava a motoros hajtással kapcsolatban a „segíti” kifejezés. Mindez azt jelenti, hogy kerékpár esetén a motor az emberi erő által történő hajtást nem képes kiváltani, helyettesíteni, mindössze plusz erőt ad a hajtáshoz, rásegít.

Elektromos kerékpárokon belül három kategória különíthető el:

  • Pedelec: kizárólag a hajtás rásegítésében vesz részt a motor, csak pedálozás esetén kapcsol be. A rásegítés csakis 25 km/h-ig megengedett.

  • S-Pedelec: A pedelec kerékpárhoz képest a különbség az, hogy a motor teljesítménye nincs korlátokhoz kötve, a motor rásegítése 45 km/h-ig történhet, e sebesség felett a motornak ki kell kapcsolnia. Ennek értelmében, ehhez a kerékpárhoz – a későbbiekben részletezettek alapján – már vezetői engedély felelősségbiztosítás és közlekedés során bukósisak használatra szükséges.

  • E-bike: Gombnyomásra vagy „gázkarra” történő önálló – emberi erő nélküli – haladásra is képes „kerékpár”, amit elektromos motorszerkezet hajt meg. E járművek segédmotoros kerékpárnak minősülnek. Azok az elektromos járművek, amelyeket elektromos motor önállóan is képes hajtani, illetve rásegítő motor esetén a motor teljesítménye nagyobb, mint 300 W és/vagy a motoros rásegítés 25 km/h felett nem kapcsol ki automatikusan a KRESZ fogalomrendszere alapján nem minősülnek a „kerékpárnak”, a segédmotoros kerékpárok járműkategóriába tartoznak.

A 25 km/h-tól kisebb vagy azzal megegyező segédmotoros kerékpárok vezetői engedély nélkül; a 25 km/h-t meghaladó tervezési sebességűek pedig csak vezetői engedéllyel vezethetőek.
Amennyiben a kerékpár műszaki paraméterei alapján segédmotoros kerékpárnak minősül, akkor az arra alábbi műszaki követelmények vonatkoznak:

  • fel kell szerelni tompított fényszóróval, melynek legalább 15 W teljesítményűnek kell lennie,

  • vonószerkezet nem szerelhető fel, így azzal vontatni sem szabad,

  • a jármű üzembentartójának érvényes gépjárműfelelősségbiztosítással kell, rendelkeznie,

  • a vezetőnek - vezetés közben becsatolt bukósisakot kell viselnie,

  • tilos lakott területen a kerékpársávon közlekednie,

  • tilos utast szállítani és utánfutót kapcsolni hozzá.

A rendőrség fokozottan ellenőrzi a fenti szabályok betartását, és azok be nem tartásáért pénzbüntetést róhat ki.

 

Forrás: Kazincbarcikai Rendőrkapitányság

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk