https://kolorline.hu/Nem mindegy, hogy elektromos vagy segédmotoros a kerékpár

Nem mindegy, hogy elektromos vagy segédmotoros a kerékpár

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A kazincbarcikai kerékpárutakon is egyre több elektromos kerékpárral találkozhatunk, főként az idősebb korosztály használja előszeretettel a hajtást segítő megoldást. Fontos azonban felhívni arra a figyelmet, hogy vásárlásnál mindenképpen győződjünk meg róla, hogy elektromos vagy segédmotoros biciklit néztünk ki magunknak, mert a két esetben mások a rájuk vonatkozó KRESZ-szabályok.

Az elektromos kerékpárok és kerékpárok elhatárolása során elsődlegesen a KRESZ fogalomrendszeréből kell kiindulni. A kerékpár olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. Ezen a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen., és utánfutó vontatására alkalmas berendezés is elhelyezhető. A definíció meghatározó kulcsszava a motoros hajtással kapcsolatban a „segíti” kifejezés. Mindez azt jelenti, hogy kerékpár esetén a motor az emberi erő által történő hajtást nem képes kiváltani, helyettesíteni, mindössze plusz erőt ad a hajtáshoz, rásegít.

Elektromos kerékpárokon belül három kategória különíthető el:

  • Pedelec: kizárólag a hajtás rásegítésében vesz részt a motor, csak pedálozás esetén kapcsol be. A rásegítés csakis 25 km/h-ig megengedett.

  • S-Pedelec: A pedelec kerékpárhoz képest a különbség az, hogy a motor teljesítménye nincs korlátokhoz kötve, a motor rásegítése 45 km/h-ig történhet, e sebesség felett a motornak ki kell kapcsolnia. Ennek értelmében, ehhez a kerékpárhoz – a későbbiekben részletezettek alapján – már vezetői engedély felelősségbiztosítás és közlekedés során bukósisak használatra szükséges.

  • E-bike: Gombnyomásra vagy „gázkarra” történő önálló – emberi erő nélküli – haladásra is képes „kerékpár”, amit elektromos motorszerkezet hajt meg. E járművek segédmotoros kerékpárnak minősülnek. Azok az elektromos járművek, amelyeket elektromos motor önállóan is képes hajtani, illetve rásegítő motor esetén a motor teljesítménye nagyobb, mint 300 W és/vagy a motoros rásegítés 25 km/h felett nem kapcsol ki automatikusan a KRESZ fogalomrendszere alapján nem minősülnek a „kerékpárnak”, a segédmotoros kerékpárok járműkategóriába tartoznak.

A 25 km/h-tól kisebb vagy azzal megegyező segédmotoros kerékpárok vezetői engedély nélkül; a 25 km/h-t meghaladó tervezési sebességűek pedig csak vezetői engedéllyel vezethetőek.
Amennyiben a kerékpár műszaki paraméterei alapján segédmotoros kerékpárnak minősül, akkor az arra alábbi műszaki követelmények vonatkoznak:

  • fel kell szerelni tompított fényszóróval, melynek legalább 15 W teljesítményűnek kell lennie,

  • vonószerkezet nem szerelhető fel, így azzal vontatni sem szabad,

  • a jármű üzembentartójának érvényes gépjárműfelelősségbiztosítással kell, rendelkeznie,

  • a vezetőnek - vezetés közben becsatolt bukósisakot kell viselnie,

  • tilos lakott területen a kerékpársávon közlekednie,

  • tilos utast szállítani és utánfutót kapcsolni hozzá.

A rendőrség fokozottan ellenőrzi a fenti szabályok betartását, és azok be nem tartásáért pénzbüntetést róhat ki.

 

Forrás: Kazincbarcikai Rendőrkapitányság

További híreink

Muzsikáló templomok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 05. 15:00

Öt napon át szól muzsikaszó Kazincbarcika öt templomában. Fellépnek a Magyar Állami Operaház és a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művészei, valamint koncertet ad Csézy is.

Visszatér a Kolorfesztivál RePohár!

Dátum: 2024. aug 05. 07:45

Kétféle 5 dl-es RePohár várja a feketeöves fesztiválozókat augusztus 8. és 20. között. A zölden is a legszínesebb darab mellé megérkezett a jubileumi, Kazincbarcika 70 éves születésnapjára készült RePohár, méltó emléket állítva az évfordulónak és a 2024-es esztendőnek. És ha színében nem is, szívében mindkettő zöld. Ezeket használva tudjuk minél szemétmentesebben tartani a fesztivált.

FesztiRoll a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 04. 15:00

Segway- és e-rollertúrák indulnak az idei Kolorfesztiválon. Három alkalommal rollerezni, három másik alkalommal pedig segwayezni lehet majd egy-egy túra keretében. Augusztus 17-én a KolorPlatz várja extrémsport-bemutatókkal az érdeklődőket.

Táncos programok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 03. 15:00

Visszatérő és hatalmas sikerű eleme a Kolorfesztiválnak a tánc. Idén sem lesz ez másként. Fellép a Flash Táncstúdió, visszatér Kugler Zsolt, érkezik az ArtMed Motion és a Bridanse is.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk