https://kolorline.hu/Bemutatkozik a megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye és Sajószentpéteri Telephelye

Bemutatkozik a megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye és Sajószentpéteri Telephelye

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A tapasztalat azt mutatja, hogy napjainkban egyre nő a tanulási, magatartási, figyelmi problémával, beszédhibával, beszédészleléssel és -megértéssel küzdő gyermekek, tanulók száma.

Kevés az olyan óvodai csoport/iskolai osztály, amelyikben ne lenne olyan gyermek, aki nem tud együtt haladni társaival. Az ő, illetve családjaik, oktatóik, nevelőik számára nyújthat hathatós segítséget a pedagógiai szakszolgálat intézménye.
Tagintézményünk 1985. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit a lakosság előtt, akkor még Körzeti Nevelési Tanácsadó néven, csupán néhány ellátott szakfeladattal.
Az azóta eltelt 35 év során folyamatosan bővült az általunk ellátott települések és szakszolgálati feladatok száma. Jelenleg 29 település (3 város, 26 község, falu) lakossága számára a következő 7 szakterületen nyújtunk szolgáltatásokat:

  • nevelési tanácsadás
  • szakértői bizottsági tevékenység
  • logopédia
  • gyógytestnevelés
  • gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozás
  • konduktív pedagógiai ellátás
  • kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozása.

Az ellátott települések zömében Kazincbarcika járáshoz tartoznak: Alacska, Alsótelekes, Bánhorváti, Berente, Dédestapolcsány, Felsőtelekes, Izsófalva, Kazincbarcika, Kondó, Kurityán, Mályinka, Múcsony, Nagybarca, Nekézseny, Parasznya, Ormosbánya, Radostyán, Rudabánya, Rudolftelep, Sajógalgóc, Sajóivánka, Sajókaza, Sajókápolna, Sajólászlófalva, Sajószentpéter, Szuhakálló, Tardona, Vadna, Varbó.
2013-tól a Sajószentpéteri Telephelyünkön is elindult a szakszolgálati feladatellátás, ami jelenleg a helyi Okmányirodában (3770 Sajószentpéter, Kálvin tér 31-33.) áll a lakosság rendelkezésére.
Működésünket alapvetően a 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről határozza meg, közvetlenül pedig a 15/2013. (II.26.) EMMI rendelet a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről szabályozza.
A továbbiakban hétről hétre részletesen bemutatjuk ellátott szakfeladatainkat, hogy ezáltal is segítsük a szülők, családok, szakemberek oktató-nevelő munkáját, valamint a nevelési-oktatási intézmény(ek) feladatainak hatékony és eredményes ellátását.

1. szakterület: nevelési tanácsadás, azon belül a pszichológiai megsegítés (tanácsadás és terápia) a pedagógiai szakszolgálatban

A pedagógiai szakszolgálat egyik fontos szakterülete a nevelési tanácsadás, ezen belül fejlesztő- és gyógypedagógus munkacsoport és pszichológus munkacsoport működik. Most a pszichológusok munkáját fogjuk röviden bemutatni.

Gyermekpszichológus segítségét kérheti a szülő, ha kétségei, nehézségei támadnak a gyermekneveléssel kapcsolatban, vagy gyermekénél szokatlan viselkedésformákat, magatartási problémákat tapasztal. Ilyen problémák lehetnek többek között, ha pl. a gyermek agresszív, vagy éppen befelé forduló, sokat szomorkodik; ha nehezen válik el a szülőtől, nem tud beilleszkedni a kortársai közé; ha képességeihez mérten alulteljesít az iskolában, vagy teljesítményhelyzetekben erősen szorong. Előfordul, hogy testi tünetek is jelzik a szorongást, pl. testi betegséghez nem köthető fej-, hasfájás. A szobatisztaság problémái is kialakulhatnak lelki problémák következményeként. A lehetséges problémák sora igen hosszú – a lényeg, hogy a szülő bátran jelentkezzen nálunk, ha bizonytalan vagy aggódik gyermeke fejlődése miatt.

A pszichológiai tanácsadást javasolhatja, kezdeményezheti az iskola vagy óvoda, de ebben az esetben is a szülő beleegyezése, közreműködése szükséges bármiféle beavatkozáshoz. Ha a problémás viselkedés leginkább az óvodában, iskolában jelentkezik,  a pszichológus látogatást tesz az adott intézményben, hogy a gyermek viselkedését abban a környezetben figyelhesse meg, ahonnan a jelzés érkezett. Tehát szoros együttműködés szükséges óvodapedagógusokkal, tanítókkal, tanárokkal. Szükség esetén a gyermeket érintő kérdésekben együttműködünk az iskola vezetésével, az iskolapszichológusokkal, a pedagógusokkal és más segítő szakemberekkel is. Az iskolában, óvodában folyó sokrétű oktató-nevelő munkát a saját szakmai tudásunkkal támogatjuk. A pedagógusokkal együttműködve ok-okozati összefüggéseket tárunk fel, így eljutva a probléma megértéséhez; tanácsokat, ötleteket adunk a megoldáshoz.

pedszakszolg

A szülő az óvodától vagy iskolától függetlenül is jelentkezhet pszichológiai tanácsadásra. Ha a gyermek először jár intézményünkben, minden esetben vizsgálatkérő adatlapot szükséges a szülőnek vagy az iskolának kitölteni (ilyet helyben, a szakszolgálatban is tudunk adni, de a borsodszakszolgalat.hu honlapon is letölthető). A vizsgálatkérő adatlap szerves része egy orvosi adatlap is, amit a gyermek háziorvosa hivatott kitölteni. A részletesen kitöltött, aláírásokkal ellátott és szakszolgálatunknál leadott nyomtatványokat követően tudunk időpontot adni a gyermek problémájához leginkább illeszkedő szakemberhez.

Egészen kicsi, 0-3 éves korú gyermekek szülei gyermekorvos vagy védőnő javaslatára, vagy önkéntesen is fordulhatnak hozzánk, ha gyermeküknél valamilyen fejlődési elakadást tapasztalnak, vagy akár csak bizonytalanok abban, hogy minden a megfelelő mederben folyik-e a gyermeknél. Ezeknek a gyerekeknek és szüleiknek úgynevezett „baba-mama csoportot” működtetünk, melyben a szülő(k) (és esetenként a nagyszülők) a kicsivel együtt vesznek részt. Ennek a csoportnak a szakmai teamjében a pszichológus mellett más szakemberek – gyógypedagógus, logopédus, konduktor – is foglalkozik a gyermekkel. Így lehetőség nyílik a szülők aggodalmainak, nevelési-gondozási nehézségeinek többoldalú, alapos megbeszélésére. Mint minden csoportfoglalkozás esetén, természetesen itt is titoktartási kötelezettség vonatkozik minden résztvevőre.

Idén a nagycsoportos vagy alsó tagozatos dadogó gyermekek számára szintén tervezünk csoportot indítani (elegendő jelentkező esetén). A csoportban játékos, mozgásos, zenés tevékenységekkel, kézügyességet is igénybe vevő feladatokkal fejlesztjük a kicsiket, hogy önbizalmuk növekedjen, beszédtüneteik javuljanak. Itt logopédus és pszichológus szakember együtt foglalkozik a gyermekekkel, a szülőket pedig szükség esetén nevelési tanácsokkal látjuk el.

pedszakszolg

A serdülők számára ugyancsak készülünk egy csoporttal: a 14-18 éves tanulókat megcélozva önismereti csoportot tervezünk indítani, ahol beszélgetéssel, művészetterápiás módszerekkel segítjük majd a fiatalokat az önismeretben, önkifejezésben, társas készségeik fejlődésében.

Fontos, hogy első alkalommal a gyermeket a szülő vagy törvényes képviselő kísérje el a pszichológushoz. Az is gyakori, hogy első alkalommal csak a szülőt hívjuk be, a probléma jellegétől függően. A szülőnek ilyenkor mindig jelezzük, hogy egyedül érkezzen, vagy a gyermeket is hozza magával. Az első időpont alkalmanként délelőtt van, ilyenkor az iskola részére igazolást adunk, és a későbbi időpontokat igyekszünk úgy kialakítani, hogy az a gyermeknek és szülőnek egyaránt megfelelő legyen (amennyire ez lehetséges).

A pszichológiai megsegítés első lépése minden esetben egy részletes beszélgetés a szülővel, amikor körüljárjuk a problémát, és beszélünk a gyermek addigi fejlődéséről, élettörténetéről. Bizonyos problémák esetében a szülővel történő néhány beszélgetés is elegendő lehet a probléma megoldásához, más esetekben viszont egy vizsgálati szakasz következik, amikor a pszichológus megismerkedik a gyermekkel, megpróbálja megérteni a problémák gyökerét. Ez a vizsgálat egy barátságos helyiségben, a gyermek életkorához igazodva beszélgetéssel, rajzos, játékos módszerekkel történik. A vizsgálatnak az eredményét a pszichológus visszajelzi a szülő számára, majd javaslatokat tesz a megoldásra, szükség esetén másik szakembert vagy további vizsgálatot is javasolhat. A pszichológiai tanácsadás vagy terápia hossza a problémától függ – néhány alkalom, de akár egy egész tanévet is felölelhet. A célokat és az időtartamot a szülő és a pszichológus mindig előre megbeszéli, a továbbiakban pedig a szakember a szülővel rendszeresen konzultál. A szakembernek titoktartási kötelezettsége van azzal kapcsolatban, hogy kiket és milyen problémákkal kezel, ezt fontos tudnunk.

Szolgáltatásunk térítésmentes, a tanköteles kor végéig vehető igénybe, illetve addig, amíg a fiatal nappali tagozaton, a közoktatás rendszerében tanul.

Sok súlyos probléma megelőzhető, illetve csökkenthető, ha egy család időben segítséget kér szakembereinktől. Kiváló lehetőség gyermekek számára ingyenes pszichológiai segítséghez jutni (felnőttek számára sajnos a hasonló lehetőségek korlátozottabbak), ezért bátorítjuk a szülőket, hogy probléma esetén forduljanak hozzánk bizalommal.

Jelentkezés a Pedagógiai Szakszolgálat épületében (3700 Kazincbarcika, Építők útja 15. 1. emelet) lehetséges, vagy telefonon a 48/512-674-es vagy a 30/841-3404-es telefonszámon. Telephelyünk szolgáltatásairól a 0630/460-2372-es telefonszámon kaphatnak információt az érdeklődők.

Következő héten a gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozás szakterület mutatkozik be részletesebben, kérjük, tartsanak velünk akkor is!

Forrás: Smolnicki Beáta, a tagintézmény igazgatóhelyettese

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk