https://kolorline.hu/Kutyatámadás – az állattartás felelőséggel jár

Kutyatámadás – az állattartás felelőséggel jár

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Augusztusban egy halállal végződő kutyatámadásról szóló hír borzolta fel a kedélyeket az országban. Szentesen két megvadult eb tépett halálra egy 53 éves férfit, a gazdáik ellen büntetőeljárás indult gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. Ez az eset ismételten rávilágított arra, hogy milyen fontos a felelős állattartás, hiszen ezek az állatok vélhetően a nem megfelelő ellátás, nevelés miatt váltak ilyen agresszívvá.

Csak akkor vegyünk vagy fogadjunk örökbe bármilyen kedvencet, ha alaposan és jól átgondoltuk a vele járó felelősséget, kötelezettséget, terheket, és élete végéig gondoskodni tudunk a számára optimális környezetről és életfeltételekről. A gazdik fontos feladata a nem kívánt szaporodás megelőzése is, vagyis az ivartalanítás, ami ma már rutinműtétnek számít.
A kóbor állatok legnagyobb részét a nem kívánt utódok teszik ki, amelyeket szívtelenül kitesznek az utcára vagy jobb esetben elvisznek a menhelyre.
Szerencsére a városban egyre kevesebb szabadon kószáló négylábút láthatunk, köszönhetően annak, hogy tavaly tavasszal Kazincbarcika Város Önkormányzata szerződést kötött a Borsod Állatvédő Alapítvánnyal, hogy orvosolja a napról napra égetőbb problémát. Az együttműködés azóta is folyamatos és gördülékeny.
– Idén már több, mint száz kutyát sikerült befognia a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szakembereinek. A rendészettel folyamatos a kapcsolatunk, így az állatok hamar bekerülnek a menhelyre, ahol minden szükséges ellátást megkapnak. Az idekerült állatok a tapasztalataink szerint hamar gazdára találnak, eddig már kilencvenen kerültek új otthonba – árulta el Kiss Melinda, az alapítvány elnöke, aki hozzátette, hogy minden esetben először megnézik, hogy a gazdajelölt és a kiválasztott eb között működik-e az életben a kémia. Lehetőség szerint az állatokat a gondozók szállítják el új lakhelyükre, ezáltal ellenőrzik, hogy megfelelő körülmények közé kerüljenek. A visszajelzések alapján ez a módszer jól működik, olyan még nem fordult elő, hogy örökbefogadott kutyát vissza kellett hozni a menhelyre gazdától.
Jelenleg 35 leendő kiskedvenc várja az örökbefogadást, őket a Borsod Állatvédő Alapítvány Facebook-oldalán is meg lehet találni egy fényképpel és egy rövid leírással.
Ha kóbor állatot lát, a rendészetnél tegyen bejelentést a (06-48) 512-392 vezetékes, illetve a (06-20) 282-0720 mobilszámon, vagy személyesen a Rákóczi tér 4. szám alatti irodában.

További híreink

Muzsikáló templomok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 05. 15:00

Öt napon át szól muzsikaszó Kazincbarcika öt templomában. Fellépnek a Magyar Állami Operaház és a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művészei, valamint koncertet ad Csézy is.

Visszatér a Kolorfesztivál RePohár!

Dátum: 2024. aug 05. 07:45

Kétféle 5 dl-es RePohár várja a feketeöves fesztiválozókat augusztus 8. és 20. között. A zölden is a legszínesebb darab mellé megérkezett a jubileumi, Kazincbarcika 70 éves születésnapjára készült RePohár, méltó emléket állítva az évfordulónak és a 2024-es esztendőnek. És ha színében nem is, szívében mindkettő zöld. Ezeket használva tudjuk minél szemétmentesebben tartani a fesztivált.

FesztiRoll a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 04. 15:00

Segway- és e-rollertúrák indulnak az idei Kolorfesztiválon. Három alkalommal rollerezni, három másik alkalommal pedig segwayezni lehet majd egy-egy túra keretében. Augusztus 17-én a KolorPlatz várja extrémsport-bemutatókkal az érdeklődőket.

Táncos programok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 03. 15:00

Visszatérő és hatalmas sikerű eleme a Kolorfesztiválnak a tánc. Idén sem lesz ez másként. Fellép a Flash Táncstúdió, visszatér Kugler Zsolt, érkezik az ArtMed Motion és a Bridanse is.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk