https://kolorline.hu/A korai fejlesztés és gondozás lehetőségei

A korai fejlesztés és gondozás lehetőségei

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye és Sajószentpéteri Telephelye bemutatkozó sorozatának második részében a korai fejlesztés és gondozás lehetőségeiről olvashatnak.

A korai fejlesztés és gondozás egyénre szabott, tervszerűen felépített fejlesztő és terápiás segítséget jelent, amely minden esetben a szülők bevonásával történik. A szülők tanácsot kaphatnak gyermekük nevelésével kapcsolatban felmerülő pedagógiai, pszichológiai, egészségügyi, életvezetési kérdésekben, és megismerhetik azokat a fejlesztő módszereket, melyekkel gyermekük számára a legoptimálisabb fejlődésmenet biztosítható. Bizonyos esetekben több szakember együttes munkáját feltételezi (team-munka), és maximálisan szem előtt tartja a gyermek állapotát csakúgy, mint a család igényeit és körülményeit.
Fejlesztésre akkor van szükség, ha a gyermek egy vagy több fejlődési területen elmarad az életkorának megfelelő szinttől: ez lehet a mozgásfejlődés, az értelmi fejlődés, a hallás- és látásfejlődés, a beszéd és nyelvi fejlődés, a szociális-, érzelmi fejlődés vagy a viselkedés.

fejlesztés

Mikor lehet szüksége a gyermeknek (0-3 év) korai fejlesztésre:

  • 3 hónapos korban még nem adaptálódik a megváltozott környezeti viszonyokhoz és nehezen megnyugtatható annak ellenére, hogy mindent megtettünk, hogy komfortosan érezze magát. Nagyon rövid időkre alszik el, hamar felébred, nem tud megfelelő mennyiséget aludni egyszerre, ami a babának és a mamának egyaránt kimerítő.

  • A babák izomtónusának eltérése (túl feszes vagy renyhe tapintatú izomzat) esetén.

  • Eltérések a mozgásfejlődésben: a baba mozgása közben valamelyik oldal dominanciája jellemző, nem használja ugyanúgy mind a két oldalát. Nehezen megy a fej emelése, nem szeret hason lenni és sír emiatt. Kis dolognak tűnhet, mégis nagyon fontos, mert ez az első lépés, hogy a baba mozgásfejlődése elinduljon. A mozgásfejlődés és az értelmi fejlődés pedig szorosan kapcsolódik egymáshoz.

  • 12 hónaposan nem tudja a tárgyakat egymásra tenni, ki- és belehelyezni a kisebb dolgokat a nagyobbakba, nem tud apró tárgyakat felcsippenteni az ujjaival. Később nem használja a játékokat a funkciójuknak megfelelően, inkább csak szétpakolja, szétdobálja őket.

  • 12 hónaposan nem kezd el hangadással kommunikálni, nem képes a környezetében beszélőkre figyelni, nincs igénye a kapcsolatteremtésre.

  • Nehezen vonható be a különféle feladathelyzetekbe. Nem érti, vagy nem akarja betartani a tiltást. Viselkedése öntörvényű.

Amennyiben a fenti problémák tapasztalhatóak a gyermek viselkedésében, akkor érdemes a védőnővel, a gyermekorvossal, esetleg a bölcsődei nevelővel konzultálni, majd vizsgálati időpontot kérni a lakóhely szerint illetékes pedagógiai szakszolgálatnál.
Vizsgálatra jelentkezés a Vizsgálatkérő adatlap kitöltésével a Pedagógiai Szakszolgálat épületében (3700 Kazincbarcika, Építők útja 15. 1. emelet) személyesen lehetséges, vagy a borsodszakszolgalat.hu honlapról letölthető és levélben beküldhető. Bővebb információ kérhető telefonon a 48/512-674-es vagy a 30/841-3404-es telefonszámon. Sajószentpéteri Telephelyünk szolgáltatásairól a 30/460-2372-es telefonszámon kaphatnak információt az érdeklődők.
A járási szakértői bizottság a tizennyolc hónapnál fiatalabb gyermek esetében szakértői véleményét a gyermek külön vizsgálata nélkül, a neonatológus, gyermekneurológus, vagy más gyermek-szakorvos diagnosztikai véleménye és terápiás javaslata alapján is elkészítheti, és ellátásba vonhatja.
A 18 hónapnál idősebb gyerekek korai fejlesztésbe vonása a Megyei Szakértői Bizottság szakértői vizsgálata és véleménye alapján lehetséges. Amíg erre a vizsgálatra sor kerül, intézményünk nevelési tanácsadás keretében ellátást biztosít a gyermek számára.
Bölcsődébe járó gyermekek korai fejlesztését – szülői igény alapján – az ellátó bölcsődei intézményben végzik a szakszolgálat munkatársai.
Ha a gyermek a harmadik életévét betöltötte, akkor vehet részt korai fejlesztésben és gondozásban, ha a szakértői bizottság szakértő véleménye alapján nem kapcsolódhat be az óvodai nevelésbe. Ilyen esetekben 5-6 éves korukig vehetnek részt korai fejlesztésben a gyerekek.
Óvodai beiratkozás kötelező minden olyan gyermek számára, aki az adott év augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, függetlenül attól, hogy jár-e majd óvodába, vagy sem.
Az óvodába járás alól a szülő tárgyév április 15. napjáig benyújtott kérelme alapján a gyermek negyedik, majd különös méltánylást érdemlő esetben ötödik életévének betöltéséig felmentés kérhető, ha családi körülményei, sajátos helyzete ezt indokolja.

A korai fejlesztés ellátási módjai:

  • egyéni gyógypedagógiai ellátás

  • egyéni logopédiai ellátás

  • csoportos gyógypedagógiai ellátás

  • csoportos vízi mozgásterápia (HRG a Kazincbarcikai Városi Uszodában)

Amennyiben egy szülő bizonytalan gyermeke megfelelő fejlődése tekintetében, érdemes igénybe venni nevelési tanácsadás keretében megvalósuló team (pszichológus, gyógypedagógus, logopédus, mozgásfejlesztő) által vezetett baba-mama csoportunkat, melynek keretei között a szülők hasznos gyakorlati tudással gazdagodhatnak gyermekük nevelésével, fejlesztésével, gondozásával kapcsolatban.

A következő héten a szakértői bizottsági tevékenység szakfeladatával ismerkedhetnek meg közelebbről az érdeklődők, tartsanak akkor is velünk!

Forrás: Korai fejlesztő munkacsoport

További híreink

Muzsikáló templomok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 05. 15:00

Öt napon át szól muzsikaszó Kazincbarcika öt templomában. Fellépnek a Magyar Állami Operaház és a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művészei, valamint koncertet ad Csézy is.

Visszatér a Kolorfesztivál RePohár!

Dátum: 2024. aug 05. 07:45

Kétféle 5 dl-es RePohár várja a feketeöves fesztiválozókat augusztus 8. és 20. között. A zölden is a legszínesebb darab mellé megérkezett a jubileumi, Kazincbarcika 70 éves születésnapjára készült RePohár, méltó emléket állítva az évfordulónak és a 2024-es esztendőnek. És ha színében nem is, szívében mindkettő zöld. Ezeket használva tudjuk minél szemétmentesebben tartani a fesztivált.

FesztiRoll a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 04. 15:00

Segway- és e-rollertúrák indulnak az idei Kolorfesztiválon. Három alkalommal rollerezni, három másik alkalommal pedig segwayezni lehet majd egy-egy túra keretében. Augusztus 17-én a KolorPlatz várja extrémsport-bemutatókkal az érdeklődőket.

Táncos programok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 03. 15:00

Visszatérő és hatalmas sikerű eleme a Kolorfesztiválnak a tánc. Idén sem lesz ez másként. Fellép a Flash Táncstúdió, visszatér Kugler Zsolt, érkezik az ArtMed Motion és a Bridanse is.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk