https://kolorline.hu/A korai fejlesztés és gondozás lehetőségei

A korai fejlesztés és gondozás lehetőségei

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye és Sajószentpéteri Telephelye bemutatkozó sorozatának második részében a korai fejlesztés és gondozás lehetőségeiről olvashatnak.

A korai fejlesztés és gondozás egyénre szabott, tervszerűen felépített fejlesztő és terápiás segítséget jelent, amely minden esetben a szülők bevonásával történik. A szülők tanácsot kaphatnak gyermekük nevelésével kapcsolatban felmerülő pedagógiai, pszichológiai, egészségügyi, életvezetési kérdésekben, és megismerhetik azokat a fejlesztő módszereket, melyekkel gyermekük számára a legoptimálisabb fejlődésmenet biztosítható. Bizonyos esetekben több szakember együttes munkáját feltételezi (team-munka), és maximálisan szem előtt tartja a gyermek állapotát csakúgy, mint a család igényeit és körülményeit.
Fejlesztésre akkor van szükség, ha a gyermek egy vagy több fejlődési területen elmarad az életkorának megfelelő szinttől: ez lehet a mozgásfejlődés, az értelmi fejlődés, a hallás- és látásfejlődés, a beszéd és nyelvi fejlődés, a szociális-, érzelmi fejlődés vagy a viselkedés.

fejlesztés

Mikor lehet szüksége a gyermeknek (0-3 év) korai fejlesztésre:

  • 3 hónapos korban még nem adaptálódik a megváltozott környezeti viszonyokhoz és nehezen megnyugtatható annak ellenére, hogy mindent megtettünk, hogy komfortosan érezze magát. Nagyon rövid időkre alszik el, hamar felébred, nem tud megfelelő mennyiséget aludni egyszerre, ami a babának és a mamának egyaránt kimerítő.

  • A babák izomtónusának eltérése (túl feszes vagy renyhe tapintatú izomzat) esetén.

  • Eltérések a mozgásfejlődésben: a baba mozgása közben valamelyik oldal dominanciája jellemző, nem használja ugyanúgy mind a két oldalát. Nehezen megy a fej emelése, nem szeret hason lenni és sír emiatt. Kis dolognak tűnhet, mégis nagyon fontos, mert ez az első lépés, hogy a baba mozgásfejlődése elinduljon. A mozgásfejlődés és az értelmi fejlődés pedig szorosan kapcsolódik egymáshoz.

  • 12 hónaposan nem tudja a tárgyakat egymásra tenni, ki- és belehelyezni a kisebb dolgokat a nagyobbakba, nem tud apró tárgyakat felcsippenteni az ujjaival. Később nem használja a játékokat a funkciójuknak megfelelően, inkább csak szétpakolja, szétdobálja őket.

  • 12 hónaposan nem kezd el hangadással kommunikálni, nem képes a környezetében beszélőkre figyelni, nincs igénye a kapcsolatteremtésre.

  • Nehezen vonható be a különféle feladathelyzetekbe. Nem érti, vagy nem akarja betartani a tiltást. Viselkedése öntörvényű.

Amennyiben a fenti problémák tapasztalhatóak a gyermek viselkedésében, akkor érdemes a védőnővel, a gyermekorvossal, esetleg a bölcsődei nevelővel konzultálni, majd vizsgálati időpontot kérni a lakóhely szerint illetékes pedagógiai szakszolgálatnál.
Vizsgálatra jelentkezés a Vizsgálatkérő adatlap kitöltésével a Pedagógiai Szakszolgálat épületében (3700 Kazincbarcika, Építők útja 15. 1. emelet) személyesen lehetséges, vagy a borsodszakszolgalat.hu honlapról letölthető és levélben beküldhető. Bővebb információ kérhető telefonon a 48/512-674-es vagy a 30/841-3404-es telefonszámon. Sajószentpéteri Telephelyünk szolgáltatásairól a 30/460-2372-es telefonszámon kaphatnak információt az érdeklődők.
A járási szakértői bizottság a tizennyolc hónapnál fiatalabb gyermek esetében szakértői véleményét a gyermek külön vizsgálata nélkül, a neonatológus, gyermekneurológus, vagy más gyermek-szakorvos diagnosztikai véleménye és terápiás javaslata alapján is elkészítheti, és ellátásba vonhatja.
A 18 hónapnál idősebb gyerekek korai fejlesztésbe vonása a Megyei Szakértői Bizottság szakértői vizsgálata és véleménye alapján lehetséges. Amíg erre a vizsgálatra sor kerül, intézményünk nevelési tanácsadás keretében ellátást biztosít a gyermek számára.
Bölcsődébe járó gyermekek korai fejlesztését – szülői igény alapján – az ellátó bölcsődei intézményben végzik a szakszolgálat munkatársai.
Ha a gyermek a harmadik életévét betöltötte, akkor vehet részt korai fejlesztésben és gondozásban, ha a szakértői bizottság szakértő véleménye alapján nem kapcsolódhat be az óvodai nevelésbe. Ilyen esetekben 5-6 éves korukig vehetnek részt korai fejlesztésben a gyerekek.
Óvodai beiratkozás kötelező minden olyan gyermek számára, aki az adott év augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, függetlenül attól, hogy jár-e majd óvodába, vagy sem.
Az óvodába járás alól a szülő tárgyév április 15. napjáig benyújtott kérelme alapján a gyermek negyedik, majd különös méltánylást érdemlő esetben ötödik életévének betöltéséig felmentés kérhető, ha családi körülményei, sajátos helyzete ezt indokolja.

A korai fejlesztés ellátási módjai:

  • egyéni gyógypedagógiai ellátás

  • egyéni logopédiai ellátás

  • csoportos gyógypedagógiai ellátás

  • csoportos vízi mozgásterápia (HRG a Kazincbarcikai Városi Uszodában)

Amennyiben egy szülő bizonytalan gyermeke megfelelő fejlődése tekintetében, érdemes igénybe venni nevelési tanácsadás keretében megvalósuló team (pszichológus, gyógypedagógus, logopédus, mozgásfejlesztő) által vezetett baba-mama csoportunkat, melynek keretei között a szülők hasznos gyakorlati tudással gazdagodhatnak gyermekük nevelésével, fejlesztésével, gondozásával kapcsolatban.

A következő héten a szakértői bizottsági tevékenység szakfeladatával ismerkedhetnek meg közelebbről az érdeklődők, tartsanak akkor is velünk!

Forrás: Korai fejlesztő munkacsoport

További híreink

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

Elmaradnak a május 17-i játszóeszköz-átadók

Dátum: 2024. máj 17. 14:17

Az időjárásra való tekintettel elmaradnak a május 17-i (pénteki) játszóeszköz-avatók. A programok későbbi időpontban lesznek megtartva.

Barcika Csillagai — díjátadó sportgála 92 elismeréssel

Dátum: 2024. máj 17. 06:06

Gálára hívta Kazincbarcika kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportolóit Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az Irinyi Tornacsarnokban megtartott rendezvényen több mint 90-en vehettek át polgármesteri elismerő okleveleket, és átadták az évente egyszer kiosztható, egy egész életpálya munkáját díjazó Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat is.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk