https://kolorline.hu/Tegyünk együtt az élhetőbb környezetünkért!

Tegyünk együtt az élhetőbb környezetünkért!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Itt az ősz, az emberek visszatértek a nyaralásból a dolgos hétköznapokba, elkezdődött az óvoda és megteltek az iskolák is, ahová nem csupán városunkból, de a környező településekről is több száz fiatal érkezik naponta. A város felpezsdült, a közlekedés megélénkült, a köztereket használó emberek száma megnövekedett. Ahhoz, hogy Kazincbarcika továbbra is megőrizze békés hangulatát, közterei tisztaságát, illetve az itt élők nyugalmát, érdemes néhány szabályt felelevenítenünk.

Közlekedjünk körültekintően!

Kazincbarcikán jelenleg több városi infrastruktúra fejlesztési projekt megvalósítása zajlik, amelyek környékén útlezárások, forgalomelterelések, új KRESZ-táblák kihelyezése is indokolt volt. Ezek az intézkedések a munkák zavartalan elvégzésének biztosítása mellett azt a célt is szolgálják, hogy a forgalom minél gördülékenyebben tudjon haladni. Arra kérjük a városban autózókat, hogy fokozottan figyeljék a táblákat, ne rutinból közlekedjenek, hogy az esetleges baleseteket, szabálytalanságokat meg lehessen előzni.
– Az elmúlt időszakban megnövekedett a „megállni tilos” táblákat figyelmen kívül hagyó autósok száma, mely a figyelmeztetéseket követően sok esetben vont már büntetést maga után. Amennyiben kiszabott pénzbírságra kerül sor, arról tudni kell, hogy az a központi költségvetésbe kerül, nem az önkormányzatot gazdagítja, a városnak ebből haszna nincs. A rendészet preventív jelleggel van jelen településünkön, nem a büntetés a cél, de jól tudjuk, hogy amíg a szabálytalanság nem velünk történik, addig sokakat kevésbe zavar.
– Az elmúlt hetekben a belvárosban felütötte fejét az ún. „párhuzamos parkolás” jelensége is, mikor az álló jármű mellett, az úton várakozik a másik. Ez nem csupán akadályozza a haladást és dugók kialakulásához vezet, de gyakran rátereli a forgalmat a kerékpársávra is, ami fokozottan balesetveszélyes. Megemlíteném még a vészvillogó indokolatlan használatát, valamint a rokkant parkolóhelyek és a rendszámmal védett, úgynevezett kizárólagos parkolóhelyek jogszerűtlen birtoklását is. Nem beszélve arról, mikor valaki zöldterületen, vagy parkolásra nem használható közterületen áll meg, felsértve akár a burkolatot is – sorolta a leggyakoribb közlekedési problémákat Halász Béla, városüzemeltetési és rendészeti osztályvezető. Érdemes tehát nem csupán a forgalomban való részvételre, de a parkolásra, gépjárművel való várakozásra is fokozottan ügyelni.

Figyeljünk az iskolásokra!

Legyen óvatos az is, aki nem feltétlen csak az utakat, hanem a járdát is használja, például biciklivel, rollerrel, vagy egyéb guruló járművel közlekedik, ugyanis az ősz beköszöntével rengeteg iskolás gyermek is részt vesz a gyalogos forgalomban, akik sok esetben figyelmetlenebbek, óvatlanabbak a felnőtteknél. Ha már a gyerekekről van szó, említsük meg az iskolák környékén lévő sebességkorlátozó táblákat, átkelőhelyeket, melyekre érdemes szintén fokozottan figyelni, valamint ha szülők vagyunk, a gyerekeket megtanítani a kereszteződések óvatos megközelítésére és a zebrán való biztonságos átkelés módszereire.

Ne az utcán bulizzunk!

Mostanában sok panasz érkezett a belvárosban alkoholt fogyasztó, hangoskodó csoportokra. Ez a jelenség főleg a kisboltok, dohányboltok környékén figyelhető meg. A hatóság nem csupán lakossági bejelentés alapján megy ezekre a helyszínekre, hanem megelőzés céljából is gyakrabban járőröznek arra, illetve a kiszolgáló egységek üzemeltetőit is megkérik, hogy igyekezzenek betartatni a vásárlókkal a szabályokat az üzletük környékén. Olykor nem csupán a boltok körül, hanem a város különböző közterein is összeverődnek csapatok, leginkább hétvégén, szórakozóhelyekre jövet-menet, akik aztán a túlzott szeszesital fogyasztás miatti kontrollálatlan viselkedésük kapcsán kerülnek szembe a hatósággal, csendháborítás, rongálás, vagy ritkább esetben garázdaság miatt. Fontos megjegyezni, hogy Kazincbarcikán alapvetően nagyon jó a közbiztonság és mivel ez egy csendes város, ezért már egy hangosabb, bormámoros beszélgetés az éjszakai utcán is zavaró lehet a pihenni vágyóknak. Igyekezzünk mindannyian úgy viselkedni, hogy ne zavarjuk egymást.

A játszóterek a gyermekeké!

A közterületek legalapvetőbb törvényeivel, mint például hogy ne szemeteljünk, ne rongáljunk...stb. nagyjából mindenki tisztában van. Na de mi a helyzet a játszóterekkel? Azokra specifikusabb szabályok vonatkoznak, melyeket sokan nem ismernek vagy nem akarnak tudomást venni róluk. Az önkormányzat ezért minden játszótérre kihelyez egy táblát, melyen összegyűjtötte a legfontosabb információkat, hogy felhívja a figyelmet a gyerekek kedvenc helyének helyes és biztonságos használatára. Csak hogy néhányat említsünk, mely a legtöbbször szokott problémát okozni, ilyenek például, hogy a játszótéri eszközöket csak az annak megfelelő életkorú gyerekek használhatják, valamint a játszótéren és határvonalától számított 10 méteren belül tilos a dohányzás, illetve a játszótér területére állatot bevinni tilos! Kérjük, hogy mindenki olvassa el a kihelyezett tájékoztatókat és érezze önmagára nézve is érvényesnek az abban foglaltakat!

Használjuk a nyilvános illemhelyeket!

A közterületek használatával szorosan összefügg a nyilvános illemhelyek (illetve azok nem) használata. Az Önkormányzat korábban a Völgy parkban hagyományos, a Fő téren automata nyilvános illemhelyet létesített, melyhez hasonlókat tervez beüzemeltetni a város különböző pontjain, például a Csónakázó-tónál. Mindez azt a célt szolgálja, hogy az emberek adott esetben ne a köztereken, hanem egy kulturált, higiénikus környezetben végezhessék el szükségleteiket.

További híreink

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

Elmaradnak a május 17-i játszóeszköz-átadók

Dátum: 2024. máj 17. 14:17

Az időjárásra való tekintettel elmaradnak a május 17-i (pénteki) játszóeszköz-avatók. A programok későbbi időpontban lesznek megtartva.

Barcika Csillagai — díjátadó sportgála 92 elismeréssel

Dátum: 2024. máj 17. 06:06

Gálára hívta Kazincbarcika kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportolóit Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az Irinyi Tornacsarnokban megtartott rendezvényen több mint 90-en vehettek át polgármesteri elismerő okleveleket, és átadták az évente egyszer kiosztható, egy egész életpálya munkáját díjazó Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat is.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk