https://kolorline.hu/A szakértői bizottsági tevékenységről

A szakértői bizottsági tevékenységről

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye bemutatkozó sorozatának harmadik részében a szakértőibizottsági tevékenységről olvashatnak.

Intézményünk járási szakértői bizottsági feladatot lát el a 15/2013 EMMI rendelet (II. 26.) alapján.

A rendelet általános szabályai szerint járási szakértői bizottsági vizsgálat indítható:

  • a harmadik életévét betöltött gyermek, tanuló teljes körű pszichológiai, pedagógiai-gyógypedagógiai, továbbá szükség szerint orvosi vizsgálata;

  • beilleszkedési, a tanulási, a magatartási nehézség megállapítása vagy kizárása és az ehhez kapcsolódó felülvizsgálatok elvégzése;

  • tizennyolc hónapnál fiatalabb gyermek esetében a korai fejlesztésben való részvétel jogosultságához szakértői vélemény készítése a gyermek külön vizsgálata nélkül, a neonatológia, csecsemő és gyermek fül-orr-gégegyógyászat, audiológia, szemész, ortopédia és traumatológia, gyermek- és ifjúságpszichiátria, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás, orvosi rehabilitáció csecsemő- és gyermekgyógyászat szakterületen, illetve gyermek-neurológia szakorvos által felállított diagnosztikai vélemény és terápiás javaslat alapján;

  • az ehhez kapcsolódó felülvizsgálatok elvégzése;

  • szakértőként együttműködés az Oktatási Hivatal által elrendelt, a tankötelezettség megkezdésével kapcsolatos vizsgálatokban.

Az ellátásba való bekerülés módja

Szakértői vizsgálat a szülő kérelmére, illetve, ha az eljárást nem a szülő kezdeményezi, a szülő egyetértésével indul. Az eljárás megindítása azon feladatellátási helyénél kérhető vagy kezdeményezhető, melynek működési körzetében a gyermek, tanuló lakóhellyel (ennek hiányában tartózkodási hellyel) rendelkezik, vagy intézményes ellátásban részesül.
Ha a gyermek óvodai nevelésben, iskolai nevelésben, oktatásban részesül, az óvoda, az iskola köteles közreműködni a vizsgálat iránti kérelem elkészítésében.

Járási szakértői bizottsági vizsgálat indítható:

  • hatósági megkeresésre;

  • szülői kérelemre;

  • a szülő egyetértésével

  • a nevelési-oktatási intézmény;

  • a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény hatálya alá tartozó család- és gyermekjóléti szolgálat, család- és gyermekjóléti központ, bölcsődei ellátást nyújtó intézmény, szolgáltató, gyermekotthon, területi gyermekvédelmi szakszolgálat, nevelőszülői hálózat működtetője kezdeményezésére.

Mikor forduljon a szülő szakemberhez?

  • Ha gyermeke mozgás-, beszédfejlődésében jelentősebb elakadások, eltérések mutatkoznak kortársaihoz képest;

  • Ha gyermeke nehezen illeszkedik be kortárscsoportjába magatartási problémái miatt;

  • Ha korábban jól teljesítő gyermeke viselkedése megváltozik – tanulási, iskolai teljesítménye romlik;

  • Ha értelmi fejlődésében, magatartásában vagy a tanulás során általános nehézségek tapasztalhatók;

  • Ha egyes tantárgyakkal kapcsolatban folyamatos kudarcélmények érik (pl. számolás, írás, olvasás, idegen nyelv);

  • Ha gyermeke bizonyos képességek terén korcsoportjához képest alulteljesít (mozgás, hallás, látás, beszéd, stb. területén), vagy

  • Ha korábbi szakértői véleménye alapján felülvizsgálat esedékes.

Hogyan lehet kérni a szakértői vizsgálatot?

Csak írásbeli kérelem alapján, hiánytalanul, pontosan kitöltött dokumentáció esetén van módunk kérelmet befogadni. Szükséges nyomtatványok (letölthető a borsodszakszolgalat.hu/Kazincbarcikai Tagintézmény honlapjáról):

  • Szakértői vélemény iránti kérelem c. formanyomtatvány (a 15/2013. (II.26.) EMMI rendelet 1. sz. melléklete) pontos kitöltése (osztályfok, TAJ/oktatási azonosító feltűntetésével, szülői nyilatkozatok kitöltésével, mindkét szülő aláírásával, igazgatói aláírással, pecséttel);

  • 5 éves kori fejlődési adatlap (a 15/2013. (II.26.) EMMI rendelet 4. sz. melléklete) első vizsgálat esetén, ill. ha nem nálunk történt az előző vizsgálata, akkor helyette igazolás benyújtása szükséges a háziorvostól.

Amennyiben rendelkezésre áll, csatolható:

  • pedagógiai jellemzés/szaktanári jellemzések;

  • fejlesztőpedagógiai/gyógypedagógiai/logopédiai vélemény

  • korábbi szakértői/vizsgálati vélemények, szakorvosi leletek.

A szakértői vizsgálat menete

  1. A szakértői bizottság a szülőt a vizsgálat időpontjáról, helyéről tájékoztatja írásban vagy szóban. A szülő arról is tájékoztatást kap, hogy a vizsgálathoz milyen iratokat szükséges bemutatnia, valamint arról is, hogy a vizsgálat előreláthatólag mennyi időt vesz igénybe.

  2. Amennyiben a szülő a megadott szakértői vizsgálat időpontjában nem jelenik meg, további egy (legfeljebb 2) vizsgálati időpontot kap. Ennek elmulasztása esetén - ha a vizsgálat a szülő kérésére indult- a vizsgálati folyamat lezárul. Ha a vizsgálatot az óvoda, iskola kezdeményezte, akkor a szakértői bizottság közigazgatási hatósági eljárás megindítását kezdeményezi az illetékes tankerületi központnál.

  3. A szakértői vizsgálat megkezdéséhez a szülői felügyeletet gyakorló mindkét szülő együttes jelenléte szükséges. Ha csak az egyik szülő tud a vizsgálaton megjelenni, jogosult a távollévő szülő képviseletére. Erről a jelenlévő szülő a vizsgálat előtt nyilatkozik.

  4. A szakértői vizsgálat során a szülő köteles közreműködni, valamint annak zavarása nélkül jogosult mindvégig jelen lenni.

  5. Első vizsgálat esetén a szülővel anamnézis felvételére, a gyermek komplex pszichológiai, pedagógiai/gyógypedagógiai vizsgálatára kerül sor. Felülvizsgálat esetén a legtöbb esetben pszichológiai vagy gyógypedagógiai vizsgálat történik.

  6. A vizsgálat végén a szülő tájékoztatást kap a szakértői vizsgálat megállapításairól, a szakértői vélemény várható tartalmáról, a szülői jogokról és kötelezettségekről. Erről előzetes tájékoztató készül, melyen a szülő aláírásával jelzi egyetértését vagy egyet nem értését.

  7. A vizsgálatról részletes szakértői vélemény készül (a vizsgálatot követő 10 munkanapon belül), melyet postázunk a szülő lakcímére, szülői hozzájárulás esetén a gyermek, tanuló intézményének is.

  8.  A szülőnek a szakértői vélemény kézhezvételétől számítva tizenöt nap áll rendelkezésre felülvizsgálat kezdeményezésére az illetékes tankerületi központnál. Ha a szülő nem indítja meg a felülvizsgálatra vonatkozó eljárást, akkor egyetértését megadottnak kell tekinteni, és a gyermek, tanuló ellátása a szakértői véleményben foglaltak szerint megkezdődhet.

  9. A szakértői bizottság a következő tanévben, majd ezt követően két-háromévente végzi el a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermek felülvizsgálatát.

  10. Ha a járási szakértői bizottság megítélése szerint a gyermeknél a sajátos nevelési igény valószínűsíthető, akkor vizsgálat lezáratlan vizsgálatnak minősül, a bizottság pedig saját vizsgálatának dokumentációját és annak eredményeit, a vizsgálat alapján tett megállapításait, valamint a rendelkezésükre álló egyéb iratokat megküldi a megyei szakértői bizottság részére.

A vizsgálat részei lehetnek:

  • szülővel vagy a gyermek gondviselőjével történő beszélgetés - anamnézis felvétele, továbbá a hozott dokumentumok (orvosi papírok, pedagógiai vélemények, füzetek, stb.) áttekintése;

  • pszichológiai vizsgálat - teljes képességvizsgálat (IQ, figyelem, emlékezet), szükség esetén a személyiség feltérképezése;

  • gyógypedagógiai vizsgálat során a szakemberek a gyermek aktuális fejlettségi szintjét, iskolásoknál a gyermek tanulási (olvasási, írási, helyesírási és matematikai) képességeit nézik.

  • Egy gyermek/tanuló esetében a komplex vizsgálat 4 óra vizsgálati időt (2 óra pszichológia és 2 óra gyógypedagógiai), a felülvizsgálatok (pszichológiai vagy gyógypedagógiai), illetve iskolaérettségi vizsgálatok pedig általában 2 óra/gyermek vizsgálati időt vesznek igénybe. Ez utóbbit Oktatási Hivatal felkérésre végezzük, ezekben a vizsgálatokban szakértőkként veszünk részt.

Milyen eredménnyel zárulhat a vizsgálat?

  • Tanulási-, magatartási-, beilleszkedési nehézség kizárása.

  • Tanulási-, magatartási-, beilleszkedési nehézség megállapítása. A szakértői bizottság a vizsgálatok eredményei alapján javaslatot tesz az ellátás módjára, formájára, helyszínére, a szükséges szakemberre és annak feladataira; továbbá a gyermek, a tanuló nevelésével, oktatásával kapcsolatos fejlesztési feladatokra, a fejlesztési feladatok ellátásának javasolt időkeretére. Amennyiben a szakértői bizottság vizsgálata alapján a gyermek eredményes óvodai vagy iskolai neveléséhez, oktatásához iskola-, óvodapszichológiai vagy logopédiai ellátásba vétele indokolt, a szakértői bizottság a megfelelő ellátásba vételét kezdeményezi.

  • Ha a járási szakértői bizottság megítélése szerint a gyermeknél a sajátos nevelési igény valószínűsíthető, akkor a saját vizsgálatának dokumentációját és annak eredményeit, a vizsgálat alapján tett megállapításait, valamint a rendelkezésükre álló egyéb iratokat megküldi a megyei szakértői bizottság részére. A vizsgálat a megyei szakértői bizottságban fejeződik be.

Következő héten a nevelési tanácsadás szakfeladatán belül a fejlesztő-gyógypedagógus szekció mutatkozik be, akkor is tartsanak majd velünk!

Szakértői bizottság munkaközösség

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.