https://kolorline.hu/Nevelési tanácsadás – fejlesztő- és gyógypedagógiai megsegítés

Nevelési tanácsadás – fejlesztő- és gyógypedagógiai megsegítés

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye bemutatkozó sorozatának negyedik részében a nevelési tanácsadásról, azon belül is a fejlesztő- és gyógypedagógiai megsegítésről olvashatnak.

A mindennapokban, de különösen a hétköznapokon számtalan kihívással kell szembenéznünk. Különös jelentősége van annak az időszaknak, amikor már nemcsak személyes dolgainkat kell egyengetni, hanem egy másik, független kis emberpalántáét is. Ilyenkor gyakran elbizonytalanodunk; környezetünk jó tanácsai, biztos receptjei ellenére tovább keressük a legmegfelelőbb eljárásmódokat: melyik az, amelyik a legjobb lehet gyermekünknek?
Mert minden gyermek, minden élethelyzet más és más. Megoldásra váró feladatok akadnak bőven a családon belül és kívül is, a gyermek közösségi, szociális életében.

A nevelési tanácsadás a 0-18 éves gyermekeknek, fiataloknak és családjaiknak nyújt segítséget a családi, az óvodai és az iskolai nevelésben. Részt veszünk iskolásaink tanulási nehézségeinek leküzdésében, részképességek megerősítésével támogatjuk óvodásaink iskolaéretté válását. Segítünk a beilleszkedési, tanulási és magatartási problémák leküzdésében.

A gyermekkel kapcsolatos problémák megoldása akkor a leghatékonyabb, ha a szülővel közösen történik. A sokféle tünetegyüttes kezelése többféle típusú feladatvégzést és komplex módszerek alkalmazását igényli, ezért a szakszolgálatban dolgozó szakemberek (gyógypedagógus, pszichológus, fejlesztőpedagógus, gyógytestnevelő) teamben való együttműködése elengedhetetlen a sikeres prevenciós és intervenciós munkában.

Foglalkozásaink az oktatási intézmények keretein belül, az óvodákban délelőttönként, az iskolásoknak szakszolgálatunkban, a délutáni órákban vannak, az egyéni igényekhez is igazodóan. Konkrét tevékenységeink, szolgáltatásaink az alábbiak:

  • A gyermek korai fejlődési időszakában (0-3 éves kor) teljes körű családi mentálhigiénés intervenció biztosítása: az érkező gyermekek ellátásának megszervezése többnyire már a szülővel való kapcsolatfelvétel után két héten belül megtörténik. A csoportos fejlesztések alkalmával a szülőket igyekeztünk megfelelő gyakorlati tanácsokkal segíteni. A szülőcsoportok beindítása a tanév során folyamatos pszichológus, gyógypedagógus, mozgásfejlesztő és logopédus szakemberek közreműködésével.

  • Az óvodai nevelésben részesülő, ötödik életévüket betöltött gyermekek körében a tanulási nehézségek megelőzése céljából komplex pedagógiai szűrővizsgálatokat végzünk az óvodákban, kiegészítve téri-vizuális, matematikai és anyanyelvi területen tehetségszűrésre is alkalmas feladatokkal. A szűrővizsgálatokat csak szülői hozzájárulás birtokában végezzük el. A szülőket és az óvodapedagógusokat tájékoztatjuk a szűrővizsgálatok eredményeiről szülői értekezletek tartásával, személyes konzultáció biztosításával; terápiás ellátás javaslata esetén egyéni pedagógiai szakvéleményeket készítünk.

  • 3-4. osztályosok szűrővizsgálata

A szűrővizsgálat elsődleges célja a tanulási nehézségek/zavarok korai felismerése és mielőbbi kezelése, továbbá anyanyelvi területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulók beválogatása anyanyelvi tehetségprogramunkba. A szűrővizsgálat területei: matematikai alapkészségek, olvasás, szövegértés, helyesírás, intelligencia, egyéb kiegészítő, anyanyelvi kreativitást igénylő feladatok. Formája: csoportos, majd egyéni feladatok elvégzése. A szűrővizsgálat eredményei alapján ajánlást teszünk esetleges további részletesebb vizsgálatok elvégzésére, korrepetálásra, valamint anyanyelvi területen történő tehetséggondozásra (ez utóbbi nyári egyhetes napközis jellegű tehetségtáborunkban kerül megvalósulásra). A szűrővizsgálatokat csak szülői hozzájárulás birtokában végezzük el. A szülőket és a pedagógusokat tájékoztatjuk a szűrővizsgálatok eredményeiről személyes konzultáció biztosításával, egyéni szűrési vélemények elkészítésével.

pedagógiai szakszolgáltatás

  • Mozgásfejlesztő csoportok beindítása: TSMT/Alapozó terápia biztosítása óvodások számára, mely a gyógypedagógiai/fejlesztőpedagógiai megsegítés mellett kiegészítő terápiaként működik.

szakszolgáltatás

  • Óvodai fejlesztőpedagógiai terápiás ellátás: a tanév eleji szűrővizsgálaton kiszűrt gyermekek komplex fejlesztőpedagógiai megsegítése kiscsoportos formában minden évben októbertől áprilisig tart. A komplex fejlesztésre javasolt gyermekek 95%-ának helyszíni terápiát biztosítunk.

  • Beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő tanulók terápiás ellátása: az általános és középiskolák által kért, BTMN státusszal rendelkező tanulók kiscsoportos ellátása tagintézményünkben október közepétől tanév végéig tart.

  • Műszeres figyelemfejlesztés: a szakértői és szűrővizsgálatok során gyenge figyelem-koncentrációval bíró gyermekek/tanulók számára felajánlott módszer a koncentrált figyelem erősítésére. Ez a megyénkben egyedülálló és országos viszonylatban is ritka lehetőség az 5 év feletti gyermekek, tanulók számára teremti meg a figyelemfejlesztés játékos, izgalmas, egyedülálló és különleges lehetőségét az alábbi műszerek, eszközök segítségével: digitális tachisztoszkóp, komplex szenzomotoros vizsgáló és fejlesztő, kombinált disztributív figyelemvizsgáló és fejlesztő, figyelemképesség vizsgáló, valamint szem-kéz koordinációt fejlesztő eszköz. A gyermekek aktuális teljesítményéről azonnali értékelést kapunk, mely kinyomtatásra kerülhet, így óráról órára nyomon követhető a fejlődés, erről azonnali visszajelzés adható szülőnek, gyermeknek egyaránt.

  • Konzultációs lehetőséget biztosítunk pedagógusoknak, társszakmai intézmények szakembereinek.

Jelentkezés személyesen a Pedagógiai Szakszolgálat épületében (3700 Kazincbarcika, Építők útja 15. 1. emelet) vagy telefonon a +36 30/ 841-3404-es és a 48/512-674 telefonszámon lehetséges. A Sajószentpéteri Telephely szolgáltatásairól a +36 30/460-2372-es telefonszámon kaphatnak információt az érdeklődők.

Következő héten a pedagógiai szakszolgálat kereteiben a tehetséggondozás adta lehetőségekkel ismerkedhetnek majd meg az érdeklődők, tartsanak akkor is velünk!

Fejlesztő- és gyógypedagógus munkacsoport

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.