https://kolorline.hu/A gyógytestnevelés lehetőségei a pedagógiai szakszolgálatnál

A gyógytestnevelés lehetőségei a pedagógiai szakszolgálatnál

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye és Sajószentpéteri Telephelye bemutatkozó sorozatának hatodik részében a gyógytestnevelés lehetőségeiről olvashatnak.

A pedagógiai szakszolgálat gyógytestnevelői tevékenységét törvényi rendelet szabályozza. A 20/2012 (VIII.31) EMMI rendelet 54. bekezdés 142§ értelmében minden év május 15-ig az iskolaorvos elkészíti a következő tanév testnevelési besorolását.
Ennek értelmében könnyített testnevelésre (I. kategória), gyógytestnevelésre (II. kategória), és normál testnevelésre utalja a gyermekeket diagnózisuk alapján. Legsúlyosabb esetben teljesen felmentheti a mozgás alól (III. kategória). Mindezek alapján látható, hogy iskolaorvosi hatáskör a tanulók valamely kategóriába besorolása és nem a gyógytestnevelő dönti el azt. Ez a besorolás mindig az adott tanévre szól.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy szeptemberben az első osztályosokat, ezután pedig folyamatosan beosztva a felsőbb évfolyamos tanulókat vizsgálja meg az iskolaorvos és/vagy az iskola védőnője. Ha valamelyik gyermeknél valamely területen eltérést észlelnek (látás, hallás, tartáshibák, stb.), további szakorvosi vizsgálatot javasolnak, kérnek.
Mi, a pedagógiai szakszolgálat gyógytestnevelői szerencsés helyzetben vagyunk, mert a gyógytestnevelés órákat helyben, az iskolák tornatermében tudjuk megvalósítani heti 1 alkalommal, 45 perces tanórák keretében, amit lehetőleg az iskolai testnevelés órákkal párhuzamosan tartunk. Félévkor és tanév végén a tanulók érdemjegyet kapnak, mely beleszámít a tanulók testnevelés osztályzatába. Az órákat egyetemi végzettségű gyógytestnevelő tanárok tartják.

gyógyfejlesztés

A Kazincbarcikai Tagintézmény és a Sajószentpéteri Telephely együttesen 29 települést lát el. Három város, (Kazincbarcika, Sajószentpéter, Rudabánya) és 26 község (Alacska, Alsótelekes, Bánhorváti, Berente, Dédestapolcsány, Felsőtelekes, Izsófalva, Kurityán, Mályinka, Múcsony, Nagybarca, Nekézseny, Ormosbánya, Rudolftelep, Sajógalgóc, Sajóivánka, Sajókaza, Szuhakálló, Tardona, Vadna, Sajókápolna, Sajólászlófalva, Kondó, Radostyán, Parasznya, Varbó) tartozik ellátási körzetünkhöz.
Most már több évre visszamenőleg a kazincbarcikai általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az ő gyógytestnevelés óráikat sikerült a Városi Uszodában megvalósítani. (A járványügyi helyzet miatt ez most éppen szünetel, azonban szeretnénk tovább folytatni, amint lehetségessé válik).
A középiskolák közül a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium gyógytestnevelésre sorolt tanulóinak az órái az uszodában valósulnak meg. A belépő árát a fenntartó (Miskolci Tankerületi Központ) finanszírozza, így csak a hajszárításért kell fizetniük a diákoknak.

gyógyfejlesztés

A tanulók uszodába való eljuttatását az iskolának, illetve a szülőknek kell megoldaniuk. Heti egy alkalommal a gyerekek által kiválasztott (hétfőtől péntekig 14.00-16.00-ig) időpontban történnek az uszodai foglalkozások kezdő és haladó szinten (tanmedence és mélyvíz). Tanév végére általában a kezdő tanmedencés gyermekekből mélyvizes, úszómedencében úszni tudó tanulók válnak.
Tagintézményünk és a Sajószentpéteri Telephely viszonylatában gyógytestnevelési ellátás nemcsak az iskolákban, hanem az óvodákban is történik, itt szintén orvosi javaslat alapján (házi gyermekorvos, óvoda orvosa) végzünk heti egy alkalommal preventív tartásjavító tornát az óvodák tornaszobájában.
Néhány évvel ezelőtt egy új kezdeményezést vezettünk be intézményünkben ezen a szakterületen, mely azóta méltán vált népszerűvé a gyermekek, szüleik és óvodapedagógusaik körében: a TSMT-t (Tervezett Szenzomotoros Terápia), melynek alapja egy speciális mozgásállapot felmérő eljárás, mozgásfejlesztő módszerrel kiegészülve olyan gyermekek számára, akik valamiféle mozgáskoordinációs, ritmusérzéki, grafomotorikai, megkésett beszédfejlődéssel vagy figyelmi problémával küzdenek. Az ilyen irányú fejlesztést javasolt gyermekeknek óvodájukban ellátást, illetve intézményünk tornatermében vizsgálatot és tanácsadást biztosítunk TSMT terapeutáink által. A terápiában való részvétel önkéntes és ingyenes, csupán tornafelszerelést és szülői beleegyezést igényel.


gyógyfejlesztés

Gyógytestnevelők munkacsoportja

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.