https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. december 3.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. december 3.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány negyedik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata újra megkezdi a lakosság rendszeres tájékoztatását. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött
személyek száma a negyedik hullámban: 297 fő
a gyógyult betegek száma: 682 fő
az elhunytak száma: 23 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A koronavírus delta variánsának gyors terjedése miatt mostanra hazánkat is elérte a járvány negyedik hulláma. Az átoltottság aránya az országban viszonylag magas, ennek ellenére a fertőzésveszély nem szűnt meg. A szakemberek véleménye szerint a beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, de az ő esetükben a betegség kialakulásának a kockázata kisebb és jóval enyhébb lefolyású, mint az oltatlanoknál. Az oltatlanok – különös tekintettel az idősebb korosztályra – sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis az új mutáns kikerülve az immunrendszert, könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat, ezáltal súlyosabb tüneteket okoz. A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. A higiéniai szabályok (rendszeres kézfertőtlenítés, alapos kézmosás, testi kontaktok minimálisra való csökkentése) betartásával csökkenthető a megbetegedés esélye.


Az oltás megvédhet a koronavírus-fertőzés súlyos tüneteitől

A védőoltások az elmúlt évtizedekben is olyan betegségeket előztek meg, amelyek súlyos egészségügyi problémákat, tartós fogyatékosságot vagy akár halált is okozhatnak. A vakcináknak köszönhetően napjainkban egyre ritkábbak a fertőző betegségek, ezért már el is felejtettük, ezek milyen veszélyt jelentenek, milyen súlyos egészségi következményei lehetnek. Ha az emberek nem kapnák meg a védőoltásokat, visszatérhetne több ilyen fertőző betegség, és az általuk kiváltott járványok is.
A koronavírus elleni védőoltás, hasonlóan az eddig elfogadott más vakcinákhoz, nem 100%-ban véd a fertőzéstől, de nagy eséllyel megóvja a betegeket a súlyos tünetektől. A statisztikák szerint a beoltottak kevesebb, mint 1%-a betegszik meg, míg az oltatlanok esetében ez a szám tízszeres.
A Magyar Orvosi Kamara ma közzétett posztjában, az általuk végzett nem reprezentatív kutatás szerint 125 intenzíven kezelt COVID-beteg közül 87 oltatlan és 38 oltott. Az oltatlanok között sok a 30-as éveiben járó beteg, az oltottak jellemzően 70-90 év közöttiek. Az oltottak közül 31 fő négy hónapnál régebben kapta meg a vakcinát, 7 fő hét hónapon belül kapta meg a második oltást, ebből ketten már a harmadikat is. A kezelt betegek közül 125 főből 70 fő intubálva, altatva lélegeztetőgépen van; 35 fő non-invazív lélegeztetésben részesül (NIV); 20 fő maszkon keresztül kap oxigént. A posztban kiemelték, hogy az intenzív osztályokon fekvő betegek között jelentős eltérés volt az oltott/oltatlanok, illetve az intubált/nem intubált betegek számában.
Az oltással csökkenthető a súlyos COVID-19 betegek és halálesetek száma a közösségben, hiszen minél többen védettek, annál kevesebben kaphatják el a koronavírus-betegséget, és annál kevesebbeknek lehet súlyosabb tünete.
A vakcina megtanítja az immunrendszert, hogy megvédje a szervezetet kórokozóktól. A szakemberek véleménye szerint sokkal biztonságosabb, és hosszabb távú megoldás, ha az immunrendszer a védelmet a vakcinával tanulja meg, mintha a COVID-19 betegséggel.
A felvett vakcina ellenére az oltottak is hordozhatják és továbbadhatják a koronavírust, ezért az oltatlanok védelme érdekében fontos betartani a higiéniai előírásokat, zárt térben és olyan helyeken, ahol nem tartható a 1,5 méteres távolság pedig viselni a szájat és orrot eltakaró maszkot.


A jövő héten ismét folytatódik az oltási akció, regisztráció nélkül is felvehető az oltás a Kazincbarcikai Kórházban

Több mint 880 ezren mentek el oltakozni a koronavírus ellen országszerte a kormány által meghirdetett, és e hétre meghosszabbított oltási akcióban. Eddig 724 ezren vették fel a harmadik, 109 ezren az első, 52 ezren pedig a második oltást. Ezzel hazánkban 6,1 millió felett van a legalább egyszer oltottak és 5,8 millió felett az immunizáltak száma és több mint 2,5 millió embert háromszor oltottak be.
Az magas részvételi arányra és a kezdeményezés sikerességére tekintettel a kormány úgy döntött, hogy további egy héttel meghosszabbítja az oltási akciót. Jövő héten december 12-éig várják a Kazincbarcikai Kórházba, a járóbeteg szakrendelő földszinti részén kialakított oltópontokra 7.00 órától 19.00 óráig az eddig még oltatlanokat vagy azokat, akik a második, esetleg harmadik oltást kívánják felvenni. Azok az oltatlanok, akik előzetes regisztráció nélkül érkeznek, a helyszínen elvégezhetik azt, és az oltásuk érkezési sorrendben történik.
A korábban regisztráltak az időpontfoglaló használatával hosszabb várakozási idő nélkül vehetik fel az első, az elmaradt második vagy a harmadik oltásukat. A kórházi oltópontokon továbbra is öt féle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. Természetesen az után is fel lehet venni a vakcinákat.


A kazincbarcikai idősotthonokban rendszeresen tesztelik az ellátottakat és a dolgozókat

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ I-es és II-es Számú Idősek Otthonában a dolgozók és a szépkorúak rendszeresen, hetente vesznek részt koronavírus-teszten, hogy az esetleg felmerülő fertőzést minél hamarabb lokalizálják, és annak terjedését megakadályozzák.
Az intézményekben bevezetett szigorú járványügyi protokollnak, a látogatási tilalomnak és a kijárási korlátozásoknak köszönhetően jelenleg nincs koronavírus-fertőzött sem a munkatársak sem az ellátottak között.


Több iskolai osztályból kerültek gyerekek karanténba, valamint egy osztály tért át digitális oktatásra

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ I-es és II-es Számú Bölcsődéjében hétfőtől minden csoport működik.
A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodáiban, az egyházi fenntartású Eszterlánc Óvodában és az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában minden csoport működik.
A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Árpád Fejedelem Tagiskolájában a 6. a osztály digitális oktatásra tért át, a 7. és 8. évfolyam oltatlan diákjai karanténba kerültek, a 7. a osztályban rendkívüli szünetet rendeltek el. A Dózsa György Tagiskola 7. a és b osztályában az oltatlan tanulók karanténban vannak.
Az Irinyi János Református Oktatási Központban és a Tompa Mihály Általános Iskolában normál rend szerint folyik az oktatás.
A Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégiumban jelenleg 4 dolgozó és 5 diák igazolt koronavírus-fertőzött. COVID-érintettség miatt 8 tanuló került karanténba.
Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumától és az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolájától nem kaptunk tájékoztatást.
A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban 1 dolgozó és 19 diák van karanténban, az iskolában normál rend szerint folyik az oktatás.
Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában 1 pedagógus van COVID- érintettség miatt karanténban.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne vigyék közösségbe, maradjanak otthon!

Az önkormányzati fenntartású I. és II. Számú Bölcsődében, valamint a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben a belépéskor kötelező kézfertőtlenítésen, a szigorú protokoll szerinti, napi többszöri felületfertőtlenítésen kívül az önkormányzat kérésére rendszeresen végeznek úgynevezett ködképzéses levegő- és felületfertőtlenítést is a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester
Dr. Makkai Orsolya alpolgármester

 

További híreink

Húsvéti látványajándék a Völgy parkban: művészi óriási tojások

Dátum: 2024. márc 29. 12:58

Kazincbarcika idén reformmódon ünnepli a húsvétot: március 31-én, vasárnap a Völgy parkban három óriás tojást festenek meg helyi művészek és közösségek. A 15:00 órakor kezdődő Tojásra fel! című esemény az ünnepi hangulat fokozásán túl a közösségépítést is szolgálja, így a programra mindenkit szeretettel vár a város.

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk