https://kolorline.hu/Ami nekünk ünnep, nekik rémálom

Ami nekünk ünnep, nekik rémálom

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A szilveszteri ünnepléssel együtt járó hangos zajok miatt minden évben négylábúak százai menekülnek el félelmükben otthonról, illetve az otthon maradt állatok közül is sokan remegve, szűkölve vészelik át ezt az időszakot. Összegyűjtöttünk néhány praktikát, amivel könnyebbé tehetjük kedvenceink számára ezt az estét.

Az állatok nem ismerik sem az ünneplés, sem a tűzijáték, vagy a petárda fogalmát. Számukra a hangos durranás azt jelenti, hogy valami természetellenes, beazonosíthatatlan és fenyegető dolog történik a külvilágban, ami veszélyes lehet rájuk nézve. Ilyenkor a legtöbb kutya erősen stresszel és ennek szintjétől függően a következő reakciók jelenhetnek meg:

  • Izgatottan liheg, túlmelegszik a teste,
  • Hátraveti a füleit, behúzza a farkát,
  • Remeg, reszket,
  • Biztonságot remélve a gazdihoz simul,
  • Körbe-körbe mászkál, védett sarkot keres,
  • Sötét helyre vagy asztal alá bújik,
  • Súlyosabb esetekben bepánikol és menekülni próbál pl.: kaparja az ajtót,
  • Legvégső esetben fejvesztve elmenekül.

Minden évben több száz eb tűnik el otthonról szilveszter éjjelén. Ilyenkor hatalmas távolságok megtételére képesek. Sok állat sajnos vagy elő sem kerül, vagy súlyos sérülésekkel, legyengülten találnak rá. Nagyon fontos megelőzni tehát a legrosszabbat: hogy szem elől veszítsük kedvencünket.
Ennek elkerülése érdekében érdemes a következő óvintézkedéseket tenni:

  • Tüzijáték, utcai buli helyszínére semmiképp ne vigyük magunkkal házi kedvencünket!
  • Ellenőriztessük a microchip-et, hogy a friss adataink szerepelnek-e az adatbázisban.
  • Érdemes a nyakörvre bilétát tenni, rajta az elérhetőségeinkkel.
  • Szilveszter napján csak pórázon sétáltassuk a kutyánkat, hiszen egy hirtelen zajhatástól megiramodhat, ha szabadon van engedve.
  • Amennyiben tudjuk, hogy kedvencünk félős és érzékeny a zajokra, lehetőleg ne hagyjuk egyedül szilveszter éjjelén, maradjunk vele, vagy bízzuk egy olyan családtagra, barátra, akit ismer és aki képes rá figyelni.
  • A kint tartott kutyákat is érdemes erre az estére beengedni a házba, hiszen ott a zajhatás is csökken, illetve a gazdik közelsége is nyugtatólag hat rájuk.
  • Alakítsunk ki számukra egy meleg, biztonságos, jól zárható helyet, ahová bekuckózhatnak és ahol van megfelelő mennyiségű élelem és víz.
  • A zajok közepette tanúsítsunk nyugodt, természetes viselkedést, lássa a kutya, hogy minket sem „zökkent ki” a hanghatás.
  • Lehetőleg simogatással is nyugtassuk a kutyust a kritikus időszakban.
  • Tehetünk be zenét is, hogy minél kevesebb durrogtatás zaja szűrődjön be.
  • Végső esetben nyugtató hatású készítményt is adhatunk nekik, azonban fontos tudni, hogy ezen szerek használata esetén nem kívánt mellékhatások, például keringési problémák jelentkezhetnek. Kérjük állatorvos segítségét, hogy megtalálhassuk a kedvencünk számára legmegfelelőbb készítményt és részesítsük előnyben a növényi alapú szereket!

Ha mégis megtörtént a baj és elkóborolt kedvencünk, akkor keressük a helyi állatorvosokat, állatmenhelyeket, állatvédő szervezeteket, hogy minél hamarabb megtalálhassuk!

További híreink

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 08. 22:33

Közlekedési információkkal és autóbusz-menetrend frissítéssel! Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Haltelepítés és horgászati tilalom tavainkon

Dátum: 2024. máj 08. 17:17

Haltelepítés lesz május 9-én, csütörtökön tavainkon. Ezért péntek reggelig horgászati tilalom lesz érvényben a Csónakázó-tavon és a Herbolyai-tavakon.

Helyére került a Tour de Hongrie szobor az Attila úti körforgalomban

Dátum: 2024. máj 08. 06:29

A Tour de Hongrie kerékpárverseny kazincbarcikai fordulója előtt csak pár nappal elfoglalta második legnagyobb körforgalmunkat Szőke Gábor Miklós szobrászművész új, biciklist megformáló káprázatos műve. A nemzetközileg jegyzett alkotó felelős a városunk jelképeit jelentő unikornisért és oroszlánért, valamint a sárkányért is. Az új látványosság Kolorcity egyik jelentős „kapujába” került, és továbbgazdagítja a helyi rendkívüli vizuálisélmény-tárlatot.

Indul a vízijátékshow Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 07. 22:54

Május 8-tól ismét élvezhető lesz a víz, a fény és a zene fantasztikus összjátékát kínáló szökőkút vízijátékshow-ja a kazincbarcikai Fő téren. A tavaszi menetrend szerint péntektől vasárnapig csodálható majd meg a látványosság, ami újításokban sem szűkölködik majd.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk