https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2022. január 21.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2022. január 21.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány negyedik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata továbbra is folyamatosan tájékoztatja a lakosságot. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött
személyek száma a negyedik hullámban: 105 fő
a gyógyult betegek száma: 1281 fő
az elhunytak száma: 37 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A koronavírus delta és omikron variánsának gyors terjedése miatt tetőzik a járvány negyedik hulláma és a szakemberek előrejelzései alapján hamarosan elindulhat az ötödik, omikron hullám is. Az átoltottság aránya az országban viszonylag magas, ennek ellenére a fertőzésveszély nem szűnt meg. A szakemberek véleménye szerint a beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, de az ő esetükben a betegség kialakulásának a kockázata kisebb és jóval enyhébb lefolyású, mint az oltatlanoknál. Az oltatlanok – különös tekintettel az idősebb korosztályra – sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis az új mutáns kikerülve az immunrendszert, könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat, ezáltal súlyosabb tüneteket okoz. A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. A higiéniai szabályok (rendszeres kézfertőtlenítés, alapos kézmosás, testi kontaktok minimálisra való csökkentése) betartásával csökkenthető a megbetegedés esélye.


Az egészségügyi szakemberek szerint a koronavírus új mutációja elleni hatékony védekezéshez fontos a harmadik oltás felvétele

A szakemberek véleménye szerint jelenleg a koronavírus-megbetegedések 87 százalékát az omikron variáns okozza, ennek a mutációnak a fertőzőképessége rendkívüli, azonban a védőoltás jelentősen enyhítheti a betegség lefolyását.
Bár a koronavírus omikron variánsa sokkal „szelídebb", mint az eredeti, vuhani törzs vagy a delta variáns volt, de azok továbbra is nagyobb veszélyben vannak, akik még egyáltalán nem kapták meg a védőoltást, hiszen minden koronavírus elleni oltás növeli a szervezet immunválaszát, így a védelmet is.
A szakemberek javasolják, hogy minden 12 évesnél idősebb ember kérje a védőoltás harmadik adagját is, ha a második dózis beadása óta négy hónap eltelt, ugyanis a második oltás után négy hónappal a védettség nagyon elkezd csökkenni, hat hónap után meg szinte minimális.
Az első két oltás biztosítja az alapimmunválasz kialakítását a koronavírus ellen, amikor az immunrendszer megismerkedik a vírussal, megtanulja, hogy idegen és veszélyes és megtanul antitesteket gyártani ellene. Az oltás hatására az immunrendszer úgynevezett memóriasejteket is képez, amelyek nyugvó, megfigyelő állapotban várnak és amíg meg nem jelenik ismét a vírus a szervezetünkben. Ezek a memóriasejtek alapesetben csak minimális mennyiségű antitestet termelnek, ha azonban ismét bekerül a szervezetbe a SARS-Cov-2 vírus, azonnal aktiválódnak és intenzív antitesttermelésbe kezdenek, megakadályozva, hogy súlyos, halálos kimenetelű betegséget alakítson ki a fertőzés.
Azonban amikor már csak ezek a memóriasejtek vannak jelen és az aktívan antitestet termelő, rövidebb élettartamú plazmasejtek már eltűntek a szervezetből, akkor a keringő antitestmennyiség jelentősen csökken és a vírusok megtalálják a kis réseket, ahol megtörténik az áttörés és kialakul egy enyhébb lefolyású betegség, amíg a memóriasejtek működésbe nem lépnek.
A harmadik oltás hatására az antitestek száma növekszik, ezzel csökkenthetjük a tünetes megbetegedés veszélyét és így kevésbé fertőzünk, kisebb az esélye annak, hogy mutálódik bennünk a vírus és védjük a környezetünket is.
Akik átestek a betegségen, valamilyen fokú védettséget szereztek, de ez a védettség rövid ideig tart és nem elégséges, ezért az ő számukra is a védőoltás jelenti a védelmet. (MTI, koronavirus.gov.hu)


Február 15-étől rövidül a karanténkötelezettség ideje

2022. február 15-étől a felnőtteknél hét napra rövidül a karanténkötelezettségi időszak, de öt nap után negatív teszttel lehet szabadulni. Az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után az oltatlan diákoknál a karanténkötelezettség öt napra csökken.
Az alábbi ábrán látható, hogy milyen új karanténszabályok vonatkoznak majd a betegekre, valamint a kontaktszemélyekre.

szabályok


Intézményi COVID-körkép

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ I-es és II-es Számú Bölcsődéjében minden csoport működik.
A Kazincbarcikai Összevont Óvodák Székhely Óvodájában egy csoport karanténja ma éjfélkor jár le.
Az egyházi fenntartású Angyalkert Görögkatolikus Óvodában, valamint az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvodájában minden csoport működik.
A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában és tagiskoláiban ma tanítási szünet volt, a Kazinczy Ferenc Tagiskolában hétfő éjfélig egy osztály karanténban van.
Az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolájában egy osztály van karanténban.
A Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégiumban normál rend szerint folyik az oktatás.
A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban egy tanuló és egy pedagógus igazoltan koronavírusos; az Irinyi János Református Oktatási Központban két tanuló és egy pedagógus COVID-19 tesztje lett pozitív; valamint a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában két pedagógus került karanténba, az intézményekben normál rend szerint folyik az oktatás.
Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumától és az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolájától nem kaptunk tájékoztatást.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne vigyék közösségbe, maradjanak otthon!

Az önkormányzati fenntartású I. és II. Számú Bölcsődében, valamint a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben a belépéskor kötelező kézfertőtlenítésen, a szigorú protokoll szerinti, napi többszöri felületfertőtlenítésen kívül az önkormányzat kérésére rendszeresen végeznek úgynevezett ködképzéses levegő- és felületfertőtlenítést is a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester
Dr. Makkai Orsolya alpolgármester

 

További híreink

A gyors intézkedésnek köszönhetően nagyobb volt a füstje, mint a lángja

Dátum: 2022. máj 16. 19:21

Ma délután az épülő vízi komplexum mellett felhalmozott faapríték tüzet kapott, ami nagy füsttel járt. A kazincbarcikai tűzoltóság azonnal kiérkezett a helyszínre, és megkezdte az oltást.

Győzelem a KKSE női csapatánál

Dátum: 2022. máj 16. 13:50

A Kazincbarcikai KSE női csapata az NB II. Északkeleti csoportjának 21. fordulójában május 14-én a Kállósemjéni SZSE csapatát fogadta a Kazinczy Tornacsarnokban.

Május 18-ától 31-éig változik a Fitt Barcika órarendje

Dátum: 2022. máj 16. 10:46

Május 18-a, szerda és május 31-e, kedd között az Egressy Béni Művelődési Központ klubhelyiségében tartott forgalkozások helyszíne átkerül a Mezey István Művészeti Központ rendezvénytermébe.

Hiánypótló élelmiszerbiztonsági kiadvánnyal köszöntötte a kismamákat a Nébih

Dátum: 2022. máj 15. 08:00

Az anyaság már a fogantatás pillanatával elkezdődik, ahogyan az ezzel járó felelősség is. Ilyenkor ösztönösen kiélesednek a kismamák érzékei arra, hogy mi az, amivel a legjobban óvhatják gyermekük egészségét. Az élelmiszerbiztonság a várandósság alatt különösen fontos, ezért a Nébih szakemberei az Ételt csak okosan! program részeként összeállítottak egy kifejezetten kismamáknak szóló tájékoztató kiadványt.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika – Jóga 40 felett

Egressy Béni Művelődési Központ klubterme

Fitt Barcika – Kangoo jumps

Kazinczy Ferenc Tornacsarnok

Fitt Barcika – Kismama torna

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Fitt Barcika – Hastánc

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Fitt Barcika – Gerinctorna

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk