https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2022. március 4.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2022. március 4.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány ötödik hullámában országos és helyi szinten is stagnál vagy csökken a fertőzöttek száma, a kormány várhatóan nem hoz további járványügyi intézkedéseket. Kazincbarcika Város Önkormányzata fontosnak tartja, hogy az esetszámokról és a helyi gondozási, nevelési és oktatási intézmények COVID-érintettségéről tájékoztassa a lakosságot. Ezekről és az esetleges rendkívüli intézkedésekről, információkról továbbra is hírt adunk Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött
személyek száma a negyedik és az ötödik hullámban: 121 fő
a gyógyult betegek száma: 2198 fő
az elhunytak száma: 40 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A szakemberek véleménye szerint enyhül a járvány ötödik hulláma. Az átoltottság aránya az országban viszonylag magas, ennek ellenére a fertőzésveszély nem szűnt meg. A szakemberek véleménye szerint a beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, de az ő esetükben a betegség kialakulásának a kockázata kisebb és jóval enyhébb lefolyású, mint az oltatlanoknál. Az oltatlanok – különös tekintettel az idősebb korosztályra – sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis az új mutáns kikerülve az immunrendszert, könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat, ezáltal súlyosabb tüneteket okoz. A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. A higiéniai szabályok (rendszeres kézfertőtlenítés, alapos kézmosás, testi kontaktok minimálisra való csökkentése) betartásával csökkenthető a megbetegedés esélye.


Magyarország kivezeti a járványügyi korlátozások többségét

Kivezeti Magyarország a koronavírus-járvány miatti korlátozások döntő többségét, mivel a pandémia ötödik hulláma a végéhez közeledik – hangzott el csütörtökön a Kormányinfón.
Hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség, valamint az a szabály is, amely biztosítja, hogy a munkáltató kötelezővé tegye a COVID-19 elleni oltást, kivéve a szociális és az egészségügyi területeket.
Eltörlik a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályokat is.
Fenntartják az egészségügyi veszélyhelyzetet, a többi között a lehetséges hatodik hullám veszélye, valamint a kormány cselekvőképességének fenntartása miatt. (MTI)


Március 7-től nem kötelező maszkot viselni az önkormányzati intézményeknél, cégeknél és a Polgármesteri Hivatalban

Az elmúlt hetekben csökkentek a fertőzöttségi adatok városunkban is, így Kazincbarcika város vezetése úgy döntött, hogy március 7-től nem kötelező a maszkviselés

  • a Polgármesteri Hivatalban,

  • a Barcika Holding cégcsoportnál,

  • a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben,

  • a Védőnői Szolgálatnál,

  • a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ valamennyi intézményénél.

A járvány még nem múlt el, és a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe és a felületekre. A higiéniai szabályok betartásával csökkenthető fertőzés és a megbetegedés esélye, ezért fontos a rendszeres kézfertőtlenítés, alapos kézmosás, a zárt helyiségek gyakori szellőztetése és a testi kontaktok minimálisra való csökkentése.  
Kérjük, aki felső légúti betegség tüneteit észleli magán, továbbra se menjen közösségbe, hívja fel háziorvosát!


Elővigyázatosságból továbbra sem tarthatóak önkormányzati megbízásból szervezett beltéri, nagy létszámú rendezvények

Mivel az esetszámok hetek óta folyamatos csökkenést mutatnak és a szakemberek egybehangzó véleménye alapján a járványveszély nagymértékben enyhült, ezért a város vezetése úgy döntött, hogy ismét engedélyezi az önkormányzat által támogatott, kültéri események megszervezését. Az idei első szabadtéri rendezvény március 15-én a városi ünnepség lesz, amelyre szeretettel várnak minden városlakót.
Elővigyázatosságból, a lakosság egészségének megóvása érdekében beltéri, nagy létszámú rendezvényeket egyelőre továbbra sem szerveznek. Mivel a járvány még nem szűnt meg, és a COVID-19 vírus cseppfertőzéssel terjed, így a maszkviselésen túl a fizikai kontaktus minimalizálásával lehet leginkább a fertőzés kockázatát csökkenteni. Azok a zárt légterű helyiségek, ahol nem biztosítható a legalább 1,5-2 méteres távolság (például színházterem), járványügyi szempontból továbbra sem biztonságosak.


Hétfőtől védettségi igazolvány nélkül, regisztrációval látogathatóak a Fitt Barcika programjai

A Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásával megvalósuló egész éves eseménysorozat negyedévente változó órarenddel, szakképzett oktatókkal, több helyszínen, hetente több alkalommal várja a mozogni vágyókat. A foglalkozások mindegyike ingyenes. A programokon való részvételhez március 7-től védettségi igazolvány nem kell, viszont előzetes regisztráció továbbra is szükséges. Regisztrálni a www.kolorcity.hu oldalon lehet.
Részletek: ITT 


Minden kazincbarcikai intézményben normál rend szerint működik a gondozás, nevelés és oktatás

A kazincbarcikai bölcsődékben, óvodákban, általános és középiskolákban, valamint a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában jelenleg nincs koronavírus-fertőzött, az intézményekben normál rend szerint folyik a gondozás, nevelés és oktatás.
Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumától és az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolájától nem kaptunk tájékoztatást.

A Kazincbarcikai Összevont Óvodákban és tagintézményeiben március 7-től az alábbi szabályok lépnek érvénybe:
1. A maszk használata nem kötelező, de ajánlott.
2. A már jól működő gyakorlatnak megfelelően lehetőség szerint csak egy hozzátartozó kísérje a gyermeket.
3. A kézfertőtlenítő továbbra is kihelyezve marad.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne vigyék közösségbe, maradjanak otthon!

Az önkormányzati fenntartású I. és II. Számú Bölcsődében, valamint a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben a szigorú protokoll szerinti, napi többszöri felületfertőtlenítésen kívül az önkormányzat kérésére rendszeresen végeznek úgynevezett ködképzéses levegő- és felületfertőtlenítést is a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester
Dr. Makkai Orsolya alpolgármester

 

További híreink

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk