https://kolorline.hu/Rend a lelke mindennek

Rend a lelke mindennek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A mindennapi élethelyzetekben sokan úgy gondoljuk, hogy a rendőrség és az önkormányzati rendészet feladatellátása nagyon hasonló, azonban fontos látni azt, hogy a két szervezet, bár együttműködésben végzi munkáját, mégis elkülönül egymástól.

A legfontosabb talán az, hogy a rendőrség állami fenntartású fegyveres testület, szigorú alá-fölérendeltségi rendszerben működik. Fő feladatait a rendőrségről szóló törvény rögzíti, amelyben a legfontosabb többek között a közrend fenntartása, a bűnmegelőzés, a bűnüldözés, a nyomozás, határvédelem. Ezen kívül természetesen a számos egyéb törvényben foglalt tevékenységet is ellát. Irányítása a Belügyminisztérium feladata, és a az önkormányzati rendészettel szemben sokkal szélesebb hatáskörrel rendelkezik, hatóságnak minősül (Rendőrhatóság), és szabálysértési hatóságként is ellát teendőket.

Az önkormányzati rendészet, ahogy a neve is utal rá az önkormányzatok által létrehozott szervezet, amelyeket a települések önállóan és „fakultatívan” – önként vállalt feladatként –hozhatnak létre a helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján a helyi közbiztonság, az önkormányzat vagyonának védelme érdekében. Ez a törvény határozza meg a szervezeti formát, és a feladatellátás kereteit.

illusztráció

Az önkormányzati rendészetek gerincét a közterület-felügyelők alkotják, de ebbe a szervezetbe integrálhatók még mezőőrök, halászati őrök, önkormányzati természetvédelmi őrök is, akiknek hatáskörét, kötelességeit az ágazati jogszabályok határozzák meg.

Kazincbarcikán az önkormányzati rendészet 2015-ben alakult, a Polgármesteri Hivatal szervezetén belül. A rendészet kollégái közterület-felügyelő, mezőőr és segédfelügyelő státuszokban látják el munkájukat. A helyi rendészet megalakulása előtt a törvény rendelkezéseinek megfelelően együttműködési megállapodást kötött a rendőrséggel.

Mi a rendőrség feladata?

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területe egybe esik a kazincbarcikai járás teljes területével, tehát nagyjából 65 ezer ember közbiztonságáért felelnek. Kazincbarcikán túlmenően további 21 település közbiztonságát, közrendjét tartják fent nap mint nap a rendelkezésükre álló eszközökkel.

A rendőrség feladatai nagyon szerteágazóak. A legfontosabb tevékenységük, hogy megelőzzék a jogsértéseket, a bűncselekményeket és a szabálysértéseket. Szintén kiemelt feladatuk a felderítő munka minden területen, nemcsak a bűnügyek területén. Emellett pedig foglalkoznak bűnmegelőzéssel, balesettmegelőzéssel.
A társadalom minden célcsoportját igyekeznek megszólítani annak érdekében, hogy megtanítsák nekik azt, hogyan lehet elkerülni azt, hogy áldozattá váljanak vagy éppen elkövetővé.

rendőrség

A szabálysértési ügyekben kiszabott helyszínbírságok vagy később az eljárás során kiszabott pénzbírságok az állami költségvetés rendszerét képezik. Oda folynak be ezek az összegek, tehát a helyi rendőrök semmilyen szinten nem érdekeltek ebben. A bírságok kiszabásának a célja, hogy magasabb szintre növeljék a közlekedési morált és a közbiztonságot.

Látni kell azt, hogy nagyon sokszor csak figyelmeztetnek, ami sajnos nem minden állampolgárnál vezet célra. Aki már többször lép ugyanabba a folyóba és többször követ el különböző jogsértéseket, akkor a figyelmeztetés az már kiüresedett eszköz. Ezekben az esetekben jön a szankció, ami lehet helyszíni bírság vagy szabálysértési feljelentés, súlyosabb esetekben pedig büntetőeljárás indítása.

Mi a rendészet feladata?

A szervezet feladatait a törvény, kormányrendelet, és az alapító önkormányzat helyi rendelete állapíthatja meg. A rendészet nem hatóság, de a jogszabályok nagyon sok hatósági jogkört telepítenek az ott dolgozókra. Jogosultak például helyszíni, közigazgatási bírságot kiszabni, szabálysértési és közigazgatási eljárást kezdeményezni, a különböző jogsértésekkel kapcsolatban eszköz, vagy tárgy ideiglenes elvételére, igazoltatásra, személyes szabadság korlátozására, mint a visszatartás, előállítás; különböző kényszerítő eszközök – vegyi eszköz – gázspray, rendőrbot, bilincs, szolgálati kutya – alkalmazására.

rendészet

A feladataik közül ki kell emelni a közterületek jogszerű használatának ellenőrzését, amely nagyon széles körű tevékenységet foglal magába, hiszen ide tartoznak például a közterületen végzett cselekedetek ellenőrzései. Ilyenek a közterületek felbontása, közterületen történő árusítás, parkolási szabályok ellenőrzése, játszóterek ellenőrzése, a közterületen folytatott építési tevékenységek ellenőrzése, de ezen felül a rendészet közreműködik a köztisztasági előírások betartásának ellenőrzésében, az állategészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában, valamint az épített és természeti környezet védelmében is, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Ha kibontjuk és a mindennapi szóhasználatra „lefordítjuk”, az állampolgárok gyakran találkoznak az utcán a rendészet munkatársaival, például közlekedési szabálysértések elkövetése kapcsán, amikor velük szemben intézkednek, netán bírságot rónak ki rájuk.
A szabálysértési törvény 15 olyan törvényi tényállást nevesít, amelyben a közterület-felügyelőknek intézkedési kötelezettségük van. Ilyenek többek között a köztisztasági szabálysértés, koldulás, köz­erkölcs megsértése, közterületi alkoholfogyasztás, csendháborítás, veszélyeztetés kutyával, pirotechnikai eszközre elkövetett szabálysértés, engedély nélküli árusítás. Ezen esetekben a kiszabott bírságok a Magyar Államkincstár számlájára futnak be, tehát állami bevételek.

szemét

A fentieken túlmenően természetesen egyéb esetekben is van intézkedési kötelezettségük. Az ő területükhöz tartozik az illegális hulladékelhelyezés, légszennyezés, ingatlanok rendben tartása, hétvégi házas övezetek, állattartási szabályok ellenőrzése. Ezek egy részét az önkormányzat helyi rendeleteiben, illetve magasabb szintű jogszabályokban határozzák meg. Egyes közlekedési szabálysértések esetén ritka esetben közigazgatási bírságot kell kiszabni, ha például mindkét irányból behajtani tilos, behajtani tilos, kötelező haladási irányt sért meg valaki, ebben az esetben a helyszíni bírság teljes egészében az önkormányzat bevétele, valamint szintén oda folyik be a helyi rendeletekben foglaltak megsértése esetén kiszabott helyszíni közigazgatási bírság, mondjuk, ha zöldterületre állnak a gépjárművel.

parkolás

Együttműködés a rendőrséggel, a biztonság jegyében

A rendészet és a rendőrség szoros együttműködésben végzi tevékenységét a városban. Az állampolgárok gyakran találkozhatnak a közterületeken járőröző rendőr-rendész párosokkal. Az együttműködésük kiterjed a különböző városi és egyéb rendezvények, sportesemények – mint a Kolorfesztivál, Spartan Race, kerékpárversenyek, Kolorfutás, Szüreti vigalom, Mikulás-kocogás, labdarúgó-mérkőzések – biztosítására, útlezárások, forgalomterelések kapcsán pedig fontos a közlekedésbiztonság fenntartása. Közreműködnek továbbá egyéb közlekedésbiztonsági, forgalomtecnikai teendők ellátásában is.

A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet rendszeres egyeztetést folytat az önkormányzattal és a Kazincbarcikai Rendőrkapitánysággal, a közös közbiztonsági feladatok minél hatékonyabb ellátása érdekében, hogy városunk az elmúlt évekhez hasonlóan biztonságos és élhető település maradjon.

További híreink

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk