https://kolorline.hu/A szennyező fizet!

A szennyező fizet!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az önkormányzati rendészet munkatársainak az elmúlt hónapban négy esetben is sikerült tetten érni, illetve felderíteni olyan személyeket, akik illegálisan helyeztek el hulladékot a város különböző pontjain.

Az elkövetők ellen eljárások elindultak az illetékes hatóságnál.
Az illegális hulladékelhelyezéssel kapcsolatos jogszabályi változások alapján a fő szempont a „szennyező fizet” elvének alkalmazása. Az illegálisan elhelyezett hulladék jelentős problémát jelent Kazincbarcikán. Az elkövetőkkel szemben szükséges a hatékony és szigorú fellépés.

szemét

A város területén az elmúlt időszakban több helyen jelentek meg illegálisan lerakott hulladékok, ilyen például az alsóvárosi garázssor vagy pedig a Erőmű utca–Kenyérgyári út térsége.
– Ezen a területen a napokban is volt egy intézkedés. Kifejezetten bontott gépjárműalkatrészek, szivacsok, ülések, műanyag, tehát veszélyes hulladék is volt benne. A két elkövetőt sikerült tetten érni a kollégáimnak, és elindult az eljárás. Az elmúlt hónapban négy alkalom volt, hogy sikerült illegális hulladék lerakót elfogni. Természetesen minden esetben megtettük a szükséges intézkedéseket, az eljárások elindultak és a felelősségre vonás meg fog történni. A hulladékot elszállíttatjuk velük és igazolt elhelyezést eszközlünk ezekben az esetekben – tudtuk meg Fodor Gábortól, a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet vezetőjétől.
Kazincbarcikán az alsóvárosi garázssoron felhalmozott hulladék egy gazdasági társaság területén van lerakva, itt a terület tulajdonosa ellen is kezdeményezett eljárást az önkormányzati rendészet.
– Ezen a területen is sikerült egy személyt beazonosítani, aki hulladékot helyezett el, vele szemben is elindult az eljárás. A hulladéktörvény szerint, ha nincs meg a hulladék birtokosa vagy elhelyezője, akkor annak a terület tulajdonosa lesz a gazdája. Az Alsóvárosi körúton például nagyon sok a szemét, annak a területnek egy gazdasági társaság a tulajdonosa. Ellenük is elindítottuk már hónapokkal ezelőtt az eljárást, amely folyamatban van. A megyei kormányhivatal természetvédelmi, környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási fősztálya az eljáró hatóság ezekben az ügyekben – tájékoztatott a szakember.
A bírság mértéke függ a hulladék mennyiségétől, összetételétől is, aminek a megállapítása és besorolása a hulladékjegyzék alapján történik meg. Amennyiben bírság kiszabására kerül sor a bírság összege 15 000 Ft-tól több millió forintig is terjedhet. 
Előfordulhat az is nagyobb mennyiségű vagy veszélyes hulladék elhelyezése esetén, hogy az elkövető bűncselekményt, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése törvényi tényállást valósít meg. Amennyiben az elhelyezett hulladék a földet, vizet közvetlenül szennyezi, roncsolja, felmerülhet a természetkárosítás, illetve a környezetkárosítás bűncselekményének megvalósulása is.

A roncsot ne a közterületen tároljuk!

Szintén gyakori probléma Kazincbarcikán, hogy közterületen, parkolókban, lejárt műszaki vizsgájú, használaton kívüli gépjárműveket tárolnak azok tulajdonosai. Ezeket felszólítás után az önkormányzati rendészet munkatársai elszállíttatják. Ebben az évben már hat rossz állapotú, lejárt forgalmis gépjárműt vittek el közterületről.
A közterület felügyeletről szóló törvény, a KRESZ, valamint helyi rendelet is szabályozza a közterület használatát, amiben megtalálható a roncs, vagy lejárt forgalmi vizsgával rendelkező gépjárművek tárolásának szabálya.

roncsautó

– Amikor nincs műszaki vizsgája egy gépjárműnek, balesetben sérült vagy szemmel láthatóan üzemképtelen állapotban van, le vannak engedve a kerekei, és egy parkolóban, közterületen áll Kazincbarcikán, azt engedély nélkül tíz napig teheti meg, utána engedélyt kell rá kérni. Amennyiben ez nem történik meg, és a kollégáim ezt észlelik, akkor elhelyezünk rajta egy értesítést, amelyben felhívjuk az üzembentartó figyelmét, hogy szabálytalanul tárolja közterületen a gépjárművét, és az észleléstől számítva szintén tíz napja van arra, hogy kérjen közterülethasználati engedélyt, illetve, hogy elszállítsa a közterületről a gépjárművet – mondta el Fodor Gábor.
Mindezek mellett a tulajdonos tértivevényes értesítőt is kap, amiben az önkormányzati rendészet tájékoztatja a lehetőségekről, illetve felszólítják, hogy amennyiben nem kér közterülethasználati engedélyt a tárolásra, vagy nem szeretné levizsgáztatni autóját akkor szállítsa el a közterületről.
– Amennyiben ez nem történik meg adott ha­tár­időn belül, mi elszállítjuk. Nagy százalékában a felszólításnak eleget tesznek a járművek tulajdonosai. Idén hat ilyen gépjárművet szállítottunk el a határidőn belül, a tulajdonosok által, amit a kollégáim észleltek, illetve vannak olyanok is, akik nem vették igénybe a közterülethasználati engedélyt. Ebben az esetben mi szállíttatjuk el a szerződés alapján egy vállalkozóval, akinek a szükséges engedélyei megvannak a gépjármű elszállításra, illetve autóbontásra, és őrzött telephellyel rendelkezik egészítette ki a rendészeti vezető.
Az autók elszállításával egyidejűleg a rendészet értesíti a rendőrséget, hogy honnan, milyen rendszámú, vagy rendszám nélküli járművet szállítottak el, ami a www.kazincbarcika.hu weboldalra is felkerül. Az elszállított autókat a telephelyen 6 hónapig őrzik. Ha nem jelentkezik érte a tulajdonosa, akkor eladás vagy árverés útján lehet értékesíteni. Abban az esetben, ha jelentkezik a tulajdonos, az őrzés és a szállítás díját ki kell fizetnie. Amennyiben éppen a szállítás előtt, vagy közben jelenik meg az autó gazdája, akkor a szállítás díjának a felét ki kell hogy fizesse, valamint közigazgatási bírságot is kiszabnak.

roncs
 

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk