https://kolorline.hu/Vigyázzunk a közterületeinkre is!

Vigyázzunk a közterületeinkre is!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcikán nagyon sok zöld terület, játszótér, közösségi tér található, ahová szívesen megyünk kikapcsolódni a barátokkal, családdal. Mindannyian szeretjük, ha a környezetünkben tisztaság van, és nyugalmunkat nem zavarja meg semmilyen bosszantó dolog. Ahhoz, hogy így maradjon, az önkormányzat rendeletben szabályozta a közterületekre vonatkozó szabályokat, amiből egyértelműen kiderül, hogy mi az, amit szabd és mi az, amit nem.

Élni és élni hagyni

Vannak olyan szabályok, amelyek sokunknak egyértelműek, mint például, nem rongáljuk a növényzetet, az építményeket és az utcabútorokat, nem engedjük szabadon a kutyánkat, csak az arra kijelölt helyen, nem hagyjuk a parkolóban az üzemen kívüli autónkat, motorunkat. Arról nem is beszélve, hogy szeszesitalt nem fogyaszthatunk – kivéve a szilvesztert és az újévet – és árulhatunk. Vannak azonban olyan pontok a rendeletben, amelyekre esetleg nem is gondoltunk, hogy tilos: mint többek között szórólapot szórva terjeszteni; sajtótermékeket, kiadványokat közutakon árusítani vagy osztogatni; zöld területen járművel vagy biciklivel közlekedni, illetve parkolni.

szemét

Van, amit engedéllyel megtehetünk a közterületeken

A közterület rendeltetéstől eltérő célú használatához az önkormányzat írásbeli engedélye szükséges. Ilyen engedély kérhető többek között pavilon, mobil árusító vagy tároló eszköz elhelyezéséhez – persze a gyalogosforgalom akadályozása nélkül –; nem önkormányzati támogatással épült zárható szeméttárolók elhelyezéséhez; építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag elhelyezésére, építési törmelék tárolóeszközben való elhelyezésére, felvonulási épület, vagy mobil köztéri illemhely telepítéséhez; közterületen, illetve alatta elhelyezett közművekkel – elektromos, gáz, távhőszolgáltatás, távközlés, elektronikus hírközlés, víz, szennyvíz-, csapadékcsatorna, egyéb eszközzel – kapcsolatos munkálatokhoz. Utóbbi munkálatoknál, ha azok nem haladják meg a 24 órát, akkor a hibaelhárítás megkezdésekor a munkát végzőjének, vagy a közmű üzemeltetőjének csak elektronikus úton kell bejelenteni a hibaelhárítással érintett közterület felbontását a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatalnak a varosuzemeltetes@kazincbarcika.hu e-mail-címre.
Szintén nem lehet csak úgy szobrot, emlékművet, köztárgyat elhelyeznünk, ha arra nem kaptunk zöld utat. Mozgáskorlátozottak igényelhetnek kizárólagos parkolást, de azt csak a forgalmi rendszám megjelölésével kérhető. Természetes személyek számára egy parkolóhelyen legfeljebb két rendszám kihelyezésére van lehetőség. Ne feledjük, adománygyűjtéshez, közvélemény- és piackutatási tevékenység végzéséhez is szükségünk lesz írásbeli engedélyre!

Hogyan kérhető az engedély?

Közterület-használati engedélyt mindig annak kell kérnie – az erre vonatkozó formanyomtatvány és a szükséges mellékletek benyújtásával –, aki használni kívánja a közterületet. A nyomtatványokat a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési osztályára lehet küldeni postán 3700 Kazincbarcika, Fő tér 4. címre vagy elektronikusan a varosuzemeltetes@kazincbarcika.hu e-mail-címre.
Fontos tudni, hogy a kérelem benyújtása a közterület használatának megkezdésére nem jogosít. Az kérelmet legalább 15 nappal a tervezett igénybevétel előtt kell benyújtani írásban, de a annak időpontja nem lehet korábbi, mint a tervezett igénybevételtől visszaszámított 6 hónap. Ha egy adott közterület rendezvény célú használatára ugyanarra a napra több kérelmet is benyújtanak, kérelmek elbírálása a beérkezés sorrendjében történik. A közterület-használati engedély határozott időre, meghatározott feltétel bekövetkezéséig vagy visszavonásig adható ki, azzal, hogy az engedély minden esetben legfeljebb a tárgyév december 31. napjáig szól.

Mi történik, ha megszegjük a szabályokat?

Ha megszegjük a rendeletben szereplő szabályokat, akkor számítanunk kell rá, hogy közigazgatási bírságot kapunk. A bírság összege esetén természetes személlyel szemben 200.000 Ft-ig, jogi személlyel, gazdasági társasággal, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezet esetén 2 000 000 Ft-ig terjedhet. A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet az ellenőrzés során a jogsértés miatt 50 000Ft-ig terjedően helyszíni közigazgatási bírságot szabhat ki természetes személlyel szemben, ha a jogsértést az érintett teljes mértékben elismeri és a bírság kiszabásának az egyéb feltételei fennállnak. A rendelet, a közterület engedély nélküli, vagy engedélytől eltérő használata esetén a bírság mellett az igénybe vett területre az igénybe vevő részére előírja a közterület használati díj megfizetését is.

Füvön parkoló autó

A rendelet letölthető: ITT
Mellékletek: ITT

További híreink

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

Kolorcountry a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 06. 15:00

Négy agglomerációs település is csatlakozott az idei Kolorfesztiválhoz. Sajóivánkán színházi előadás, az aggteleki Baradla-barlangban életműkoncert, Bánhorvátiban kamarazenei koncert, Szuhakállóban pedig könnyűzenei koncert várja az érdeklődőket.

Muzsikáló templomok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 05. 15:00

Öt napon át szól muzsikaszó Kazincbarcika öt templomában. Fellépnek a Magyar Állami Operaház és a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művészei, valamint koncertet ad Csézy is.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk