https://kolorline.hu/Vigyázzunk a közterületeinkre is!

Vigyázzunk a közterületeinkre is!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcikán nagyon sok zöld terület, játszótér, közösségi tér található, ahová szívesen megyünk kikapcsolódni a barátokkal, családdal. Mindannyian szeretjük, ha a környezetünkben tisztaság van, és nyugalmunkat nem zavarja meg semmilyen bosszantó dolog. Ahhoz, hogy így maradjon, az önkormányzat rendeletben szabályozta a közterületekre vonatkozó szabályokat, amiből egyértelműen kiderül, hogy mi az, amit szabd és mi az, amit nem.

Élni és élni hagyni

Vannak olyan szabályok, amelyek sokunknak egyértelműek, mint például, nem rongáljuk a növényzetet, az építményeket és az utcabútorokat, nem engedjük szabadon a kutyánkat, csak az arra kijelölt helyen, nem hagyjuk a parkolóban az üzemen kívüli autónkat, motorunkat. Arról nem is beszélve, hogy szeszesitalt nem fogyaszthatunk – kivéve a szilvesztert és az újévet – és árulhatunk. Vannak azonban olyan pontok a rendeletben, amelyekre esetleg nem is gondoltunk, hogy tilos: mint többek között szórólapot szórva terjeszteni; sajtótermékeket, kiadványokat közutakon árusítani vagy osztogatni; zöld területen járművel vagy biciklivel közlekedni, illetve parkolni.

szemét

Van, amit engedéllyel megtehetünk a közterületeken

A közterület rendeltetéstől eltérő célú használatához az önkormányzat írásbeli engedélye szükséges. Ilyen engedély kérhető többek között pavilon, mobil árusító vagy tároló eszköz elhelyezéséhez – persze a gyalogosforgalom akadályozása nélkül –; nem önkormányzati támogatással épült zárható szeméttárolók elhelyezéséhez; építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag elhelyezésére, építési törmelék tárolóeszközben való elhelyezésére, felvonulási épület, vagy mobil köztéri illemhely telepítéséhez; közterületen, illetve alatta elhelyezett közművekkel – elektromos, gáz, távhőszolgáltatás, távközlés, elektronikus hírközlés, víz, szennyvíz-, csapadékcsatorna, egyéb eszközzel – kapcsolatos munkálatokhoz. Utóbbi munkálatoknál, ha azok nem haladják meg a 24 órát, akkor a hibaelhárítás megkezdésekor a munkát végzőjének, vagy a közmű üzemeltetőjének csak elektronikus úton kell bejelenteni a hibaelhárítással érintett közterület felbontását a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatalnak a varosuzemeltetes@kazincbarcika.hu e-mail-címre.
Szintén nem lehet csak úgy szobrot, emlékművet, köztárgyat elhelyeznünk, ha arra nem kaptunk zöld utat. Mozgáskorlátozottak igényelhetnek kizárólagos parkolást, de azt csak a forgalmi rendszám megjelölésével kérhető. Természetes személyek számára egy parkolóhelyen legfeljebb két rendszám kihelyezésére van lehetőség. Ne feledjük, adománygyűjtéshez, közvélemény- és piackutatási tevékenység végzéséhez is szükségünk lesz írásbeli engedélyre!

Hogyan kérhető az engedély?

Közterület-használati engedélyt mindig annak kell kérnie – az erre vonatkozó formanyomtatvány és a szükséges mellékletek benyújtásával –, aki használni kívánja a közterületet. A nyomtatványokat a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési osztályára lehet küldeni postán 3700 Kazincbarcika, Fő tér 4. címre vagy elektronikusan a varosuzemeltetes@kazincbarcika.hu e-mail-címre.
Fontos tudni, hogy a kérelem benyújtása a közterület használatának megkezdésére nem jogosít. Az kérelmet legalább 15 nappal a tervezett igénybevétel előtt kell benyújtani írásban, de a annak időpontja nem lehet korábbi, mint a tervezett igénybevételtől visszaszámított 6 hónap. Ha egy adott közterület rendezvény célú használatára ugyanarra a napra több kérelmet is benyújtanak, kérelmek elbírálása a beérkezés sorrendjében történik. A közterület-használati engedély határozott időre, meghatározott feltétel bekövetkezéséig vagy visszavonásig adható ki, azzal, hogy az engedély minden esetben legfeljebb a tárgyév december 31. napjáig szól.

Mi történik, ha megszegjük a szabályokat?

Ha megszegjük a rendeletben szereplő szabályokat, akkor számítanunk kell rá, hogy közigazgatási bírságot kapunk. A bírság összege esetén természetes személlyel szemben 200.000 Ft-ig, jogi személlyel, gazdasági társasággal, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezet esetén 2 000 000 Ft-ig terjedhet. A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet az ellenőrzés során a jogsértés miatt 50 000Ft-ig terjedően helyszíni közigazgatási bírságot szabhat ki természetes személlyel szemben, ha a jogsértést az érintett teljes mértékben elismeri és a bírság kiszabásának az egyéb feltételei fennállnak. A rendelet, a közterület engedély nélküli, vagy engedélytől eltérő használata esetén a bírság mellett az igénybe vett területre az igénybe vevő részére előírja a közterület használati díj megfizetését is.

Füvön parkoló autó

A rendelet letölthető: ITT
Mellékletek: ITT

További híreink

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

Elmaradnak a május 17-i játszóeszköz-átadók

Dátum: 2024. máj 17. 14:17

Az időjárásra való tekintettel elmaradnak a május 17-i (pénteki) játszóeszköz-avatók. A programok későbbi időpontban lesznek megtartva.

Barcika Csillagai — díjátadó sportgála 92 elismeréssel

Dátum: 2024. máj 17. 06:06

Gálára hívta Kazincbarcika kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportolóit Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az Irinyi Tornacsarnokban megtartott rendezvényen több mint 90-en vehettek át polgármesteri elismerő okleveleket, és átadták az évente egyszer kiosztható, egy egész életpálya munkáját díjazó Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat is.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk