https://kolorline.hu/Újabb kormányzati „ajándék” – Tizennyolcszoros drágulás az intézményi távfűtésben

Újabb kormányzati „ajándék” – Tizennyolcszoros drágulás az intézményi távfűtésben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A kormány szeptember utolsó óráiban, október elsejétől egy tollvonással átlagosan tizennyolcszorosára növelte az önkormányzati intézmények távfűtési díját. A megemelkedett költségek egyúttal azt is jelentik, hogy kormányzati támogatás nélkül a településeken bölcsőde- és óvodabezárások, valamint elbocsátások jöhetnek.

A távhőszolgáltatás díja az elmúlt években sem a lakosság, sem pedig az intézmények, egyéb felhasználók esetében nem változott. Idén nyáron, a sokak által „szent tehénnek” titulált rezsicsökkentés feláldozásával már sejteni lehetett, hogy a távhőszektort sem kerülik el a díjemelések. Arról is suttogtak, hogy a lakosságnál – a gázt használó háztartásokhoz hasonlóan – is lesz emelkedés, és a rezsicsökkentett árat az átlagfogyasztáshoz kötik. Ez nem valósult meg, sokak szerint azért, mert a háztartások jelentős részében még mindig nem szabályozható a távfűtés.
Így maradt az intézményi kör, amelyben az épületek jelentős része az önkormányzatok fenntartásában működik. Ezek kerülnek most össz­tűz alá azzal, hogy a fűtési költségeik egyik napról a másikra tíz-tizenkétszeresére emelkednek. Kazincbarcikán ez a számok nyelvére fordítva azt jelenti, hogy az eddigi éves fűtési költség 65 millió forintról több mint 800 millió forintra emelkedik éves szinten. Az összeg magában foglalja az összes bölcsőde, óvoda, szociális intézmény fűtési költségét, illetve az önkormányzati cégek távfűtött épületeit is.
– Az már most látható, hogy kormányzati segítség nélkül a jelenlegi helyzetet nem tudjuk fenntartani. Éves szinten több mint 700 millió forintos többletköltséget eredményezne, amely Kazincbarcika szintjén kigazdálkodhatatlan. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ne kelljen intézményeket bezárni, összevonni, kollégákat elbocsátani, de lássuk be, hogy ez innentől nem rajtunk múlik – utalt a kormányzati segítség fontosságára Szitka Péter polgármester.
A városvezető megosztotta lapunkkal, hogy a megemelkedett fűtési költségek csak a probléma egyik, nagyobb felét jelentik, ugyanis, ha a nem önkormányzati fenntartásban működő intézmények (iskolák, kórház) nem fogják tudni fizetni határidőre az esetükben is megemelt díjat, akkor az a helyi távhőszolgáltató, ezzel együtt pedig az önkormányzat csődjét is jelenthetik.

számok

További híreink

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

Közelít a Tour de Hongrie — jöhetnek a szurkolók, állítsunk rekordot!

Dátum: 2024. máj 01. 13:00

Május 9-én és 10-én Kolorcity szolgáltatja a híreket a Tour de Hongrie-hoz. Hogy ne csak minden a versenyzőkről szóljon, Kazincbarcika városa két programmal is csatlakozik a sporteseményhez. Az első napon csak szurkolnunk kell, a másodikon pedig a cél az, hogy megdöntsük az egyidőben történő városi kerékpározás rekordját!

Szavazott már a diákpolgármester-jelöltekre? Ismerje meg őket!

Dátum: 2024. máj 01. 07:00

A végzős diákok köszöntésén, a KiRepülőshow-n, amely arra hivatott, hogy elbúcsúzzon a város utolsóéveseitől, egy régi-új hagyományt elevenített fel Szitka Péter polgármester. Ennek kapcsán elhangzottak a diákpolgármester-jelöltek nevei is.