https://kolorline.hu/Közvilágítás: idén mintegy 100 millió forintot különített el az önkormányzat fejlesztésre Kazincbarcikán

Közvilágítás: idén mintegy 100 millió forintot különített el az önkormányzat fejlesztésre Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A közvilágítási hálózat fejlesztésére Kazincbarcikán minden évben forrást különít el a város önkormányzata, idén mintegy 100 millió forintot. A tervek szerint 400-450 elavult lámpatestet cserélnének LED-es eszközökre, ami körülbelül 10-15 év alatt térülne meg. Ez a beruházás válhat okafogyottá, amennyiben a kormány átveszi a közvilágítást az önkormányzatoktól.


Kazincbarcikán éves szinten mintegy 200 millió forintba kerül a közvilágítás biztosítása. Ugyanez a tétel az energiaválság előtt mintegy 70 millió forint volt. 

Az önkormányzat a tereken működő, gyengébb fényt biztosító világítótesteket idén korszerűsítené: a tervek szerint kicserélnének mintegy 400-450 alacsony fényerejű, úgynevezett nátrium-halogénes lámpatestet korszerű, ledes elemekre egy jelentős, mintegy 100 millió forintos beruházási költséggel. Ez a fejlesztés viszont elmaradhat, ha igazak a hírek, miszerint a közvilágítási feladatot átvenné a kormány az önkormányzatoktól a rezsitámogatás fejében.

Változás jöhet a közvilágítási szektorban


Egyes hírforrások szerint a közvilágítási feladatot a kormány átveheti az önkormányzatoktól a rezsitámogatás fejében. Ez egyrészt könnyebbséget jelentene, mert a településeknek nem kell korszerűsíteniük az elavult rendszert, de Kilmon István alpolgármesternek fenntartásai vannak a lehetséges változás kimenetelét illetően. 

„Az a tapasztalatunk, hogy a feladatátadások során minden esetben forrásokat is elvon a kormányzat. Ha nem így történik, és az önkormányzat gazdasági értelemben is jól jár, akkor is marad egy nagy félszünk, a karbantartás kérdése. Kazincbarcika önkormányzatának viszonylag jó feltételekkel kötött karbantartási szerződése van mind a szolgáltatóval, mind a karbantartásért felelős céggel, viszont attól tartunk, hogy ez a jövőben nem így lesz. A városlakók eddig mérgelődtek, ha például a bejelentett lámpa hibája egy hét alatt nem lett kijavítva. A felháborodás jogos is lehet, de azt tapasztaljuk, hogy az állami fennhatóságú javítások még tovább tartanak, elég csak a kátyúkra gondolni, amiket — szemben a kazincbarcikai gyors reagálással — hosszú hónapokon, akár éveken át nem javítanak ki. Ettől is nagyon tartunk a közvilágítás esetében.”

— Ráadásul a közvilágítás szabályozási háttere eléggé kaotikus — tette hozzá az alpolgármester. Mint kiderült, az oszlop az áramszolgáltató tulajdona, míg az önkormányzat a lámpatesteket biztosítja, így esetenként nem egyértelmű, hogy kinek a hibájából nem világít egy-egy lámpa.


A megvalósult közvilágítási beruházások és a jövő tervei


Az önkormányzatnak vannak saját hálózatai is Kazincbarcikán. Ezek azokat a területeket foglalják magukba, ahol a város ledes lámpás hálózatokat alakított ki.

„Ilyen például a Völgy park vagy a Fő tér. Ennek egyik oka, hogy a bűncselekményeket vagy a hajléktalanok okozta problémákat visszaszorítsuk. Ott nem az ÉMÁSZ vagy az MVM a szolgáltató, illetve a tulajdonos. De az önkormányzat például saját bevétele terhére finanszírozta több helyen a légkábelek földbe süllyesztését is, amit azonban térítés nélkül kellett átadni az áramszolgáltatónak.”

Kazincbarcika Város Önkormányzata a jövőben olyan fejlesztéseket szeretne végrehajtani, ami kizárólagosan az itt élők érdekét szolgálja.

 

További híreink

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

T. Danny

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk