https://kolorline.hu/Az egyházak megkaphatják Kazincbarcikán a fenntartott oktatási  intézmények épületeinek tulajdonjogát

Az egyházak megkaphatják Kazincbarcikán a fenntartott oktatási intézmények épületeinek tulajdonjogát

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az Országgyűlés döntése értelmében az egyházak február végéig nyújthatták be igényeiket azon általuk működtetett épületek tulajdonjogára, amelyekben hitéleti, szakrális vagy köznevelési feladatokat látnak el. Kazincbarcikán a Református Egyház és a Szalézi rend is élt a törvény adta jogával, így bejelentették igényüket az önkormányzat felé az általuk fenntartott oktatási intézményekre.


Az új egyházi tulajdonok előnyei és korlátai


Az egyházak számára a tulajdonjog legfőbb előnye, hogy fejlesztések vagy pályázat esetén azonnal biztosíthatják a tulajdonosi hozzájárulást. Az átruházott tulajdonjog azonban csak addig érvényes, amíg az adott feladatot ellátja az egyház, tehát tulajdonképpen kölcsönről van szó — hangsúlyozták a megkérdezett egyházak képviselői.


1 milliárd Ft-tal csökken az önkormányzat vagyona Kazincbarcikán


Kazincbarcikán a Református Egyház is jelezte, hogy igényt tart az Irinyi János Református Oktatási Központ és tagintézménye, a Tompa Mihály Református Általános Iskola épületére. A megállapodást a következő nevelési év kezdetéig kell megkötni.

„Továbbra is szeretnénk ezeket az intézményeket jó színvonalon működtetni, amire eddig is lehetőségünk volt. Köszönetet mondhatok a város vezetésének, az önkormányzatnak, polgármester úrnak és alpolgármester úrnak, akikkel átbeszéltük ezeket a folyamatokat, már mielőtt a nyilatkozattétel megtörtént.”


Szitka Péter polgármester a KolorTV Háttér című műsorában pedig arról beszélt, hogy az önkormányzat mindig is kiegyensúlyozott viszonyra törekedett a történelmi egyházak vezetőivel. Azt azonban megjegyezte, hogy ezzel az átruházással Kazincbarcika mintegy 1 milliárd forintos vagyont veszít.

„Tudjuk, hogy az egyháznál jó kezekben lesznek ezek az intézmények. Ezt az elmúlt időszak is bizonyítja. Úgy vélem, hogy azt a típusú szolgáltatást és feladatot, amit ők egyházi vezetőként és egyházi családként felvállalnak, azt Kazincbarcika szolgálatában hosszú éveken keresztül a lehető legjobb minőségben végzik majd — zárta gondolatait a polgármester.”


A Szalézi rend a gimnázium és a Don Bosco iskola Május 1. úti épületét szeretné megkapni. Ábrahám Béla rendházigazgató is hangsúlyozta, hogy az ingatlanokat csak célhoz kötötten kapják meg az egyházak.

„Lehet, hogy papíron vagyont veszít a Kazincbarcika, de a valóságban nem, hiszen ez a tulajdon a városban marad, annak javát szolgálja. Viszont az egyház kap egy olyan feltételrendszert hozzá, hogy akár külföldi pénzekre pályázhasson ezeknek az intézménynek a szépítésére, bővítésére. Nő az egyház gazdasági mozgástere, és mindez a városlakókért, a családokért, az ifjúságért való közös munkát segíti.”

Ábrahám Béla atya hozzátette: ha a későbbiekben egy pályázat lehetővé teszi a Szalézi gimnázium bővítését, természetesen  egyeztetnek az önkormányzattal, és továbbra is összehangolják lépéseiket, terveiket.

 

További híreink

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk