https://kolorline.hu/Kazincbarcikán április 1-jén indul az új orvosi ügyeleti rendszer

Kazincbarcikán április 1-jén indul az új orvosi ügyeleti rendszer

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Április 1-jétől Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, így Kazincbarcika is csatlakozik az egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez, amelyet már nem az önkormányzat, hanem az Országos Mentőszolgálat koordinál majd. A legfontosabb tudnivaló, hogy Kazincbarcikán mind a háziorvosi ügyeleti ellátás, mind az éjszakai ügyelet elérhető lesz.


Az új koncepció az ügyeleteket minél közelebb hozza a sürgősségi ellátóhelyekhez, így Kazincbarcikán a városi kórházban kap helyet az ügyelet. Itt történik majd a beteg gyermekek ellátása is.

Az új ügyeleti rendszer elérhetősége Kazincbarcikán


Április 1-jétől egységes, négyjegyű telefonszámon, az 1830-on hívható az ügyelet a Borsod vármegyei betegek számára, akár a háziorvosi ügyelet ideje alatt is. Ez a vármegye mentésirányító központjában egy ügyeletirányító munkaállomáson csörög majd, ahol szakember ad tanácsot a beteg panaszaira válaszul. Az OMSZ munkatársa életveszély esetén mentőt, kevésbé súlyos és sürgős esetben pedig ügyeleti kocsit küld a helyszínre. Megmarad az ügyelet személyes felkeresésének lehetősége is éjszakánként a vármegye 8 pontján, köztük Kazincbarcikán is, ahol a városi kórházban várják az ellátásra szorulókat. Az előnye a kórházon belül található ügyeletnek, hogyha valakinek az állapota rögtön kórházi ellátást indokol (például képalkotó diagnosztikát, laboratóriumi vizsgálatot), akkor azt helyben, azonnal el tudják intézni.

Dr. Kádár Balázs az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a mentőszolgálat már elkezdte a háziorvosok tájékoztatását a szerződéskötés feltételeiről és az új rendszerről. 

„Kazincbarcikán hétköznaponként 16:00 és 22:00 óra között orvos, 22:00 óra után reményeink szerint orvos, de akár mentőtiszt is biztosított. A központi ügyeletnek lesz egy személygépkocsija is, amivel a járás további településeit is meg tudja látogatni az orvos, és akár a lakáson ellátást adni. A központi gyermekügyelet április 1-jétől Miskolcon, a központi kórházban fog működni, de az összes ügyeleti telephelyen lesz gyermekellátás.”


Az eddigi tapasztalatok az új ügyeleti rendszerrel Magyarország más pontjain


Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte: eddig 3 megyében indult el az új ügyeleti rendszer: Hajdú-Biharban 1,5 éves tesztidőszak után, idén február 1-jétől vette át a koordinálást az Országos Mentőszolgálat, március 1-jétől pedig Győr-Moson-Sopronban és Szabolcs-Szatmár-Beregben is megkezdték a rendszerhasználatot. 

„Az Országos Mentőszolgálatnak nagy tapasztalata és gyakorlata van, nemcsak az életmentésben, de az ügyeletek területén is, hiszen évtizedeken át működtettük azt több ponton. Ezt a mentéstől tudatosan különválasztva építjük fel, egy egységes betegközpontú, ellenőrizhető rendszerben, amelynek keretében Borsodban is jól szervezetten és felszerelve láthatjuk el a betegeket.”

Győrfi Pál arra kéri a pácienseket, hogyha nem akut a problémájuk, akkor az ügyeleti idő helyett továbbra is a saját háziorvosuknál, rendelési időben vegyék igénybe az orvosi ellátást.

Ügyeleti rendszer háziorvosokkal — Mi lesz Kazincbarcikán?


A KolorTV Háttér című műsorában korábban Kazincbarcika alpolgármestere is beszélt az új rendszerrel kapcsolatban. Klimon István szerint félő, hogyha az idősödő kazincbarcikai háziorvosok nem szeretnének részt venni az ügyeleti ellátásban, akkor esetleg szankcionálhatják őket vagy befejezhetik háziorvosi praktizálásukat. Az alpolgármester példaként említette, hogy nyugdíjazás miatt legutóbb 1 évbe telt egy új háziorvost leszerződtetni az egyik kazincbarcikai körzetbe. 

„Mi attól tartunk a legjobban, hogy az új ügyeleti ellátásnak a változásai a háziorvosi feladatokra fogják rányomni a bélyegüket. Természetesen szeretnénk, hogy ez ne így legyen, és ahogyan eddig is, úgy a jövőben is mindenben segítjük majd az Országos Mentőszolgálatot. Viszont ez számukra is egy új feladat, ami ráadásul központosított. Országosan egy telefonszám lesz, amit majd lehet hívni, azon keresztül zajlik majd a telefonos ellátása a betegeknek, aztán hogyha az nem sikerül, akkor következhet majd az ügyeleti ellátás fizikálisan.”

A Kolorline úgy tudja, hogy Kazincbarcikán a háziorvosok egy része nem szeretné vállalni az ügyeleti ellátást. Amint a szerződések megkötésre kerülnek, visszatérünk a témára.

 

 

További híreink

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk