https://kolorline.hu/„Nemzetiszín” ünnepi megemlékezés Kazincbarcikán

„Nemzetiszín” ünnepi megemlékezés Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékezünk március 15-én. Ez az esős nap a szabadság hajnalát hozta el a magyar nemzet számára. Történelmünk egyik legmeghatározóbb eseményének Petőfi Sándor a Nemzeti dalt adta, többször is a tömegbe kiáltva, hogy „rabok tovább nem leszünk!”


A 12 pont, a Nemzeti dal és a köré begyűrűzött történések megváltoztatták az akkori jelent, és egy új jövő elindítóivá váltak. Akik akkor jelen voltak a Pilvaxban, majd akik elfoglalták a nyomdát, hogy kinyomtassák a 12 pontot és a Nemzeti dalt, még nem tudták, hogy a sajtószabadság első lépését már megtették.


Ma — a szabadságharc 175. és Petőfi születésének 200. évfordulóján — egyszerre hat ránk a szabadság, egyenlőség és testvériség szentháromsága. Múltunkat, történelmünket idézzük ma meg, és tisztelgünk a hősök előtt, akik életüket áldozták a szabadságért.  


Ma délelőtt a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Nemzetiszín című produkciójában idézte fel a 48-as eseményeket Kazincbarcikán, a Mezey István Művészeti Központban, ezt követően a Jókai téren koszorúzás vette kezdetét. Az intézmények, szervezetek és cégek képviselői az emlékezés virágait helyezték el a Jókai-szobornál, majd történelmi játszóház várta a gyerekeket a Mezeyben.


 

További híreink

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Dátum: 2023. nov 30. 19:00

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

December 3-tól újra fényárban úszik Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 30. 13:00

Hosszú napok óta serényen folynak a munkálatok a Barcika Parknál, hogy a karácsonyi időszakban egy év kényszerkimaradás után újra pompás díszkivilágítás gyönyörködtesse a városlakókat. Természetesen a visszatérő „fényes fogadtatáson” kívül más ütős programok is várják azokat, akik december 3-án ellátogatnak a Fő térre.

Eggyel több szelet kenyér, eggyel kevesebb pofon – Komárominé Nagy Mária, a gyermekek segítője

Dátum: 2023. nov 29. 19:00

Városunk önkormányzatától a szociális munka napján, 2023. november 12-én Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat kapott Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője 1990 óta ügyködik elszántan a szociális szférában. Évtizedeken keresztül számos gondviselő feladatkör felelős ellátásával érdemelte ki elismerését.

Újabb Arany Rózsa díjjal büszkélkedhet Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 29. 10:30

Arany Rózsa díjat nyert Kazincbarcika a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben; a város Váccal, Siklóssal, Pápával, Egerrel, Balatongyörökkel és Bajával együtt vehette át az elismerő címet az idén. A környezetszépítő verseny legmagasabb díját régiónként egy település kaphatja meg, az, amelyik évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt a virágosításban, külön figyelemmel a fenntarthatóságra. Klimon István alpolgármester megköszönte a Barcika Park kertészeinek áldozatos munkáját, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a város tiszta, zöld és virágos legyen.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika decemberi órarend

Irinyi János Tornacsarnok, Kazinczy Ferenc Tornacsarnok, Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2023

Kazincbarcika, változó helyszínek

Gyertyagyújtás és karácsonyi gasztroterasz Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Gyermekkönyvtári napok Kazincbarcikán

Egressy Béni Városi Könyvtár

Mesés kalandozás a Mikulás-kisvonatával

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk