https://kolorline.hu/„Nemzetiszín” ünnepi megemlékezés Kazincbarcikán

„Nemzetiszín” ünnepi megemlékezés Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékezünk március 15-én. Ez az esős nap a szabadság hajnalát hozta el a magyar nemzet számára. Történelmünk egyik legmeghatározóbb eseményének Petőfi Sándor a Nemzeti dalt adta, többször is a tömegbe kiáltva, hogy „rabok tovább nem leszünk!”


A 12 pont, a Nemzeti dal és a köré begyűrűzött történések megváltoztatták az akkori jelent, és egy új jövő elindítóivá váltak. Akik akkor jelen voltak a Pilvaxban, majd akik elfoglalták a nyomdát, hogy kinyomtassák a 12 pontot és a Nemzeti dalt, még nem tudták, hogy a sajtószabadság első lépését már megtették.


Ma — a szabadságharc 175. és Petőfi születésének 200. évfordulóján — egyszerre hat ránk a szabadság, egyenlőség és testvériség szentháromsága. Múltunkat, történelmünket idézzük ma meg, és tisztelgünk a hősök előtt, akik életüket áldozták a szabadságért.  


Ma délelőtt a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Nemzetiszín című produkciójában idézte fel a 48-as eseményeket Kazincbarcikán, a Mezey István Művészeti Központban, ezt követően a Jókai téren koszorúzás vette kezdetét. Az intézmények, szervezetek és cégek képviselői az emlékezés virágait helyezték el a Jókai-szobornál, majd történelmi játszóház várta a gyerekeket a Mezeyben.


 

További híreink

Legó élményparadicsom Kazincbarcikán április 12-től 15-ig

Dátum: 2023. márc 26. 21:10

A legózás, sőt a legóművészet felsőfokából részesülhet Kazincbarcika és a környék lakossága április 12-től 15-ig. A Mezey István Művészeti Központ két szinten, 500 négyzetméteren ad otthont 4 napig a Kockabarátok közösség kiállításának és játszóházának. A különleges kisvásárral egybekötött esemény kezdőknek és haladóknak egyaránt szól. Nemcsak gyerekeknek lesz nagy élmény, de a 9 és 14 éves kor közöttieknek építőpályázatot is hirdetnek a szervezők.

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk