https://kolorline.hu/Már elérhetőek a személyi jövedelemadó-bevallási tervezetek

Már elérhetőek a személyi jövedelemadó-bevallási tervezetek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az ügyfélkapun keresztül már elérhetőek, és szükség esetén módosíthatóak az adóbevallás-tervezetek. Aki egyetért a tervezet adataival, és azt nem kell semmivel kiegészítenie, annak nincs további teendője, május 22-én a tervezete érvényes szja-bevallássá válik. Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet rendelkezni elektronikusan és papíron is.

Sűrűn látogatott weboldal mostanában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapja, ahol március 15-től a Központi Azonosítási Ügynök, röviden a KAÜ segítségével bárki megnézheti a saját, 2022-re vonatkozó adóbevallási tervezetét. Akinek nincs azonosítója, azt legegyszerűbben valamelyik okmányirodában, kormányablakban, vagy NAV ügyfélszolgálaton igényelheti. Kazincbarcikán, a Jószerencsét út 6. szám alatt várják az adózókat — kedd kivételével — minden hétköznap.

A bevallás asztali számítógépen, illetve bármilyen okoseszközön, tableten, telefonon is jóváhagyható, szerkeszthető. Aki egyetért a tervezet adataival és azt nem kell semmivel kiegészítenie, annak nincs további teendője, május 22-én a tervezete érvényes szja-bevallássá válik. Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készül tervezet, de náluk ahhoz, hogy a tervezetből bevallás legyen, azt a beküldés előtt mindenképpen ki kell egészíteniük a tavaly szerzett jövedelmek adataival – közölte Lőrinczi Bernadett, a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának kommunikációs referense, aki a leggyakrabban előforduló hiányosságokra is felhívta a figyelmet.

A papíralapú bevallások esetében továbbra is előfordul, hogy azok aláírás nélkül érkeznek vagy a kifizetők által levont adóelőleget nem a megfelelő sorban szerepeltetik az adózók. Gyakori hiba, hogy a családi adókedvezménnyel a jogosultsági hónapokat helytelenül határozzák meg vagy a szülők együttesen túligénylik a rendelkezésükre álló keretösszeget. Egyéni vállalkozóknál megtörténik, hogy az adószámokat nem tüntetik fel a bevalláson, illetve a hibás őstermelői igazolványszám szerepeltetése is gondot okoz.

A tavalyi évhez képest változás, hogy a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítése nem érvényesíthető, azonban számos kedvezmény igénybe vehető. Például a 4 vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, a 25 év alattiak kedvezménye, a betegségek után járó személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye és a családi adókedvezmény.

Az adóbevallás-tervezet ellenőrzése mellett az adózók rendelkezhetnek a befizetett adójuk 1+1 százalékának felhasználásáról is. Így a pénz egyik részét felajánlhatják egyházaknak, vallási közösségeknek, másik részét pedig civil szervezeteknek, mint például a Borsod Állatvédő Alapítványnak.


 

További híreink

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

T. Danny

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk