https://kolorline.hu/Strandfejlesztés, parkolók építése, újabb támogatási formák a gyermekes családok és idősek részére – így néz ki Kazincbarcika 2024-es költségvetése

Strandfejlesztés, parkolók építése, újabb támogatási formák a gyermekes családok és idősek részére – így néz ki Kazincbarcika 2024-es költségvetése

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

FRISSÍTVE! Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete több napirendi pontról is tanácskozott az év utolsó testületi ülésén. A legfontosabb témák között a szociális rendelet módosítása: új támogatási formák bevezetése, valamint a jövő évi költségvetésről szóló határozati javaslat szerepelt. Ami biztos: számos fejlesztést hoz a kazincbarcikaiak életébe a 2024-es esztendő is stabil, racionális, takarékos gazdálkodás mellett. A korábbi évek észszerű, takarékos gazdálkodásának köszönhetően megfelelő tartalék mellett, mint ahogyan korábban, úgy most is költségvetési hiány, hitel és adósságvállalás nélkül sikerült összeállítani a városvezetésnek és a gazdasági szakembereknek a város költségvetését.



Ez a pénzügyi stabilitás annak köszönhető, hogy a városvezetés a COVID-járvány, a kormányzati elvonások, a drasztikus energia-áremelkedések idején formabontó, sokszor magára nézve is nagyon kényelmetlen, de racionális döntéseket hozott: például kormányzati rezsitámogatás hiányában (Kazincbarcika több baloldali várossal egyetemben kimaradt az önkormányzatoknak ígért rezsitámogatásból annak ellenére, hogy Szitka Péter azonnal adatot szolgáltatott, és két alkalommal járt a kijelölt miniszteri biztosnál a témában), ideiglenesen bezárt kulturális vagy sportcélú létesítményeket, kiköltöztette a Polgármesteri Hivatal és a holding cégeinek dolgozóit az önkormányzat vagy a Barcika Szolg Kft. tulajdonában lévő lakásokba, hogy lakossági árat fizessen a fűtésért, áramért. 

Strandfejlesztés, parkolók építése, játszóterek fejlesztése, közvilágítás-fejlesztés, több kilométer belső útszakasz felújítása, Kolorfesztivál és Kazincbarcika 70 programsorozat – többek között ezekre a témákra is nemet mondott, vagyis nem támogatja a megvalósulásukat Pogány István FIDESZ-KDNP képviselő, Kondorné Sztojka Ágnes és Kaló Attila, a FIDESZ-KDNP frakció további tagjai pedig tartózkodtak a döntésben való részvételtől.

A költségvetést megszavazta:

» Szitka Péter « 
» Klimon István «
» Bukó Géza « 
» Pásztor László «
» Lövey Zoltán «
» Pétervári György «
» Riespler Pál «
» Harda Attila «
» Molnár Zoltán «
» Egyed Zsolt «

(Dr. Perjési Zsolt önkormányzati képviselő elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni és szavazni a képviselő-testületi ülésen — a szerk.)

 

Nemmel szavazott: 

» Pogány István «

 

Tartózkodott: 

» Kondorné Sztojka Ágnes «
» Kaló Attila «


Tovább enyhülhetnek a parkolási gondok

A költségvetés beruházásról szóló fejezetében 200 millió Ft-ot különített el a város újabb parkolók építésére. Kazincbarcika parkolási koncepciója is éppen azért született meg, hogy enyhítse a közlekedéssel kapcsolatos nehézségeket, hiszen tény: a családokban egyre több az autó, és a város 70 évvel ezelőtti tervezésekor nem számoltak még ekkora autósforgalommal. 

Az elképzelések szerint a már megkezdett parkolófejlesztés keretében jövőre két helyszínen: a Dózsa György Tagiskola mellett (a régi Gyermekek Háza helyén) egy 50-60 férőhellyel rendelkező, míg a Mátyás király úton egy több mint 80 autót befogadó parkoló jöhet létre. 

Megvalósul a strandfejlesztés

Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása van folyamatban a Csónakázó-tó környékén. Jó ütemben épül a vízi komplexum, egyesítve az uszoda, a strand és a wellness-rekreációs funkciókat. A létesítmény két tanmedencével, pezsgő- és merülőmedencével, valamint egy 50 méteres, FINA-szabvány szerinti, nemzetközi versenyek megtartására is alkalmas úszómedencével, az épület mellett pedig 250 férőhelyes parkolóval rendelkezik majd. A komplexum a Kazincbarcikai Delfin Vízisport Klub, a Magyar Vízilabda Szövetség, a BorsodChem Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Kazincbarcika Város Önkormányzata együttműködésében valósul meg, a látványcsapatsportágak támogatási rendszerével, és rendkívül jelentős önkormányzati anyagi hozzájárulással. A vízi komplexum mellett kialakított 33 méteres medence környezetében, a beruházás 3. ütemeként valósulhat meg a városi strand, melynek látványos előkészületei, lakossági egyeztetései 2024-ben lezajlanak.

“Az a célunk, hogy egy 21. századi igényeknek megfelelő korszerű, modern létesítményt valósítsunk meg Kazincbarcikán a vízi komplexum-strand tekintetében. A korábbi időszakban pályázati lehetőség nem nyílt rá, hogy kifejezetten ezt a funkciót valósítsuk meg, így most azt látjuk, hogy nagyrészt saját forrásból kell kigazdálkodjuk a szükséges pénzügyi fedezetet. Fontosnak tartjuk itt is, mint minden más beruházásunknál, hogy a leendő strandunkról megkérdezzük a lakosságot is, így fórumot szervezünk majd, hogy átbeszélhessük az érdeklődőkkel, mire tartanak igényt, és hogy milyen forrást szánhatunk erre a jövőben” – mondta Szitka Péter polgármester.


Játszótéri fejlesztések – újabb monumentális játékok érkeznek és megvalósul Kazincbarcika első vizes játszótere

A közterületek fejlesztése jövőre is prioritást kap. Modern, látványos, nagy méretű játszóeszközök érkeznek majd Kazincbarcikára a városban élő több ezer gyermek nagy örömére. Újabb utcabútorok, szemetesek és padok színesítik majd a tereket, amelyek elhelyezése a lakókkal zajló egyeztetések szerint fog zajlani a választókerületi képviselőkön keresztül. A város legnagyobb játszótereinek egyikén megvalósulhat az első vizes játszótér is.

Tovább fejlesztik a közvilágítási hálózatot

Már a 2023-as évben is jelentős forrást biztosított a város a közvilágítás fejlesztésére annak ellenére, hogy ez alapvetően az ÉMÁSZ feladata. Az önkormányzat több alkalommal megkereste az ÉMÁSZ-t a problémával, de mivel a cég nem lépett az ügyben, így a városnak kellett megkezdenie a kritikus részeken a biztonságos közlekedés érdekében a hálózat fejlesztését. A 2024-es évben a legforgalmasabb útszakaszokon található zebrák speciális kivilágítást kapnak majd a gyalogosok fokozott védelme érdekében.

Több kilométer út kap új aszfaltot 

Belekerült 4 városrész is abba a fejlesztési programba, melynek keretében a régi, elöregedett utak teljesen megújulhatnak Kazincbarcikán, mint ahogyan korábban a Kölcsey u., az Alsóvárosi krt., az Árpád fejedelem téri összekötő út és a Herbolyai út. Az összesen 2,5 kilométernyi szakasz kiválasztásáról a városvezetés és a választókerületi képviselők a lakossággal való egyeztetés után döntöttek, így a buszvégállomás melletti lakótelep, az Alsóvárosi rész, az újkazinci terek és a Móricz-Radnóti terek melletti útszakaszok is új burkolatot kapnak. Mindemellett, mint eddig minden évben, így jövő tavasszal is megkezdődnek a forgalmas szakaszok kátyúzási és útjavítási munkálatai.

Új támogatási formák a kazincbarcikaiaknak: idősek és gyermekes családok támogatása

Gyermekenként akár 50 ezer forintba is kerülhet az iskolakezdés szakértők szerint. Sokan keresik ilyenkor az akciós termékeket, de túloldalról a minőség is fontos. Ezeken a családi kiadásokon igyekezett enyhíteni 2023-ban is Kazincbarcika Város Önkormányzata: 25.000 és 35.000 Ft közötti támogatást igényelhettek a feltételeknek megfelelő családok.

Szintén segítség volt a kazincbarcikai szülőknek a beiskolázási rendkívüli települési támogatás, mely 20.000 és 30.000 Ft közötti összeggel segítette a családokat, aki pedig nyelvvizsgát szerzett, 30.000 Ft támogatást kapott az önkormányzattól.

Tanszercsomagok minden általános iskolásnak

Kazincbarcika Város Önkormányzata a tanévkezdéskor írószercsomaggal támogatta az általános iskolásokat, ezzel is levéve a tanévkezdés terheinek egy részét a szülők válláról. Minden általános iskolás diáknak eljuttattak egy tanszercsomagot, összesen 2400 darabot, korosztályonként más-más eszközökkel, a pedagógusokkal történt előzetes egyeztetés alapján. A nagy sikerre való tekintettel a tanszerosztásból hagyományt készülnek teremteni.

Tanulást ösztönző támogatás

(A tanulást ösztönző támogatás módosításáról 2024. január 31-én döntött a képviselő-testület. Az alábbiakban az ezzel kiegészített tudnivalókat mutatjuk be.)

Tanulást ösztönző támogatást kaphatnak a 20 év alatti, legalább egy éve kazincbarcikai lakhellyel rendelkező, általános iskolai vagy középfokú oktatást nyújtó köznevelési intézmény nappali tagozatos diákjai egy tanévben két alkalommal is, melynek feltétele, hogy az egy főre jutó jövedelem a családban a havi nettó 500 ezer forintot ne haladja meg.

A támogatás nagysága a tanulmányi eredménytől függően félévenként:
▷ 10.000 Ft 3,8-4,2 közötti tanulmány átlag
▷ 15.000 Ft 4,3-4,5 közötti tanulmányi átlag vagy jól teljesített szöveges értékelés
▷ 20.000 Ft 4,6-4,99 tanulmányi átlag vagy kiválóan teljesített szöveges értékelés

▷ 25.000 Ft 5-ös tanulmányi átlag esetén.

Az egy tanévben kétszer kapható támogatás kérelmének határideje a félévi bizonyítvány esetében március 15., az év véginél pedig július 31.

A minden tárgyból jelesre érettségiző diákok 50.000 Ft egyszeri támogatást kaphatnak, ha megigénylik azt az önkormányzattól.

A barcikai gyerekek balatoni nyaralását támogatja az önkormányzat 

Több ezer kazincbarcikai gyermek balatoni nyaralását támogatja az önkormányzat a Balatonszepezdi Ifjúsági Tábor értékesítéséből származó bevételből. Az iskolai keretek között vagy pedagógusok által szervezett Balaton-környéki táborok részvételi díjának felét, maximum gyermekenként 50 000 Ft támogatást biztosíthat az önkormányzat a kérelmező általános iskolás vagy középiskolás gyermekek számára.

A rendeletet a képviselő-testület 2024. január 31-én módosította. Eszerint ezzel a lehetőséggel is a 20 éven aluli kazincbarcikai diákok élhetnek, akik legalább fél éve laknak itt, és kazincbarcikai iskolák szervezésében vesznek részt a táborban. A kérelmet május 31-ig lehet benyújtani, vagy különös méltánylást érdemlő esetben indoklással ellátva, a tábor kezdetét megelőző 2 hétig. A támogatás elszámolásköteles, mégpedig a tábor végét követő 30 napon belül, a táborvezető részvételt igazoló nyilatkozatával és a kérelmező nevére szóló befizetést igazoló átvételi elismervénnyel. 

 A kérelmet a szülők nyújthatják be, amennyiben a családban az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a havi 500.000 forintot.

Gyermek születésének támogatása

Gyermekenként 50.000 Ft támogatás igényelhető a születéstől számított 90 napon belül azon családoknál, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nettó 500.000 Ft-ot. 

A születési támogatás mellett minden kismama egy prémium, egyedi baba-mama csomagban is részesül.

A város az időskoúrakról is gondoskodik

Az idősek többféle támogatást is igénybe vehetnek: lakhatási támogatás, gyógyszerkiadással összefüggő támogatás, rezsitámogatás, valamint bizonyos jövedelmi viszonyok esetén adómentesség is megilleti őket.

Egyszeri rezsikiegészítő támogatást kaphatnak az alacsony jövedelemmel rendelkezők, amelynek összege 35 ezer Ft. 

A támogatások igénylésének menetéről és feltételeiről külön részletesen is beszámolunk majd.

Támogatások biztosítása

Az elmúlt évek után jövőre is számíthatnak az önkormányzat támogatására az intézmények és szervezetek. Az egyházak mellett a civil- és sportszervezeteket, a kis-és középvállalkozásokat is segíteni fogja az önkormányzat lehetőségeihez mérten. Az utóbbiak számára ismét megnyílik majd a pályázati lehetőség, várhatóan március körül.

Bővülő ipari park, új munkahelyek

Kazincbarcika két ipari parkja közül az egyik a BorsodChemnél, a másik a 26-os főút és az Attila út által határolt területen található. Miután a befektetők irányából egyre nagyobb az érdeklődés városunk iránt, és a cégek letelepedése egyrészt gazdasági, másrészt munkahelyteremtő szempontból is kiemelten fontos, így a város a jövő évi költségvetésében jelentős tételt különített el az ipari park területének bővítésére, és a szükséges közművek fejlesztésére. 

Folytatódik a zöldkoncepció 

A beruházások között szerepel, hogy folytatódik az a zöldkoncepció Kazincbarcikán, amelynek idén elindult lépései igen kedvező fogadtatásra találtak a lakosság körében. Ez azt jelenti, hogy érkeznek újabb komposztálóedények, és tovább bővül a szelektív gyűjtők száma is a városban.

Kazincbarcika 70

Jövőre ünnepli Kazincbarcika várossá nyilvánításának 70. évfordulóját. A fontos születésnap méltó körülmények között telik majd. Lesz újra többek között Kolorfesztivál, Kolorfutás, zöld gyereknap és a születésnap is színvonalas programok kíséretében telik majd.

 

További híreink

Helyére került a Tour de Hongrie szobor az Attila úti körforgalomban

Dátum: 2024. máj 08. 06:29

A Tour de Hongrie kerékpárverseny kazincbarcikai fordulója előtt csak pár nappal elfoglalta második legnagyobb körforgalmunkat Szőke Gábor Miklós szobrászművész új, biciklist megformáló káprázatos műve. A nemzetközileg jegyzett alkotó felelős a városunk jelképeit jelentő unikornisért és oroszlánért, valamint a sárkányért is. Az új látványosság Kolorcity egyik jelentős „kapujába” került, és továbbgazdagítja a helyi rendkívüli vizuálisélmény-tárlatot.

Indul a vízijátékshow Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 07. 22:54

Május 8-tól ismét élvezhető lesz a víz, a fény és a zene fantasztikus összjátékát kínáló szökőkút vízijátékshow-ja a kazincbarcikai Fő téren. A tavaszi menetrend szerint péntektől vasárnapig csodálható majd meg a látványosság, ami újításokban sem szűkölködik majd.

A Derkovits tér és a Paál László utca következik

Dátum: 2024. máj 07. 22:22

A kivitelező technikai fennakadásának megszűnésével május 9-től újabb városrészben kerül új aszfalt az útra. A Derkovits tér — Paál László utcák külső ívének teljes megújulása fennakadásokkal jár majd a közlekedésben, ami miatt a kivitelező és az önkormányzat a lakosság türelmét és megértését kéri.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 07. 09:44

Frissítve! Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk