https://kolorline.hu/Megkezdődtek a 2024-es fakivágások Kazincbarcikán

Megkezdődtek a 2024-es fakivágások Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A nemrég megjelent főkertészi szakmai riportunk nyomában már aktívan zajlanak az elkerülhetetlen, kritikus fakivágások Kazincbarcikán. Először január 22-én, az Egressy úton kellett kivágni összesen 8 darab korai juhart és ezüstjuhart, amelyek helyére 12 fűzlevelű körtefa kerül. A főkertész a lakosság megértését kéri a kényszerű beavatkozásért és a folytatással járó forgalomakadályozásért.

Eljött az idő. Az Egressy út egyes öreg fáitól szomorúan, de alapos indokkal el kellett köszönni. Ez a főkertészi szakmának sem a vidám része. A 8 kivágott fát azonban másfélszer annyi, 12 fűzlevelű körtefával (Szicíliában honos vadkörte fajjal) fogják pótolni. 

A főkertész utólagos nyilatkozata

„Az Egressy úti kivágott fákat megvizsgáltuk, és a gyökérnyaknál megszakadt gyökerek újra igazolták döntésünk indokoltságát – foglalta össze Molnár Péter, Kazincbarcika főkertésze. – A fákon belül pedig korhadás nyomait találtuk. Ezek a fák a koronáikkal együtt az út felé dőltek, súlypontjuk arra húzott, a tartó gyökerek pedig már nem voltak stabilak. Egy ilyen állapotú fa ki tud fordulni, ha a lombozata nagyon megázik vagy ha ónos esőt kap. Néhány éve pont itt dőlt ki egy fa egy mozgásban lévő autóra. Akkor élve megúszta a sofőr, és csak az autójában keletkezett kár. A beavatkozással az ilyen eseteket is szeretnénk elkerülni, de ez csak egy ok a több közül. A kivágott fák száradófélben voltak, lombozatukat már nyár közepén ledobták.”

Hol számíthatunk még fakivágásokra a városban?

További hasonló beavatkozás várható a Munkácsy tér 3. szám előtti kiszáradt fa és a Pollack Mihály út 2. szám mögött megdőlt fa esetében, valamint a Babits Mihály utcában található 3 fánál is, amelyek közül kettő taplógombás és elhalt, a harmadik ágvesztő társuk pedig épp elhal. Ezeken felül még két további balesetveszélyes fa kivágásával kell számolni, amelyeket az érintett területek kezelői kértek és rendeltek meg.

A fapótlások elvrendszere

Fontos és fel nem oldandó összefüggés, hogy pótlás a kivágásoknál mindig több fával történik. Kazincbarcikán az eljövendő faültetések koncepciója szerint az ezüstjuharok helyére ezüst hársfák (az éghajlatváltozás hatásait jól követő balkáni flóraelemek) kerülnek, amelyek mind küllemükben, mind pedig illatukban magasabb szintet képviselnek elődeiknél. Ezt a lakossági visszajelzések is támogatják. Adaptációs készségük városi környezetben — emelkedő hőmérsékleti viszonyok mellett és szárazabb időszakokban is — lényegesen magasabb a többi faegyedénél.

Azoknak, akik még jobban elmélyednének a fakivágás és -ültetés témájának elvi és gyakorlati hátterében, kiemelten ajánljuk nemrég megjelent cikkünket ITT.

További híreink

Iskolára hangoló tematikájú kézműves gyermektábor zárta a nyarat

Dátum: 2024. aug 31. 11:13

A nyár legvégén egy ráadás kézműves tábor indult a gyerekek számára Kazincbarcikán, az eredményes júniusi előzményt követve. Az augusztus 26-án kezdődött második kézműves tábor — elődjének játékos tematikáját — az aktuális iskolakezdéshez szabta át. Ehhez illeszkedő kézműves technikákkal ismerkedhettek és témába vágó tárgyakat, például ceruzatartót készíthettek a kicsik.

Hirdetmény bérbeadásról

Dátum: 2024. aug 29. 11:45

Hirdetmény a kazincbarcikai Bercsényi utcai fiatalok garzonházi lakásainak, valamint a Muskátli Nyugdíjasházban lévő bérlakások bérbeadásáról.

Szeptemberben új tanév indul – hétfőn becsengetnek az iskolákban

Dátum: 2024. aug 29. 09:24

Nem lehet majd órán mobilozni, csak kivételes esetben; kizárólag az oktatást segítve kerülhet a padra mobiltelefon. Az eszközök egy zárható szekrényben várják majd a tanítás végét. Ez is egy új szabály a következő tanévben. Mit kell tudni a hétfőn kezdődő, 2024/25-ös tanévről, mikor lesznek a tanítási szünetek, és mikor lesz a Gólyafióka-avató – ezeket foglaljuk össze.

Hagyományindító streetball-bajnokság Kazincbarcikán

Dátum: 2024. aug 28. 18:09

Augusztus 24-én, szombaton rendezték Kazincbarcika első újkori streetball-bajnokságát a KolorPlatzon. A félpályás, egy palánkra játszott, New Yorkból világhódító útjára indult kosárlabda-variáns városunkból és környékéről is gyorsan bevonzotta a játék szenvedélyes gyakorlóit. Egy hangulatos, népes, jól sikerült esemény alapozta meg a folytatást, a SLÁGER KSE támogatásával.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk