https://kolorline.hu/Folytatódik a tél végi fakivágás és -ültetés Kazincbarcikán

Folytatódik a tél végi fakivágás és -ültetés Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Tovább zajlik a leromlott egészségi állapotú, balesetveszélyes fák eltávolítása, és helyettük még több új egyed ültetése a városban.  A jövő héten megkezdődik a Mosolysziget Bölcsőde és a Pollack Mihály Általános Iskola közötti területen a kritikus státuszú tuják és fák kivágása. Következő körben hasonló nagyságú fajtákra cserélik őket. Az ültetésre váró díszfák egységes és szép városképet adnak majd. A faültetés más városrészekben is halad, például az Egressy úton, a Május 1. úton és az Építők útján.

A tél végi kényszerű fakivágás egyik előző helyszínén, az Egressy úton már a fatönkök eltávolításánál és a körülötte lévő terület megtisztításánál tart a folyamat. Ahogyan korábbi cikkünkben hírül adtuk, alapos indokkal, korhadás miatt kellett kivágni összesen 8 darab korai juhart és ezüstjuhart, megelőzve a baleseteket. Helyükre 12 fűzlevelű körtefa kerül. 

A kivágás a Mosolysziget Bölcsőde és a Pollack Mihály Általános Iskola közötti területen halad tovább. Molnár Péter, Kazincbarcika főkertésze szerint a város hatvanas-hetvenes évekbeli elöregedett faállományából már sok példány baleset-, akár életveszélyes. A régi, eredetileg hideg égövi tuják pedig nem bírják a mára egyre forróbb, szárazabb nyarakat, így erősebben támadják meg a különböző betegségek és kártevők. Helyükön hasonló nagyságú cserjék telepítésében gondolkodik a főkertész.

A Barcika Park Kft. üzenete a lakosság felé

A Barcika Park Nonprofit Kft. arra kéri a kazincbarcikaiakat, hogy támogassák a tartósabb zöldítési programot, és legyenek elnézőek a favágásokkal járó kellemetlenségek miatt. A munkálatok időpontjáról — plakátok kihelyezésével — 1-2 nappal előtte értesítik a lakosságot és a környékbeli intézményekbe járó gyerekek szüleit. Sipos-Grédics Flóra, a Barcika Park ügyvezetője kiemelte, hogy igyekeznek minél hamarabb, legkésőbb márciusban végezni a munkálatokkal.

Lakossági fa örökbefogadási program

Kazincbarcika főkertésze szerint az is kiugróan fontos, hogy az emberek szeressék a természetet, és kötődjenek a városukhoz. Ennek érdekében a vállalat lehetőséget biztosít a lakosságnak és az oktatási-nevelési intézményeknek, hogy fákat fogadjanak örökbe, és gondoskodjanak róluk. 
 

„Velem egyeztetve lehetséges egy szép fa kiválasztása, amelyről úgy gondolja az illető, hogy az neki, vagy később a gyerekének örömet fog szerezni. Ha egy családban gyermek születik, az ő tiszteletére akár fát is lehet ültetni. A gyerek-fa reláció nagyon szerencsés, mert ugye a fa is és a gyermek is nő, ugyanakkor lesznek mondjuk 12 évesek. Gyakorlatilag mintha össze lenne kötve a kettőjük élete. Fontos azonban tudni, hogy ezt a fát onnantól kezdve az örökbefogadók gondozzák, locsolgatják, öntözgetik, szükség esetén az útmutatásunkkal megmetszik alulról” – hívta fel a figyelmet Molnár Péter főkertész.


A zöld Kazincbarcika mindenkié

A zöld Kazincbarcika a városban élőkön túl a látogatóknak is örömet szerez. Sokan vannak, akik a fák nyújtotta árnyék és szépség miatt is különösen szeretnek itt sétálni, vagy például a főutcáról nyíló tereken ülve beszélgetni, élvezni a színes levelű fák látványát.

A városvezetés mindenkori célja Kazincbarcikát minél élhetőbb, szebb és zöldebb várossá tenni és úgy megőrizni — ezért is folytatódik a következő hónapokban szakadatlanul a faültetés a belvárosban. A fásítás a városkép mellett a városlakók életminőségét és egészségét is javítja, hiszen a fák tisztítják a levegőt, árnyékot adnak, zajt csillapítanak és kellemes hangulatot teremtenek. A városvezetés reméli, hogy a lakosok is büszkék lesznek a városukra az idővel még jobban terjeszkedő, kiteljesedő zöldítés nyomában.
 

 

További híreink

Durván drágult a szabálytalan parkolás: tessék még jobban vigyázni!

Dátum: 2024. aug 12. 07:10

Egy augusztus 1-jétől érvényes új kormányrendelet sokkal nagyobb bírságokkal sújtja a szabálytalanul parkolókat. A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet figyelmezteti a lakosságot, hogy még körültekintőbbek legyenek, nehogy véletlenül tilosban parkoljanak. A tudatosan szabálytalankodók pedig nagyobbat kockáztató hazárdjátékosokká válnak mostantól.

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csézy templomi koncertje

Kazincbarcika, Szent Család-templom

Flash Táncstúdió: Tánc a városban

Kazincbarcika, Fő tér

Vidám nyáresti kerti muzsika

Kazincbarcika, Avilai Nagy Szent Teréz római katolikus templom kertje

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk