https://kolorline.hu/Jól tanulóknak ösztönzés, rászorulóknak segítség - népszerűek az új támogatások Kazincbarcikán

Jól tanulóknak ösztönzés, rászorulóknak segítség - népszerűek az új támogatások Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Nagyon nagy forgalmat bonyolított az elmúlt hetekben a Szociális Osztály Kazincbarcikán. Csak az új, tanulást ösztönző támogatást majd’ 1000 kazincbarcikai diák kapta meg, akik szüleikkel együtt a hivatalban adták be igénylésüket, és ott kaphatták kézhez a jó tanulásért járó összeget. Népszerű a születési támogatás is, ettől az évtől kezdve pedig egyszeri rezsikiegészítő támogatással is segíti a város azokat, akiknek nehézséget jelent a fűtésszámla kifizetése.

Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete még decemberben döntött arról, hogy a korábbiak mellett még többféle segítséget ad a családoknak és az iskolásoknak, az időseknek és a gyermeket váróknak egyaránt.

„Kazincbarcikán van beiskolázási támogatás, amit a szülők igényelhetnek, az idősek számára rezsikiegészítő támogatás, gyógyszerkiadással összefüggő támogatás, gyerekek esetében nyelvvizsga-támogatás. Vagyis számos olyan lehetőséget kínáltunk már eddig is az itt élőknek, amelyek a mindennapjaikat segítik. A városvezetés úgy gondolta, hogy érdemes lenne a meglévő támogatásokat kiegészíteni olyan új formákkal, mint a tanulást ösztönző támogatás, a születési támogatás, a balatoni táborozás vagy a jeles érettségi támogatása” — nyilatkozta dr. Makkai Orsolya, Kazincbarcika alpolgármestere.

Januártól bevezették Kazincbarcikán az ifjú családokat segítő születési támogatást, amelyet a gyermek megszületését követő 90 napig lehet kérelmezni. A szülők az 50 ezer forintos támogatás mellett egy baba-mama csomagot is kapnak. Népszerűvé vált ez a támogatási forma, hiszen hetente 2-3 család keresi fel a Fő tér 36. szám alatti Szociális Osztályt ez ügyben.

Emellett azoknak is igyekszik segítséget adni a város, akiknek nehézséget jelent a fűtésszámla kifizetése. A rezsikiegészítő támogatást egy évben egyszer vehetik igénybe a lakástulajdonosok, haszonélvezeti joggal rendelkezők vagy önkormányzati lakásban élők. Amennyiben megfelelnek a feltételeknek, 35 ezer forintos egyszeri rezsikiegészítő támogatást kapnak. Eddig 400-an éltek ezzel a lehetőséggel.

Kazincbarcikán azonban január óta az egyik legnépszerűbb igénylési forma a tanulást ösztönző támogatás volt.

„Mintegy 1000 gyerek kapta meg ezt a támogatást, tehát kijelenthetjük, hogy Kazincbarcikán nagyon sok a jó tanuló – emelte ki a Szociális Osztály vezetője. – Volt forgalmunk, ami kisebb fennakadást is okozott. Számunkra öröm volt látni azt, amikor a diák kijelentette, hogy anya, ez az én pénzem, ezért én dolgoztam meg” – idézte fel Blaháné Olcsvári Mária.

Januártól a jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata. A tanulást ösztönző támogatást egy évben kétszer, a félévi és év az végi, legalább 3,8 tizedes átlagot elérő bizonyítvány után kérhetik a szülők, 18 éves kor felett pedig maga a tanuló igényelheti. A jeles érettségi 50 ezer Ft-ot ér, a tanulást ösztönző támogatás pedig tanulmányi eredménytől függően 10 és 25 ezer Ft-ot jelenthet félévenként a diákoknak.

A támogatásokról részletesen korábbi cikkünkben írtunk, ahol elérhetőek az igényléshez szükséges feltételek és nyomtatványok is.

 

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.