https://kolorline.hu/Környezetfejlesztő közösségi nap a Herbolyai-tavaknál

Környezetfejlesztő közösségi nap a Herbolyai-tavaknál

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hasznos társasági összejövetellel: bográcsozással, koccintással és építő munkával telt a nap május 18-án a Herbolyai II-es tónál. A parkbútorok és a horgászállások karbantartásán vagy festésén túl főmozzanatként két filagóriát és horgászlépcsőket alakított ki a közösség Klimon István alpolgármester és Láda Róbert hivatásos halőr vezényletével az egyre kedveltebb szabadidős területen.

A már 10. éve megrendezett közösségi nap Klimon István alpolgármester szerint mindig nagyon jó hangulatban telik, főleg a horgászok körében. Az alkalmat — ahogyan ezúttal is — gyakran fontos feladatok elvégzéséhez időzítik.

10 éve kezdődött az új időszámítás Herbolya tavainál

„Nagyon örülünk, hogy 10 éve a kazincbarcikai horgászéletet a kezünkbe vettük — idézte fel napindító beszédében Klimon István. — Nagyon jó társakra találtunk ebben, hogy szebbé varázsoljuk Herbolyát és a Csónakázó-tavat is. Amikor belevágtunk, sokan nem is tudták, hogy Herbolyán micsoda bányatavak találhatók. Az elmúlt 10 évben azonban drasztikusan nőtt az örömmel idelátogató sétálók, horgászok vagy természetben időzők száma. Ez a jelenlévőknek és leginkább Láda Robi barátunknak köszönhető, aki az elejétől társunk. Nélkülük fabatkát se érne az önkormányzat vagy a Barcika Park Kft. befektetett munkája. Az, hogy az egybegyűltek is tesznek ezért, különlegesen egyedivé teszi ezt az együttműködést.” 

Az alpolgármester elárulta, hogy a horgászok közösen találják ki a fejlesztéseket, majd a Barcika Park Kft. melléjük áll a forrásaival. Egy évtizeddel ezelőtt is azért vette át az önkormányzat a kazincbarcikai tavak üzemeltetését, hogy méltó fejlesztések valósulhassanak meg. A horgászok pedig az általuk használt területet még élhetőbbé teszik.

„Amikor a közösség azért dolgozik, hogy valamit jót alkosson, az az igazi nagy győzelem, a mi közös sikerünk” — fejezte ki Klimon István. 




A 2024. tavaszi fejlesztések Herbolyán

A májusi közösségi napon az I-es tó után már a II-eshez is filagóriák kerültek, de folytatódott az évek óta itt található asztalok és padok rendszeres karbantartása is.

Klimon István alpolgármester szerint a Herbolyán élők nagy része úgy tekint ezekre a tavakra, hogy mindig is itt voltak, és együtt éltek velük, csakhogy nem volt ilyen szép a környezetük. A tavakat látni sem lehetett a nyakig érő fűtől vagy gaztól. Azóta jár ide számtalan látogató kerékpárral, gyalogosan, rekreációs céllal vagy házi kedvencekkel, amióta az önkormányzat és a Barcika Park Kft. elkezdte élhetővé tenni a környezetet. A szintén herbolyai városvezető a nyugalom szigetének tartja Herbolyát, és egy jó lehetőségnek a városban élőknek ahhoz, hogy ne más települések vízfelületeit látogassák.

Láda Róbert hivatásos halőr szerint a teljes közösség érdeme, hogy már 10 éve összegyűlhetnek itt. A résztvevői létszám mellett siker a két filagória létesítése a II-es tavon, a horgászállások megerősítése és a balesetmentes horgászlépcsők kialakítása is.

„Igyekszünk mindenkinek komfortossá tenni az itt eltöltött időt — nyilatkozta a halőr. — Az elmúlt évtized meghozta az eredményét: 10 éve még sokan félve beszéltek Herbolyáról, ami mára egyre kedveltebb kirándulói körben is. Nem ritkák azok a hétvégék vagy ünnepnapok, amikor 100-150 ember megfordul itt főzni, bográcsozni vagy csak kirándulni.”




A példamutatástól a csodaszámig — a Herbolyai-tavak a közönség szerint

A közösségi nap fortyogó babgulyása felett szorgoskodó Tábori Béláné Katalin minden eddigi alkalomra ellátogatott, és kivette a részét a finomságok készítésből. Elmesélte, hogy a lánya Angliából követi a KolorTV műsorát, melyben örömmel látja őt viszont.

„A horgászok összetartó közössége mindkét tavon példamutató” — foglalta össze Katalin.

Dubniczky Mátyás horgász pedig a haltelepítést tartja csodaszámba menőnek Kazincbarcikán. Szerinte aki akar, itt mindig tud halat fogni, annyira intenzív az ígéretekhez hű haltelepítés a városban, amelyhez foghatót még nem látott Észak-Magyarország más vizein.

Herbolyán nem a hovatartozás, hanem az összetartozás dominál

A herbolyai közösség kapcsán Klimon István alpolgármester végül azt is kiemelte, hogy az itt élők körében sosem számított, hogy ki hova tartozik.

„Sokat jelent itt, hogy nem számít, hogy valaki református vagy katolikus, jobboldali vagy baloldali, de az sem, hogy a városban milyen feladatai vannak. Itt mindenki ezért a környezetért tesz” — hangsúlyozta a városvezető.



 

További híreink

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk